x
Annonce
Fredericia

Shopping-formand: Overdækning af gågade er umanerlig dyrt

Der er en række tomme butikslokaler i Vendersgade. Mange fredericianere er kommet med forslag til, hvordan man styrker midtbyen. Foto: Gustav Roesbjerg Pedersen
Debatten om Vendersgade og midtbyens fremtid er blusset op. Politiker henviser til det kommende byforum, som byrådet har afsat tre millioner kroner årligt til.

Fredericia: Debatten om midtbyens fremtid blussede i weekenden op, da Fredericia Dagblad bragte en artikel om tomme butikslokaler i Vendersgade.

I den forbindelse kom der en række forslag fra læserne til, hvordan Fredericia midtby og i særdeleshed Vendersgade i fremtiden kan gøres mere attraktiv. Et af forslagene har en årrække på bagen og handler om overdækning af en af gågaderne, så der nærmest skabes en stemning af et center, hvor kunderne kan bevæge sig tørskoede rundt og sidde på café uden frygt for at blæse væk eller blive drivvåde.

En af forslagsstillerne var Glenn Lauridsen:

- Nu smider jeg bare en bold op i luften. Jeg ved ikke, hvordan den skal finansieres pt., men hvad hvis man overdækkede hele den gågade. Kunne det trække butikker og kunder til, spurgte han.

Annonce

Jeg har været i byen i 30 år. Sidst vi prøvede at undersøge muligheden for en overdækket gågade, kunne vi se, det var en umanerlig dyr løsning. Desuden opstår spørgsmålet, hvem skal betale for det? Det ville blive nogle dyre kvadratmeterpriser, og hvis man lavede det, ville det blive sværere at leje lokaler ud på grund af priserne.

Ole Mortensen, fmd. Fredericia Shopping

Byforum ikke i gang

Og det er netop finansieringen, der bliver udfordringen. Det mener formand for Fredericia Shopping Ole Mortensen, der er indehaver af tøjbutikken Miami i Gothersgade.

- Jeg har været i byen i 30 år. Sidst vi prøvede at undersøge muligheden for en overdækket gågade, kunne vi se, det var en umanerlig dyr løsning. Desuden opstår spørgsmålet, hvem skal betale for det? Det ville blive nogle dyre kvadratmeterpriser, og hvis man lavede det, ville det blive sværere at leje lokaler ud på grund af priserne, forklarer Ole Mortensen.

Et andet forslag var at samle gågaderne og droppe Vendersgade som strøggade. Det giver dog også nogle praktiske udfordringer, mener Ole Mortensen.

- Det er svært at svare på, for selvfølgelig vil man gerne samle det, men det er ikke så let, for nogle butiksejere ejer ejendommen, fortæller han og fortsætter:

- Vi skal i gang med "byforum", og hvordan den fremtidige detailhandel skal se ud i 2030. Der er gode forslag på banen fra borgerne, og de skal med, men vi er ikke i gang med byforum endnu, forklarer han.

Tre millioner kroner årligt

Samme melding lyder fra formand for by- og planudvalget i Fredericia Kommune, Steen Wrist Ørts (S), hvor udviklingen af midtbyen hører under.

- Jeg er optaget af, at vi får lavet en sammenhængende midtby. Vi har bedt interessenter om at indgå i byforum, for det er vigtigt, vi får vendt hver en sten. Der er ikke en hurtig snup-tags-løsning. Nu har vi afsat midlerne. Nu skal vi finde ud af, hvor vi skal investere dem. Det skal handelslivet være med til at pege på, mener Steen Wrist Ørts.

I seneste budgetforlig satte politikerne tre millioner kroner af årligt til "at imødegå det voldsomme pres fra nethandel og sikre liv og aktivitet i midtbyen", som der står i budgetforliget. Det skal ske i et såkaldt byforum.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Det er jo ikke coronaen, der er skyld i teatrets lukning, men en katastrofal dårlig bestyrelse og forblindede politikere i byrådet

Læserbrev: En god nyhed i dag (20. marts, red.): Musicalakademiet er ikke berørt af konkursen. Naturligvis skal der fremover være teater i Fredericia. Det ville der også have været i dag, hvis ikke man havde smidt om sig med de mange millioner samt med den hjælpepakke til kulturen, som regeringen har meddelt i dag. Det er jo ikke coronaen, der er skyld i teatrets lukning, men en katastrofal dårlig bestyrelse og forblindede politikere i byrådet, der ikke kunne få armene ned, når teatret og Søren Møllers navn blev nævnt. Hvis ikke Fredericia Kommune gennem årene havde givet et trecifret millionbeløb til teatret, ville lukningen være sket for mange år siden. For Søren Møller var kommunekassen en "tag selv-kasse". Der må være nogle, der har røde ører, og nu vasker man hænder i stor stil. Jeg har gennem flere år opfordret teatret til kun at blive i Fredericia samt spurgt til økonomien vedrørende deres ophold i København, men aldrig fået svar. Men vi skal videre, vi må igen have et teater op at stå i Fredericia. Det skylder vi byens forretningsliv samt de mange unge talenter, der har været tilknyttet teatret. Vi har rammerne i det eksisterende. Drømmen om et kulturhus med teater ligger langt ud i fremtiden, men det er godt at have en drøm. Det bliver svært at finde en ny teaterchef med samme kaliber som Søren Møller, men han skulle have læst H.C. Andersens eventyr "Konen med æggene".

Fredericia For abonnenter

Søren Møller taler ud: Teaterchef håbede med opsigelse at redde sin drøm

Kultur For abonnenter

København var et dyrt bekendtskab: To forestillinger slog bunden ud af teatret

Annonce