Annonce
Fredericia

Skal - skal ikke: Disse 18 butikker holder åbent juleaftensdag

- Man var godt klar over, at det var en udfordring at få butikkerne til at holde åbent. Det var byrådet også godt klar over, siger formanden for Fredericia Shopping, Ole Mortensen, der dog er sikker på, at "det bliver en rigtig god dag". Arkivfoto: Benny F. Nielsen
Fredericia Shopping har lavet en oversigt over de butikker, der holder åbent 24. december, hvor byens detailbutikker ekstraordinært har fået lov til at sælge varer på grund af krydstogtskibs ankomst. Flere kan blive føjet til listen.

Fredericia: Hvis man bevidst eller ubevist ikke har fået helt styr på julegaverne, er der i år særligt gunstige forhold i Fredericia til at få det bragt i orden helt frem til juleaften.

Ifølge en foreløbig liste, som Fredericia Shopping har lavet, fremgår det, at 18 butikker holder åbent 24. december.

Egentlig må detailbutikker i henhold til lukkeloven ikke sælge varer på helligdage og juleaftensdag. I Fredericia har butikkerne dog fået dispensation i år. Det skyldes, at Erhvervsministeriet ekstraordinært har givet tilladelse til, at butikkerne kan holde åbent, fordi krydstogtskibet Arcadia med 2000 gæster og 1000 besætningsmedlemmer lægger til kaj i Fredericia juleaftensdag.

Hos handelsstandsforeningen Fredericia Shipping har bestyrelsen valgt, at det er op til de enkelte medlemmerne at vurdere, om de vil holde åbent eller ej. Formanden, Ole Mortensen, der også driver Miami Tøjeksperten, fortæller, at hans forretning er en del af de åbne butikker, fordi det giver mening rent salgsmæssigt.

- De gange, vi har fået alternative åbningstider, har vi haft nogle fantastisk fine salgsdage. Da vi havde åbent grundlovsdag og Kristi himmelfartsdag, havde vi nogle super salgsdage.

- Nogle ønsker ikke at holde åbent, da julen er en tradition, som er vigtig for dem. Det kan jeg også godt forstå. Det er også derfor, at det er op til hver enkelt butik at beslutte sig for, hvad de vil. Så er der også altid nogle, der tænker, om der bliver noget at lave eller ej, siger Ole Mortensen.

Annonce

De 18 butikker

Frellsen, Jyllandsgade
Vinspecialisten, Danmarksgade
Føtex, Prinsessegade
Miami/Tøjeksperten, Gothersgade
Iris Blomster, Gothersgade
Amoc, Gothersgade
Cafe Vivaldi, Gothersgade
USO, Gothersgade
Bog & Idé, Gothersgade
Ranch Svendsen, Gothersgade
Urbania Street Food, Gothersgade
Kims Køkken, Gothersgade
Flying Tiger, Gothersgade
Bison Lædervarer, Gothersgade
Simple Living, Gothersgade
Fredericia Krone Apotek i Føtex, Prinsessegade
De Meza, Gothersgade
Byens Brød, Sjællandsgade

- Det skal give mening

Én af de butikker, der ikke står på listen over de 18 butikker, der holder åbent, er Ecco. Her er Vathana Mahalingam daglig leder. Hun fortæller, at det endnu ikke er endeligt afgjort, hvorvidt butikken holder åbent.

- Beslutningen er ikke 100 procent taget endnu. Jeg har egentlig fint med personale, der gerne vil stå 24. december. Det er kun tre timer, så herreste Gud, men det er selvfølgelig en dag med følelser, fordi det er familietid, siger hun.

For hende afhænger beslutningen af, hvorvidt butikken tror, det er rentabelt at åbne på den særlige dag.

- Det skal give mening, når vi er ude i de der specielle dage, så skal det helst give mening for at man holder åbent, siger Vathana Mahalingam.

Alle butikker kan ifølge Ole Mortensen vælge, om de vil holde åbnet juleaftensdag, helt frem til selve dagen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

I stedet for en ny bro skal der anlægges en ny sti på Den gamle Lillebæltsbro

Læserbrev: Det er helt forkerte betragtninger, der ligger til grund, når der lægges op til en ny Ny Lillebæltsbro og dermed til yderligere at lægge beslag på naturværdier til fordel for gigantiske bro- og vejprojekter på bekostning af reel livskvalitet. Hvor bliver klimaudfordringerne af i denne debat? Der går desværre fortsat alt for megen monumentalisme og "se-mig-her-projekter" i politikerne: "Se JEG har været. De bygger et monument for mig". Grøn Kultur Danmark anbefaler, at der i stedet sættes fokus på kvalitet frem for kvantitet - livskvalitet frem for vækst. Og det ud fra den simple betragtning, at det er vi nødt til, hvis menneskeheden skal overleve blot et par generationer endnu. "Det er", med Steen Hildebrandts ord (professor emeritus og adjungeret professor, red.), "ikke længere nok med en retningsændring. Det er nødvendigt med en total reorganisering af det samfund, den vestlige verden har indrettet sig på." Grøn Kultur Danmark anbefaler, at der tænkes mere i mindre, simplere og nærværende projekter. Vi bliver nødt til at skære ned på vores forbrug, slagte den hellige ko "vækst", fjerne pseudoarbejde, nedsætte arbejdstiden og fordele arbejdet på alle ressourcekompetencer som et skridt i en ny retning og tankegang. Grøn Kultur Danmark anbefaler, at der som led i en ny strategi i stedet for overvejelser om en ny broforbindelse anlægges en ny sti på Den gamle Lillebæltsbro, vel vidende at den ikke væsentligt vil kunne aflaste fremtidens forventede trafikstigning. Det skal den heller ikke: Den trafikstigning skal vi helt undgå at skabe. Giv dig tid. Brug din cykel, gå, benyt toget og nyd samvær med nye mennesker og vær med til at højne fysisk og psykisk folkesundhed.

112

Politiet har sikret overvågning efter røveri i lokal brugs: - Vi vil gerne høre fra borgerne

Annonce