HADERSLEV: Fremtiden for det bynære medborgerhus i Slotsgade 25 afgøres i foråret. Da skal folkene bag huset, der kom til verden i 2016 under massiv opbakning fra en stor gruppe frivillige, forhandle ny kontrakt med Haderslev Kommune.
100 mennesker, dobbelt så mange som forventet af arrangørerne, dukkede op til et informationsmøde for fem år siden, og siden meldte mange af dem sig som aktivister til de forventede arrangementer.
En forening blev etableret, og den indgik i 2018 en aftale med Haderslev Kommune. En aftale der sikrede offentlige penge, men som også krævede, at Slotsgade 25 sikrede, at Haderslev Ungdomsråd sørgede for aktiviteter i huset.
Jørn Mejer, SG 25Dem har vi store forventninger til, men alt ligger nu dødt. Det er forfærdeligt. Jeg har virkelig ondt af de unge.
Det sidste holdt kun en periode, og ungdomsrådet eksisterer ikke længere.
- Vi skal i gang med forhandlingerne i foråret, da tilskuddet stopper til august, siger formanden for udvalget for kultur og fritid, Kjeld Thrane (K).
Politikerne skal forhandle en forlængelse af en fireårig aftale med Slotsgade 25. Foreningen har tidligere givet udryk for, at den vil købe bygningen, der ligger i et af byens gamle kvarterer – et hus, der op gennem 1980’erne og 1990’erne husede et særdeles aktivt miljø, der arrangerede musik, drev biograf og mødelokaler:
Rædselsår
- Et køb kræver en aftale med kommunen først, siger formanden Jørn Mejer.
Midt i marts holder foreningen generalforsamling, og her skal bestyrelsen give en status, hvorefter deltagerne tager stilling til, om foreningen skal købe huset. Det, har Jørn Mejer tidligere forklaret, vil give lavere husleje, men større udgifter til vedligeholdelse.
Ser man bort fra 2020, der for SG25 blev et rædselsår, som det blev for alle arrangører, mener Jørn Mejer, at medborgerhuset har været en succes med god opbakning til koncerter og især fællesspisninger.
Efter sensommerens gradvise åbning, da corona-smitten var på retur, arrangerede SG 25 en række koncerter:
- Det var ren udgift, konstaterer formanden.
Med hensyn til det ømme punkt, arbejdet med byens unge, lægger Kjeld Thrane op til, at placeringen skal være åben. Det er efter hans opfattelse ikke en selvfølge, at det skal ske i Slotsgade 25.
SG 25 har ansat to studentermedhjælpere, der skal sætte gang i ungdomsarbejdet, et samarbejde mellem Slotsgade 25, Kunsthal 6100 og Streetdome:
- Dem har vi store forventninger til, men alt ligger nu dødt. Det er forfærdeligt. Jeg har virkelig ondt af de unge, siger Jørn Mejer.