Annonce
Trekantområdet

Slut med at snuble på kirkegården: 250 kilo tunge sten lægges om

Anlægsgartnerne fjerner omkring fem bordursten ad gangen, hvorefter de retter jorden til med stenmel og genplacerer stenene igen. Foto: Anders Kynde
Kirkegængere og turister kan se frem til en mere plan overflade på stierne, når de går rundt på kirkegården i Jelling.
Annonce

Jelling: Jorden arbejder under os.

Det er kirkestierne i Jelling tydelige eksempler på. Her er der tilbage i 1980'erne anlagt store bordursten til at gå på. Gennem årene har stenene dog forskudt sig så meget i forhold til hinanden, at der nogle steder er niveauforskelle på flere centimeter.

Og det er på trods af, at de største sten vejer omkring 250 kilo.

- Stenene har ændret placering i løbet af de sidste 30-40 år. Det kan blandt andet skyldes frost, trærødder eller på grund af sætninger i jorden, forklarer Frode Christensen, der er graver ved Jelling Kirke.

- Og nej, det har ikke noget at gøre med, at der hvert år går 300.000 mennesker forbi, afviser han med et smil.

Han fortæller, at man har modtaget flere henvendelser angående ujævnhederne, så det særligt giver problemer for gangbesværede.

De største sten vejer op mod 250 kilo. Foto: Anders Kynde
Annonce

To etaper

Men nu skal det være slut med de ujævne kirkestier.

Menighedsrådet i Jelling Kirke har besluttet, at stenene skal lægges om, og efter en længere forberedelsesproces er arbejdet nu gået i gang.

Det er Kolding-firmaet Oxholm Aps Anlægsgartnere, der har vundet udbuddet. Herfra kommer et par anlægsgartnere til at bruge de kommende uger på kirkegården, hvor de har fået til at opgave at pille alle bordursten op, gøre jorden plan og derefter lægge stenene ned enkeltvis.

- Omlægningen foregår i to etaper. Første etape består af stien fra kirken mod Kongernes Jelling samt stien fra kirken mod Sydhøjen. Senere kommer anden etape, som består af det stykke, der er lige omkring hovedindgangen og de to Jellingsten, siger Frode Christensen.

- Derudover er det planen, at vi gerne vil lave en mere niveaufri adgang til kirken, så det er lettere at komme ind, hvis man for eksempel bruger rollator eller sidder i kørestol. Vi har sendt et forslag afsted, men det er en længere proces, siger han.

Udover at genplacere bordurstenene bliver græsrabatterne barberet med 5-10 centimeter, så de er i samme niveau. Foto: Anders Kynde
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Skrappe coronaregler omdirigerer ridestævne til Fredericia: - Vi lægger op til 'kom, rid, skrid'

Annonce