Fredericia: Skipper Arne Hjul kunne afsløre et par hemmeligheder om sine besætningsmedlemmer, da de tirsdag afmønstrede det gode træskib Agape i Gl. Havn i Fredericia.
- Nu kan de vaske op, lave mad og gøre rent, sagde han i sin tale til dem og de forventningsfulde forældre og søskende, der var mødt op for at hente de små sømænd, som ikke lagde an til at protestere.
De ti børn og unge i alderen 10 til 17 år har nemlig lært, at det er skipper, der bestemmer. De har også lært at sætte sejl, skure dæk og købe ind til fælles madlavning, siden de påmønstrede torsdag ugen før. Allervigtigst kunne de gå fra borde med den oplevelse, at de alle er gode til noget.
Det gode skib Agape
Foreningsejet skib, som Blå Kors har været initiativtager til.
Brugt af døgninstitutionen Bølgebryderen i Mariager siden 1997.
Siden 2017 også brugt til at give udsatte familier og børn gode oplevelser.
Bygget i 1942 på Nyborg Træskibsværft.
Sejlet som fiskekutter ud fra Strandby og Hirtshals.
Brugt til transport af flygtninge under Anden Verdenskrig.
"Jeg elsker at sejle"
Tilbuddet om at komme på sommertogt står organisationen Børnenes Lystfisker Akademi for. Det henvender sig til børn og unge med en selvtillid, der kunne være betydeligt større, og hvor andre udfordringer også presser sig på.
Yngstemand var tiårige Silas fra Esbjerg. Han har ikke den største tiltro til sig selv, har det svært i sin skoleklasse og kæmper med adhd.
Men togtet har været en succes, fortalte hans forældre, Dorte og Glenn Smorawsky. De havde kun hørt fra ham en eneste gang, da Dorte Smorawsky sendte en sms for at høre, hvordan det gik. "Jeg elsker at sejle. Hej.", lød svaret.
Det var drengens klasselærer, som havde foreslået familien, at Silas kom med på denne tur. Og det har været en så stor succes, at drengen meget vel melder sig igen, lød det fra et par glade forældre.
Har fået sig en ny kammerat
Luca Rasmussen, Ølsted ved Løsning, gav det helt store afskedskram til både skipper Arne Hjul og frivillig Marie-Louise Lauesen. Den 11-årige dreng havde en smule hjemvé de første dage, men da han fik at vide, at det må man gerne have, gik det over. Han kunne gå fra borde med en række oplevelser i bagagen og en ny ven. De havde aftalt at fortsætte kontakten.
- Det har været rigtigt sjovt at blive en del af besætningen, at få lov til at sejle med sejl og komme ind at handle i havnene, sagde Luca, da han var steget op på kajkanten og stadig syntes, det gyngede.
Han kunne mærke, at han er "vokset" lidt, og det var også meningen, fortalte mor Michelle Klint, som læste om tilbuddet på Facebook.
Hun og faren Meik Rasmussen syntes, at han havde brug for et frikvarter fra sine søskende og sin rolle som søn. Han skulle have en uge, hvor han var i fokus.
Børnenes Lystfisker Akademi
Børnenes Lystfisker Akademi har fokus på lystfiskeri, personlig dannelse og inkluderende fællesskaber.
Står bl.a. for sommertogter med skoleskibet MS Agape.
Holder i uge 30 maritim ferielejr på Nordfyn, hvor der tilbydes dagsture med Agape.
Landsdækkende forening.
Mere information på blfa.dk.
Intet brok
Frivillig Marie-Louise Lauesen har været med på sommerens to togter, og hun tog gerne endnu en tørn, fortalte hun, der også havde mand og barn med.
- Det giver så stor glæde at se børnene udvikle sig på en lille uge, sagde hun, der i det daglige arbejder på en privat skole i Skagen.
Der havde ikke lydt et eneste "det gider jeg ikke" på turen, og børnene havde det godt med, at de ikke hele tiden skulle træffe valg. De vidste, at skipper har styr på det hele.
Et samfund i samfundet
- Vi er det lille samfund i det store samfund, hvor børnene lærer, at de alle kan rigtigt mange ting, men at ingen kan det hele, forklarede skipper Arne Hjul, som også var med som frivillig.
I det daglige arbejder han som leder i det socialpædagogiske tilbud Bølgebryderen i Mariager.
- Det skal være sjovt, lærerigt og tilsat en smule alvor, sagde han om tilbuddet, som har den filosofi, at hvert eneste menneske er unikt.
Ugens togt gik op langs Nordfyn, videre til Samsø, rundt i Lillebælt og til Fænø, inden den sidste nat i Middelfart. Der bliver altid på- og afmønstret i Fredericia, mens deltagerne kommer fra hele landet.