Annonce
Trekantområdet

Skak kan da spilles med hele kroppen

En hurtig spurt og fat om den brik, man får besked på. Den skal stilles der, hvor de fem "officials" siger, uanset om, det betyder en bonde på bagerste linje. Og så tilbage, så den næste kan komme af sted. Foto: Børge Larsen
Thyregod Skole deltog i "Skolernes skakdag" med samtlige elever. Det krævede ikke blot mange skakbrikker at flytte med. Det krævede også alternative måder at spille spillet på.
Annonce

Thyregod: To solide og ubevægelige stenstøtter som Auguste Rodins "Grubleren" placeret på hver sin side af et bord med et skakbræt og skakbrikker imellem sig.

Det er den gængse opfattelse af, hvor skakspillere gebærder sig og hvordan det ældgamle spil bliver afviklet. Billeder fra verdensmesterskaberne i skak underbygger denne opfattelse.

Men sådan behøver det slet ikke være, viste elever og lærere på Thyregod Skole. Alle skolens elever var i aktion, da de fredag sammen med 52.000 andre elever landet over var med i "Skolernes skakdag".

Nogle af dem sad da også ved borde med modstanderen på den anden side. Men her hørte ligheden også op.

I skolens kantine var der action skak. Her sad mange elever ved sammenstillede borde og flyttede brikker i relativ hastigt tempo. Men med et par minutters mellemrum blev der slået på en triangel, og så skiftede halvdelen af eleverne plads.

- Det vil sige, at de skal spille videre på et spil, de ikke selv har startet. Det kan være meget udfordrende, hvis man kommer til at tage over fra en spiller, der har lavet graverende fejl. Eller nemt, hvis spilleren før har haft en heldig hånd. siger lærer Hr. Petersen.

I "Action-skak" kan man risikere at skulle spille et spil, hvor sort kun råder og en konge og tre låste bønder. Foto: Børge Larsen
Annonce

Legeme og sjæl

I det hele taget har eleverne været kreative i deres bestræbelser på at finde gode måder at spille skak på. De har også forsøgt at kombinere et stillesiddende skakspil med ønsket om mere bevægelse i skolen.

I skolegården bliver der derfor spillet skak på en måde, der har mere med stafetløb end med skak at gøre. I skolegården er der et udendørs skakspil, og bliver brugt til en slags "To mand frem for en enke". Eleverne deles i to hold, og så drejer det sig om at løbe fra den ene ende af gården og op til sakspillet og så stille brikkerne op, som man får besked på.

En anden art skakstafet finder sted i aulaen. Her kæmper leverne to og to mod hinanden. Holdene står langs siderne og de løber så på skift ind til skakbrættet og flytter en brik. En for for lynskak, måske. Brotset fra, at trækkene ikke altid er i overensstemmelse med skakspillets regler.

Eleverne har været med til at udvikle de forskellige varianter af skakspillet. Det var også dem, der havde udviklet "chanceskak". Her er skakbrikkerne suppleret med en terning. Er man heldig og slår en sekser, kan man tage modstanderens brik, der ellers var ved at slå ens egne af brættet.

Efter en dags intensiv brug af både legeme og sjæl, gik eleverne på vinterferie.

I aulaen spilles stafetskak. Her tæller hurtige ryk fra siden mod midten og et lige så hurtigt ryk på brættet mere end strategiske overvejelser. Foto: Børge Larsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Skrappe coronaregler omdirigerer ridestævne til Fredericia: - Vi lægger op til 'kom, rid, skrid'

Annonce