Annonce
Fredericia

Slut med fest og farver efter midnat?: To lokale barejere ser flest fordele ved tidligere lukketid

Medejerne af henholdsvis Den Engelske og Urbania Street Food har begge tilladelse til at holde åbnet til klokken to, når ikke coronarestriktioner forhindrer det. De ser dog begge fordele ved, at folk kommer tidligere i byen - måske også på længere sigt. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Mere ro, bedre stemning og ingen negative konsekvenser for omsætningen. Sådan lyder en konklusion fra to af Fredericias mest benyttede gå-i-byen-steder efter måneder med særlige corona-retningslinjer.
Annonce

Fredericia: Siden midten af maj har caféer, værtshuse og barer skulle sende sine gæster hjem senest ved midnat. Flere steder i landet har det ført til en debat om, hvorvidt restaurationerne også fremover skal lukke, når den ene dag bliver til den næste.

To af aktørerne i Fredericias natteliv mener ikke, at det er nogen tosset tanke.

I hvert fald ser medejerne af henholdsvis Urbania Street Food og Den Engelske Pub, Brian Løkkegaard og Peter Lindvig, flest positive følgevirkninger af de midlertidige restriktioner. De har begge noteret sig, at gæsterne kommer tidligere, hvilket skaber flere fordele, og skulle begrænsningerne med hensyn til åbningstid blive forlænget, bliver det taget med sindsro.


Før i tiden var den sidste time mildest talt meget død. Folk kunne ikke mere. De var fulde og trætte. Nu bliver de og fester, indtil vi lukker.

Peter Lindvig, Den Engelske Pub


Inden restriktionerne blev indført, lukkede Urbania Street Food mellem klokken et og to fredag og lørdag, og medejer Brian Løkkegaard er faktisk glad for ændringen.

- Selvfølgelig mister vi måske en time eller to, men vi har også set en tendens til, at folk lægger deres vaner om og kommer ud allerede fra spisetid. Det er en vanvittig god udvikling, som ligner det, man ser i udlandet, hvor folk ikke bevæger sig rundt i de helt sene nattetimer, men er ude lidt tidligere og bruger byen, caféerne og værtshusene før midnat. Jeg synes, det er en positiv udvikling i det danske samfund, så den er jeg ikke ked af.

- Jeg kommer fra nattelivet og har levet med, at det topper med gæster omkring klokken et, hvor det store rykind kommer, og så kører det på til klokken fem, men det er lidt tosset, at man kan åbne en natklub klokken 23 og vente to timer, før der sker noget. Jeg synes, det her er en meget sundere levevej - både for vores unge men også for samfundet, siger Brian Løkkegaard.

Samme indtryk har Peter Lindvig fra Den Engelske Pub, hvor gæsterne også kommer tidligere.

- Før i tiden var den sidste time mildest talt meget død. Folk kunne ikke mere. De var fulde og trætte. Nu bliver de og fester, indtil vi lukker. De har fundet ud af at gå tidligere i byen, så det har overhovedet ikke generet os, siger Peter Lindvig.

Annonce

Danske turister skaber gode hverdage

Han og medarbejderne på Den Engelske Pub har nu mere at lave i en større del af åbningstiden. Både fredag og lørdag havde de som regel to eller tre stille timer sidst på eftermiddagen, inden der kom gæster igen. Nu er det kun en times tid, der er færre gæster

- Det sker også det, at vores personale kan komme tidligere hjem, så vi sparer lønudgifter, og de får nemmere ved at komme op næste dag, siger Peter Lindvig.

Sådan er status nu

I et interview med avisen Danmark fortalte statsminister Mette Frederiksen (S) i fredags, at hun ønsker at udskyde åbningen af nattelivet. Det skete efter, at Kåre Mølbak, faglig direktør hos Statens Serum Institut, et par dage forinden udtalte, at han ikke anbefaler en yderligere genåbning af Danmark.

Folketingspartiernes ledere er indbudt til forhandlinger 12. august. Her skal de drøfte den næste og sidste fase af samfundets genåbning, som nattelivet er en del af.

Generelt har sommeren hos Urbania Street Food været god, fortæller Brian Løkkegaard.

- Vi har aldrig haft dårlige dage, men vi har haft særligt gode dage også i hverdagen. Det skyldes nok, at der er mange, der ikke er ude at rejse. De er i stedet ude en mandag, tirsdag eller onsdag, fordi der skal ske noget ekstra i deres hverdag. De er ikke på Mallorca eller den normale tur gennem Tyskland til Italien, så de er ude at få nogle oplevelser, og der indgår vi heldigvis, siger Brian Løkkegaard.

Et par af de steder, som også normalvis har åbent i nattetimerne er The Old Irish Pub og Q-Tip, der har samme ejere. The Old Irish Pub har åbnet enkelte af deres barer rundt om i landet, men i Fredericia har både den og Q-Tip haft lukket siden marts.

Fredericia Dagblad ville gerne have lavet et interview med barkæden for at høre, hvorvidt de overvejer at genåbne deres restaurationer i Fredericia, og hvad deres holdning til kortere åbningstid er. Marketingchef Kasper Toft Jørgensen oplyser dog, at The Old Irish Pub ikke har nogen kommentarer.

Annonce

Hvad gør de andre?

Peter Lindvig bor selv i midtbyen, og han har tydeligt kunne høre, at der er mindre uro i form larm i de sene nattetimer.

- Vi har det altid roligt hernede på baren, men det er lige før, jeg synes, det er blevet endnu roligere og endnu hyggeligere, fordi vi ikke har åbent i de to nattetimer.

Mindre vold

Hos ordensmagten har man også mærket nattelivets corona-restriktioner.

Syddansk Universitet, Det Kriminalpræventive Råd og Syd- og Sønderjyllands Politi er dykket ned i antallet af voldsanmeldelser før og efter coronarestriktionerne for nattelivet. Undersøgelsen viser, at der mellem 13. marts og 15. april var næsten en tredjedel færre voldsanmeldelser i forhold til de samme uger de tre foregående år.

Er det noget, der samlet set får dig til at overveje, om I skal holde åbent til klokken to, selvom I skulle få lov?

- Det overvejer vi rigtig meget, og jeg må indrømme, at det ville passe mig perfekt, hvis det kunne fortsætte. Men det er klart, at vi på en eller anden måde skal koordinere med vores kollegaer. For hvis alle holder åbent til kokken to, så kan det godt være, vi føler, at vi også er nødt til det.

- Det er ikke noget, der har kostet os økonomisk, og så har det givet en masse andet positivt, siger Peter Lindvig.

Peter Lindvig hæfter sig ved, at gæsterne på Den Engelske Pub kommer tidligere en førhen, og der er om muligt blevet en endnu roligere og mere hyggelig stemning, vurderer han. Arkivfoto: Peter Friis Autzen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Seks nye coronatilfælde

Annonce