Annonce
Fredericia

Skipper støtter Cecilie: Vigtigt at sige fra over for sexisme

- Det er vigtigt at tage en åben debat om det, når kvinder stiller sig frem og siger, at de har oplevet sexisme, så vi kan ændre den kultur med at holde nogen nede, siger Pernille Skipper, ligestillingsordører og politisk ordfører for Enhedslisten i Folketinget, til Fredericia Dagblad. Hun bakker op om partiets lokale byrådsmedlem Cecilie Roed Schultz, der har deltaget i den seneste tids debat om sexisme i byrådspolitik. Arkivfoto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix

Partiets ligestillingsordfører bakker Enhedslistens Cecilie Roed Schultz op - også internt i partiet er der sexisme og ulighed.

Fredericia: Sexisme-debatten har den seneste tid fyldt i flere medier. Ikke mindst i kraft af at Cecilie Roed Schultz, byrådsmedlem for Enhedslisten i Fredericia, i flere medier har fortalt om i byrådsarbejde at blive kaldt "klokkeblomst" og en kommentar fra en kommende byrådskollega til et 1. maj-arrangement: "Du trænger vist til at blive kneppet".

Eksemplerne fik i sidste uge hendes lokale partikollega Jørn Henner til at kritisere bl.a., at 1.-maj-eksemplet bliver hevet frem fire år senere i en debat om sexchikane i byråd.

Fra Pernille Skipper, ligestillingsordfører og politisk ordfører for Enhedslisten i Folketinget, er der 100 procent opbakning til Cecilie Roed Schultz.

Pernille Skipper, ligestillingsordfører for Enhedslisten i Folketinget

sexisme

Sexisme: den anskuelse at det ene køn, især mænd, er bedre end det andet, med deraf følgende nedvurdering og diskrimination af det andet køn. (Den Danske Ordbog)Sexchikane: Der foreligger sexchikane, når der udvises enhver form for uønsket verbal, ikkeverbal eller fysisk adfærd med seksuelle undertoner med det formål eller den virkning at krænke en persons værdighed, navnlig ved at skabe et truende, fjendtligt, nedværdigende, ydmygende eller ubehageligt klima. (Ligestillingsloven)

Cecilie Roed Schultz har sat fokus på sexisme i kommunalpolitik - både ved at svare ja i en rundspørge i bladet Kommunen til, at hun har følt sig udsat for sexisme, men også ved at stå frem med egne oplevelser af at blive talt ned til, fordi hun er ung og kvinde. Arkivfoto: Benny F. Nielsen

Enhedslisten er ikke helligt sted

- Ved at stille sig frem gør Cecilie noget, som ikke bare personligt er meget modigt, men også på det samfundsmæssige plan er meget vigtigt - at få eksempler på sexisme frem i det åbne. Jeg er rigtigt stolt af at være i parti med en person, der har det mod og stiller sig frem trods muligheden for at blive udskammet og peget fingre af, siger Pernille Skipper.

Hun er skuffet over, at kvinder, der peger på problemer med sexisme, ikke møder fuld opbakning. Ud over kritikken fra Jørn Henner har det lokale byrådsmedlem også fortalt, at flere kollegaer har ytret, at hun lægger kælne fotos på sin facebook-side.

- Hvis det er sket, så er det ikke okay. Men jeg må også sige, at Enhedslisten ikke er et helligt sted, hvor sexisme og alle former for ulighed ikke eksisterer, siger Pernille Skipper.

Enhedslisten har som det eneste parti feminisme skrevet ind i partiprogrammet.

Annonce

Sexisme alle steder

Den nuværende debat har gået på sexchikane og sexisme i byråd, men Pernille Skipper påpeger, at sexisme viser sig alle steder - også på Christiansborg florerer en kultur, hvor køn bliver brugt til at tale andre ned.

- Jeg tror, at alle kvinder oplever sexisme. Det kan være i jokes, hvor ens køn bliver påpeget, der kan være seksuelle undertoner i jokes, og det er jo en måde at holde nogen nede på. Det kan opleves meget voldsomt, lige meget hvor det foregår, siger Pernille Skipper.

Annonce

Kulturkamp

Og hun mener, at der er brug for en kulturkamp - også uden for den politiske arena - en kamp, hvor debat er afgørende.

- Mange oplever en kultur, hvor man slår det hen, når en kvinde stiller sig frem og fortæller om at have oplevet sexisme. Derfor er det vigtigt, at vi taler åbent om det og bakker personen op. Det kan også være nødvendigt at hjælpe personen med at sige fra, for vedkommende vil måske ikke gøre det af frygt for at ødelægge den gode stemning, siger Pernille Skipper.

- Den gode reaktion, når en kollega stiller sig frem og siger fra, er at stille sig hen ved siden af hende og sige: Godt gået - hvordan kommer vi ud af denne kultur, mener Pernille Skipper.

Annonce
FC Fredericia For abonnenter

Målmanden og 'Magic' var som far og søn: Der er stille på jorden, for nu fortæller han historier i himlen

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere ni er døde - 4290 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Poul tjekker vaccinetider tre gange om dagen: - Hvorfor kan man ikke booke tid i Fredericia?

Fredericia For abonnenter

Konservativ duo bryder seks års dødvande i Fredericia - men hvem er de egentligt?

Kultur

- Vi snakkede aldrig om det hos os: Pårørende og skuespillere besøgte grave inden gallapremieren på 'Hvidstengruppen II'

Erhverv

Fra udskydelser til aflysninger: Stigende coronasmitte har konsekvenser for julefrokost hos flere virksomheder i Fredericia

Husk det nu - i dag vender mundbindet tilbage: Sådan er reglerne

Fredericia For abonnenter

Så mange penge får hvert medlem i det nye byråd: Derfor har nogle gjort sig fortjent til mere end andre

Alarm 112

Voldsom villabrand i Taulov endelig slukket: Brandvæsenet kæmpede mod branden i otte timer

Fredericia

Efter salomonisk løsning i omstridt boligsag: Peter Fløe ærgrer sig over 'usandheder' - nabo holder fast i påstand

Forsvaret undlod at dele viden om forureninger med tilsyn: - Det er uetisk og uansvarligt

Fredericia

Fredericianerne 'prajer' på livet løs: Affald i vejkanten og fejl på gadelys fylder

FC Fredericia For abonnenter

FC Fredericia faldt igen med et ordentligt rabalder, da oprykningspladserne var indenfor rækkevidde: Derfor er det næppe tilfældigt

Alarm 112

Røgdykkere bjærger lig fra voldsom villabrand: Naboer måtte evakueres

Annonce