Annonce
Erhverv

Svømmehal genbruger brugt brusevand - vil reducere energiudgifterne med 20 procent

Når både børn og vokse tager brusebad, inden de hopper i et af bassinerne i Slotssøbadet i Kolding, er det varme vand fra bruserne indtil for nyligt røget direkte ud som spildevand. Nu er svømmehallen begyndt at genbruge spildevandet, som kan fungere som genopvarmning af brugsvandet. Arkivfoto: Ludvig Dittmann
I kælderen under Slotssøbadet i Kolding har man installeret et færøsk-udviklet spildevandssystem, som genbruger varmen fra brugt brusevand.

Kolding: Når de besøgende i Slotssøbadet i Kolding skal gøre sig klar til en svømmetur i en af hallens syv bassiner eller tager en koger i saunaen eller dampbadet, så betyder det en tur under bruseren med sæbe og varmt vand, før der er adgang til vandlandet.

Det har den effekt, at hver gæst bruger omkring 70 liter vand på at skylle sig, men indtil for nyligt blev det vand ledt direkte ud i kloakken som normalt spildevand.

Men det varme vand udgør en ressource, og faktisk kan spildevandet være med til at varme noget andet vand op, som så kan genbruges uden at skulle bruge energi to gange takket være en varmeveksler i Slotssøbadets kælder.

Annonce

Målet for svømmehallen er, at man vil sænke sine energiudgifter med 20 procent, og faktisk er svømmeanlægget i Kolding det første af sin slags i Danmark, som afprøver systemet i storskala, fortæller souschef Edvard Køhrsen.

- Det er jo ingen hemmelighed, at der bruges meget vand på at holde en stor svømmehal med 300.000 gæster om året kørende. Derfor har vi kigget på et nøgleområde, nemlig spildevandet, og det er vores målsætning, at det her system kan skære en del ned på vores udgifter til fjernvarmen til at genopvarme vandet i vores brusere. I stedet holder vi spildevandet en runde ekstra her i huset for på den måde at udnytte varmen to gange, siger Edvard Køhrsen.

System kører i Torshavn på Færøerne

Det spildevandssystem, som Slotssøbadet i Kolding har fået installeret, er udviklet af det færøske firma Defined Energy og er i drift i Torshavns svømmehal, hvor man har omkring 165.000 besøgende om året.

Her har man ifølge firmaet sænket energiforbruget til opvarmning af brusevandet fra 327 MWh til 188 MWh årligt. Omregner man det til CO2, svarer det til et reduceret udslip på 63 ton. Så konkrete tal kan Edvard Køhrsen i Kolding dog endnu ikke sætte på Slotssøbadets anlæg.

- Lige nu er det svært at sætte præcise tal på besparelsen, fordi vi været igennem halvandet år, hvor corona-nedlukninger har haft store konsekvenser for os og vores besøgstal. Det påvirker selvfølgelig også de udgifter, vi har haft til energi. Men erfaringerne fra Færøerne er gode, og jeg forventer, at mange flere svømmehaller i Danmark vil tage den her teknologi til sig, fortæller souschefen.


Varmeveksleren hos Slotssøbadet står i kælderen og hjælper med til at genbruge det brugte og varme brusevand, som tidligere blev ledt direkte ud som spildevand. Med systemet kan 
Annonce

Visse børnesygdomme

Slotssøbadet havde udgifter til el, varme og vand for omkring fire millioner kroner i 2019, mens udgifterne var faldet til godt tre millioner kroner i 2020.

- Dette forklarer jeg nok nærmere med corona-restriktionernes effekt på antal besøgende end det her nye spildevandssystem. Samtidig har systemet haft nogle enkelte børnesygdomme, som skulle løses hen ad vejen, og systemet har først for alvor været i fuld funktion hos os fra marts 2021. Derfor er det endnu sparsomt med de langsigtede erfaringer derfra, siger Edvard Køhrsen.

Sådan virker systemet med brugt brusevand

  • Systemet er en varmeveksler, som udnytter det varme spildevand, som bruges af besøgende i svømmehaller, når de står under bruseren, inden og efter besøget i selve svømmehallen. 
  • Det varme spildevand kan ved hjælp af af samling varmevekslere omdannes til nyt brugsvand, enten koldt eller varmt. På den måde bruges det varme vand to gange, uden at man skal bruge store mængder energi på at varme vandet op på ny. 
  • En svømmehal i Torshavn på Færøerne, hvor systemet fra virksomheden Defined Energy kommer fra, har haft systemet i drift i længere tid. Her har man ifølge producenten reduceret sit energiforbrug med 57 procent på ét år takket være varmeveksleren.
  • Systemet i Slotssøbadet i Kolding er et af de første i Danmark i storskalaforsøg blandt svømmehaller. Anlægget blevet etableret i 2020 og har været i fuld funktion siden marts 2021, men på grund af diverse corona-restriktioner over godt halvandet år, er det ifølge Slotssøbadets souschef endnu for tidligt at vurdere den samlede besparelse for svømmehallen i Kolding. 


Annonce
Fredericia For abonnenter

Da alt så sort ud, blev fællesskabet et vendepunkt for gigtramte Anne: - Hvis man har et trist liv, skal man blive frivillig. Det giver så meget

Danmark

Lørdagens coronatal: Syvende dag i træk med over 4000 nye coronatilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Se billederne: Velklædte elever genoptog tradition med skolebal og særlig dans

KONKURRENCE For abonnenter

Spær øjnene op og find fem fejl: Hvis du har heldet med dig, kan du vinde gavekort til byens butikker

Fredericia

Jeanette kan ikke få nok af december: - Jeg render gerne rundt med nissehue og synger julesange på jobbet

Sport

Skal det være i Spanien, at Mie Højlund får opfyldt en hed drøm?

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

ENTREPRENEUR OF THE YEAR

Årets regionsvindere er fundet: Her er Danmarks bedste til vækst

Navne

Surf-butik får årets handicappris: Tilbyder vandaktiviteter til alle - handicap eller ej

For abonnenter

En hel togkupé undlod at tage mundbindet på mellem Esbjerg og Odense: Nu kalder andre borgere deres opførsel 'svinsk' og kræver reglerne overholdt

Fredericia

Gys på volden giver gysser til lokal velgørenhed

Fredericia For abonnenter

Sanddalhus er solgt til to fynboer: Ejendom og park sættes i stand

FC Fredericia

Nederlag svier i et par dage, men herefter har FC Fredericias anfører lært at se tingene med andre briller: - Det er vigtigt at tænke på, hvad vi har præsteret som helhed

Annonce