Annonce
Fredericia

Skovejere og godsejere: Fredning krænker ejendomsretten

Det store skovområde Hesbjerg Skov 
Både i Trelde og på Fyn ser man fredningsforslag som en krænkelse af den private ejendomsret. Skovejerne deler erfaringer med skovejere og godsejere på Midtfyn, som også kæmper mod fredningsforslag.

Trelde/Midtfyn: Det kræver kræfter og mange penge at kæmpe imod en fredning. Det må de sande både i Trelde og i Hesbjerg på Fyn. Skovejerne i Trelde har engageret advokat og specialister til at assistere i kampen mod fredningen af Treldeskovene.

- Vi har haft en advokat til at hjælpe os med at skrive en klage til Fredningsnævnet over forslaget og det offentlige møde, fortæller Hanne Ladegaard Jensen, skovejer i Østerskov mellem Lillebælt og Vejle Fjord og medlem af foreningen Trelde Skov.

Det samme har jordbesidderne i Hesbjerg set sig nødsaget til.

- Jeg vil tro, at det indtil videre har kostet en million kroner i advokatregninger og rådgivning, siger Carsten Hansen, ledelsesrådgiver fra Patriotisk Selskab, som assisterer Hesbjergkilens største jordbesidder John Hansen i kampen for at undgå fredning.

Patriotisk Selskab har eksisteret siden Englandskrigene i 1807 og rådgiver blandt andet godsejere i drift og myndighedssager, som den aktuelle fredning af området Hesbjergkilen.


Efter min mening så misbruger man fredningsvåbnet til at sikre sig adgang til private arealer.

Ledelsesrådgiver Carsten Hansen


Hesbjergkilen ligger mellem Odense og Assens. Kommunerne har i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening rejst fredningsforslaget i juni 2018.

- Efter min mening så misbruger man fredningsvåbnet til at sikre sig adgang til private arealer. Der er intet naturmæssigt belæg for at frede hans jord, men der er lagt op til, at der skal anlægges en række stier med offentlig adgang, siger Carsten Hansen.

Annonce

Kamp for fred og ro

Den store ejendom udnyttes ikke til skovdrift, men er en investering for ejerne i at have et sted at trække sig tilbage i fred og ro.

- Men fredningen vil betyde, at offentligheden kan få langt større adgang helt tæt på hans ejendomme, og det vil han naturligvis kæmpe imod. Det er hans ejendom, og det virker urimeligt, at man kan bruge en fredning til at bryde ejendomsretten, siger Carsten Hansen.

Argumentet for fredning i Trelde er overordnet beskyttelse af en helt særlig natur, men forslaget skal også sikre en direkte adgang gennem de private skove fra Kirstinebjerg til Trelde Næs.

Stien er et af kritikpunkterne fra skovejerne, som allerede i dag giver offentligheden adgang på skovveje og ad bærestien langs skrænten.

Afgørelsen af fredningssagen på Fyn er netop blevet udsat med op til to år, mens Fredningsnævnet forventer at kunne afgøre Trelde-fredningen indenfor tidsfristen på to år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Få overblikket over de nye rejseregler her: Hvornår må vi grænsehandle og rejse på ferie?

Annonce