Annonce
Fredericia

Skrappere krav til jagtforeninger: Miljøet får en hånd

Haglpatronen er i dag fyldt med stålhagl, hvor det tidligere var blyhagl, der blev skudt ud over skov og mark, så er det i dag stål. Næste skridt i miljørigtig retning er at den halskrave, som holder de små kugler samlet fremover skal være af et opløseligt materiale. Foto: Peter Leth-Larsen
Miljørigtige lerduer i kastemaskinerne, stålhagl i bøsserne og opsamling af plastic fra patronerne. Jægerne er klar til at leve op til øgede miljøkrav.
Annonce

Fredericia: Det er nye tider for jægerne i den 90 år gamle Fredericia og Omegns Jagtforening, hvor man blandt andet skal leve op til strammere miljøkrav.

- Vi har i vores miljøgodkendelse blandt andet fået krav om, at vi skal samle plasticaffald fra haglpatronerne op, og det vil vi selvfølgelig leve op til. Det har omvendt krævet, at vi må slå græsset på skydebanen, selv om det er et såkaldt paragraf 3-område. Det har vi fået kommunens accept af, for vi kan umuligt samle de små plastickraver op, hvis vi skal lede i en halv meter høj bevoksning, siger Jens-Christian Jensen.

Jagtforeningen allierer sig med andre foreninger, som imod betaling vil stå for opsamlingen af de halskraver, som flyver med haglene ud, når der skydes mod målet. I nye miljøvenlige haglpatroner er halskraven lavet af et materiale, der går i opløsning af sig selv, men foreningen er endnu ikke klar til at kræve, at der skydes med den type af ammunition.

Miljøtiltag på vej

Fredericia Jægerforbund opfordrer medlemsklubberne til grønne initiativer.

Jægerforbundet ønsker en udfasning af haglpatroner, som indeholder en plastickrave - en haglskål, der ender i naturen.

Danske jægere efterlod i 2018 10 mio. stykker plast i skove og marker, og det dobbelte på skydebaner.

Plasten på skydebanerne skal samles op, men det er umuligt i naturen, og der tegner sig forbud mod at anvende patroner med plastkraver i fremtiden.

Jægerforbundet og den tidligere regering var imidlertid enige om, at de gamle patroner skal udfases, men først når de nye patroner opfylder en række krav.

De skal være sikre for jægerne.

De skal være effektive, så man undgår anskydninger.

De nye haglskåle er gennemtestet, så det ikke viser sig, at de efterfølgende er en forureningskilde.

Annonce

Ting tager tid

Netop spørgsmålet om de miljøvenlige patroner udviklede sig til et tema på foreningens generalforsamling i foråret. Den siddende bestyrelse ønskede, at der fremover skulle skydes miljøvenligt, men det vakte modstand, da der blandt medlemmerne er skepsis over for den nye type ammunition.

- Vi vil selvfølgelig gerne tage alle de mulige hensyn til naturen, som vi kan, men det kræver en tilvænning. Det krævede det også, da det blev forbudt at skyde med blyhagl, og vi skulle skifte til stålhagl. Det bruger vi helt naturligt i dag, og sådan kommer det også til at gå med de nye miljøvenlige patroner, forudsiger formand for Fredericia og Omegns Jagtforening Jens-Christian Jensen.

Han mener heller ikke, at man kan forlange, at medlemmerne skal smide gammel ammunition væk.

- Der er mange medlemmer, som har købt stort ind af patroner, og det bør de have lov til at bruge op, og så kan vi få indført de nye patroner, når vi ved, at de fungerer så godt som de nuværende, siger Jens-Christian Jensen.

Annonce

Miljøduer

Allerede nu er foreningen gået over til at skyde efter miljørigtige lerduer. De orange skåle, som flyver ud fra kastemaskinerne, kan derfor få lov at blive liggende i græsset. De gør i opløsning af sig selv.

- Vi tager de hensyn, vi kan. Vi bruger miljøduer, som er helt nedbrydelige, og plasten skal selvfølgelig væk fra naturen. Det kræver en indsats, og vi skal bruge nogle penge på det, men det skal vi naturligvis tage med, siger Jens-Christian Jensen.

I dag er det en plastickrave, som flyver med stålhaglene ud, når jægeren trykker på aftrækkeren. Det indgår i skydebanens miljøgodkendelse, at plastickraverne skal samles op. Det kommer til at ske to gange årligt. Foto: Peter Leth-Larsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Hvor blev lyrikken af?

Annonce