Annonce
Kultur

Slap af, Dannebrog tilhører os alle

Tekniker Lars Laursen har bygget en kolonihave op i Plakamuseet, hvor Dannebrog pryder væggene. Foto: Flemming Krogh

Udstilling i Aarhus markerer det danske flags 800-års jubilæum.

AARHUS: I år fylder danskernes flag Dannebrog 800 år. Det bliver markeret mange steder, størst i København på Valdemarsdag 15. juni.

Men allerede nu og til og med 11. august kan historien om Dannebrog opleves på Dansk Plakatmuseum, der ligger i Den Gamle By i Aarhus og har godt 20.000 plakater af alle slags. Her har lederen, ph.d. Elsebeth Aasted Schanz, skabt udstillingen "Folkets flag" med 130 af museets plakater, naturligvis alle med Dannebrog som motiv.

- I forberedelserne overraskede det mig, hvad jeg mødte, når jeg nævnte Dannebrog for folk. Der blev tavshed, og nogle rynkede på næsen. Andre spurgte, om ikke Dansk Folkeparti havde taget patent på flaget, og andre igen sagde med foragt, at det faldt jo ned under et blodigt slag. Der var mange modsatrettede holdninger, og mange har været bange for at blive betragtet som ikke politisk korrekte ved at bruge flaget. Det kan være de samme, som sætter flag på bordet eller maler sig rød-hvide i ansigtet. Nogle har lidt berøringsangst. De er bange for at blive for nationale, for danske, siger Elsebeth Aasted Schanz og føjer til:

- Men slap af. Brug flaget. I udelukker ikke nogen. Flaget betyder meget for vores identitet. Dannebrog bliver brugt så meget, at det tilhører ingen og dermed os alle. Sproget og flaget er det mest danske, vi har, og landets indbyggere kan bruge det så forskelligt, de vil.

Annonce

Udstillingen og myten

"Folkets flag", plakater med Dannebrog. Udstilling i Dansk Plakatmuseum, Den Gamle By, Aarhus. Kan ses til 11. august.

Myten:

Det var 15. juni 1219, flaget faldt ned fra himlen i et slag ved borgen Lyndanise i det, som i dag er Estland.

Den danske konge Valdemar II, der regerede 1170-1241 og et par hundrede år senere fik navnet Valdemar Sejr, havde fra flådens 1500 skibe landsat en dansk invasionsstyrke og bygget borgen Taana-linna - danskerbyen - der senere gav navn til Estlands hovedstad Tallinn.

Korstoget skulle omvende de hedenske sjæle til kristne. Men de snu estere satte et overraskende modangreb ind. Mange blev dræbt, men i sidste ende vandt de danske korsfarere, og landets nordlige del kom under den danske konge og kirke.

Det var under slaget, myten om Dannebrog opstod, men den får først skriftlig form 300 år efter.

Museumsleder Elsebeth Aasted Schanz og tekniker Lars Laursen dækker bord,og Dannebrog er med. Foto: Flemming Krogh

Historien

Og hvordan er det med Dannebrog, der faldt ned fra himlen?

- Helt præcis kender vi ikke historien. Men den kan være skabt af de slag, korsridderne, der ville kristne barbarerne, blev en del af. Deres flag mindede meget om Dannebrog. Valdemar Sejr tog flaget med hjem, og siden er det ændret en smule. Valdemar Atterdag var den første konge, der brugte det, og det skete cirka 300 år efter slagene, forklarer Elsebeth Aasted Schanz, der også medvirker i en bog, der er udgivet sammen med udstillingen.

Tekniker på Plakatmuseet, Lars Laursen, hænger Dannebrog op på væggen. Foto: Flemming Krogh
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce