Annonce
Vejle

Sind: Nedskæringer vil få flere til at falde igennem systemet

Hvis der spares på det opsøgende arbejde blandt Vejles svageste borgere, kan det få alvorlige konsekvenser, forudser formanden for Sind i Vejle, Flemming Leer Jakobsen - her fotograferet i forbindelse med folketingsvalget tidligere i år. Arkivfoto: Mette Mørk
Hvis Vejle Kommune vælger at slække på det forebyggende arbejde i forhold til borgere med psykiske problemer, så bliver problemerne bare større, lyder advarslen.
Annonce

Vejle: Det er ikke kun de udviklingshæmmede og handicappede, der mærker de økonomiske trængsler på voksenområdet i Vejle Kommune,

Også borgere med psykiske problemer og borgere, der kæmper med misbrug, kan mærke, at hjælpen ikke er så nær, som man kunne ønske sig.

Formanden for Sind i Vejle, Flemming Leer Jakobsen, ser flere og flere eksempler på, at socialpsykiatrien er blevet mere presset.

Det er blandt andet sket i forbindelse med en spareøvelse på §85-området, hvor man i stedet for bostøtte forsøger sig med en billigere forsøgsordning over for personer, der ikke er udredt og diagnosticeret endnu.

- Det er bekymrende, at man har erstattet en skal-opgave - som §85 er - med en forsøgsordning, hvor kvalitetsstandarden er en anden, og hvor man ikke kan klage, hvis man ikke kan blive visiteret til hjælpen, siger Flemming Leer Jakobsen.

Han forudser også, at nogle borgere bliver efterladt i en svær situation, når værkstedet i Cafébutikken på gågaden lukker per 1. januar og flyttes til Multipro i Vinding - også som en del af besparelserne:

- Jeg frygter, at man mister nogen, når værkstedet skal flyttes, for det kan skabe utryghed. Der er måske også nogen, der ikke kan tage bussen derop, frygter Flemming Leer Jakobsen og tilføjer:

- Men jeg håber, man vil gøre alt for at sikre, at det ikke går så galt.

Det lader til, at nogen i kommunen er begyndt at videreekspedere folk til frivillige. Det har jeg ikke hørt om før, så det er noget, vi skal se på.

Flemming Leer Jakobsen, formand for Sind i Vejle

Annonce

Mellem to stole

Flemming Leer Jakobsen er desuden bekendt med, at Foreningernes Hus får flere og flere henvendelser fra personer, som tilsyneladende er faldet mellem to stole i psykiatrien og ikke har fået hjælp.

- I Foreningernes Hus er de bekymrede over at få folk ind, som har sygdomme og problematikker, som de ikke kan håndtere som frivillige. Det lader til, at nogen i kommunen er begyndt at videreekspedere folk til frivillige. Det har jeg ikke hørt om før, så det er noget, vi skal se på.

Flemming Leer Jakobsen mener, at det er tegn på, at kæden er hoppet af, når syge borgere ikke bliver hjulpet af egen læge eller kan blive indlagt på psykiatrisk afdeling.

- Jeg kan frygte, at flere og flere kommer til at falde igennem systemet, siger han.

Annonce

Forbyggelse er vigtigt

Hans frygt bliver ikke mindre af, at politikerne i forbindelse med budgetforhandlingerne er nødt til at se på, hvor man kan effektivisere yderligere på voksenområdet.

Her er det i høj grad de tilbageværende "kan-opgaver," der er i farezonen - i form af eksempelvis opsøgende og forebyggende arbejde blandt Vejles svageste borgere.

Han forudser, at de syge borgere, der går og skjuler sig i egne boliger, vil blive endnu mere syge, og at eventuelle lukninger af væresteder vil have samme effekt.

- Når folk kommer ud blandt andre og har et sikkert og trygt rum, de kan være i, så gør det, at de er i stand til at få bedre fodfæste i deres egen hverdag. Hvis man fjerner det, så er det eneste, man gør, at øge antallet af folk, der er i risiko for at få psykiske sygdomme.

Flemming Leer Jakobsen understreger samtidig, at stofindtagelsesrummet også har en stor forebyggende effekt.

- Det redder menneskeliv, siger han og fortsætter:

- Jeg synes, at det eneste ansvarlige vil være, at man fjerner det budgetlåg, der ligger loft over kommunernes udgifter. Lige om lidt kommer børn og unge og banker på for at få hjælp. Her ser vi et stigende antal indlæggelser, og der er et behov for beredskab til at opfange dem. Ellers vil det koste dyrt, rent menneskeligt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Klumme: Sponsorater skudt over målet

Kolding For abonnenter

Niras og Rambøll-analyse: Klapning af opgravet havbund er eneste vej frem for Marina City

Annonce