Annonce
Fredericia

Slut med frit valg: Ensrettede affaldsspande vil udløse dyrere løsning for nogle i 2022

Skraldespande med to kamre bliver standard ved de fredericianske husstande. Uanset om man i dag kan klare sig med en 90 liters spand, så skal man fremover have en spand med plads til 240 liter. Det er til gengæld både restaffald og madaffald. Standardiseringen er nødvendig i forhold til afhentningen af affald. Arkivfoto: Nana Hanghøj
Der rokkes ikke på den renovationsafgift, der er opkrævet hos borgerne i år, selvom alle fra 1. juli får en 240 l stor beholder. Men i 2022 skal alle betale det samme, så nogle vil sikkert opleve en prisstigning.

Fredericia: Om du er enlig pensionist eller en børnefamilie, skal du fremover betale samme takst for at komme af med dit affald. Alle får en spand med plads til 240 liter affald - 140 liter restaffald og 100 liter madaffald. Hvis byrådet fastholder takstbladet fra 2021, skal alle betale godt 4500 kroner årligt.

Har man i dag en spand med plads til 90 liter restaffald samt en grøn spand, er den samlede regning på godt 3000 kroner.

Men det har været nødvendigt med en standardløsning, fordi affaldet skal hentes af særlige renovationsbiler, som er indrettet med to kamre. Fra 1. juli er det vognmandsfirmaet Marius Pedersen, som overtager renovationsopgaven med husstandsaffald fra vognmandsfirmaet P. Fournaise.

- Hvis man kun har behov for en mindre spand, kan man så ikke slippe for den store?

- Nej, det er ikke muligt. Der skal være ens størrelse spande. Til gengæld skal man ikke længere betale for at få afhentet grønt affald, siger Christian Bro (S), formand for miljø- og teknikudvalget.

Annonce

Må ikke tjene penge

På dagbladets facebook-side har nyheden om de nye spande skabt debat, men Christian Bro  tror, at borgerne bliver tilfredse med den nye ordning.

- Nu er det ikke os, der har besluttet, at der skal sorteres madaffald fra, men jeg synes, at vi har fundet en enkel løsning, som er til at gå til. Grundlæggende er det kun sorteringen af køkkenaffald, der ændres på - alt andet forbliver det samme, siger Christian Bro.

- Men det bliver vel en del dyrere for nogle, når de skal til at betale for 240 liters spand, når de i dag kan klare sig med det halve?

- Vi kender ikke takstbladet for 2022 endnu, men affaldsområdet er brugerbetalt, så udgifter og indtægter skal hænge sammen. Vi må ikke tjene penge på området, men omvendt skal det løbe rundt, siger Christian Bro.

- Skal alle betale den takst, som i dag gælder for en 240 liters spand, så bliver det dyrere for nogle. Det kan vel ikke være anderledes?

- Vi har som sagt ikke sat taksten fast på en 240 liters spand, men grundlæggende er den største udgift i forbindelse med renovation, at affaldet skal hentes. Den pris er den samme for alle også i dag, siger Christian Bro.

I dag er grundtaktsten 1230 kroner for renovation, uanset om man bor i et parcelhus eller en lejlighed. Dertil kommer prisen på affaldsspanden eller den ordning, der er i ejendommen. Mindsteprisen er godt 1200 kroner for en 90 liters spand, mens den største spand på 240 liter koster 3200 kroner.

Annonce

Priser fastholdt i '21

Politikerne har besluttet at fastholde taksterne i 2021. Det betyder, at man ikke får en stigning i år, selv om affaldsspanden bliver større.

Det er imidlertid kun en ringe trøst hos de pensionister, som i dag kæmper med at fylde selv den mindste affaldsspand, og som fra næste år skal betale den samme afgift som familier, der måske har svært ved at have plads nok i skraldespanden.

"Hvorfor skal vi dog have en ny spand. Vi har næsten lige fået en, og selv om vi har den mindste, så fylder vi den aldrig, og vores grønne affald komposterer vi", lyder det eksempelvis fra Erik Rønnebech i Erritsø.

Christian Bro har forståelse for situationen, men understreger, at det ikke er kommunen, som har vedtaget den nye ordning.

- Det er statens beslutning, og vi kompenseres på ingen måde for, at det bliver dyrere, konstaterer han.


Når der bliver sorteret mere, så øges mængderne af genbrugsmaterialer, og det fører til lavere priser, og det påvirker regnskabet, som vi skal have til at gå i nul.

Christian Bro (S) formand for miljø- og teknikudvalget


Lige nu er der ikke noget, der tyder på, at affaldsområdet bliver billigere at håndtere. Priserne på at få brændt affald stiger, samtidigt med at priserne på genbrugsmaterialer falder.

- Når der bliver sorteret mere, så øges mængderne af genbrugsmaterialer, og det fører til lavere priser, og det påvirker regnskabet, som vi skal have til at gå i nul, siger Christian Bro.

Annonce

Spændt på taksten

Han er derfor lige så spændt som andre fredericianere på, hvad takstbladet for renovation bliver for 2022.

- Vi får et udkast inden sommerferien, så vi kan tage det med ind i budgetforhandlingerne. Vi skal have det endeligt vedtaget inden oktober, forklarer han.

Det nye affaldsregulativ, som omhandler sortering af madaffald og restaffald, håndtering af spande og affaldsposer med mere, blev mandag sendt i fire ugers høring.

Ud over sorteringen af madaffald og restaffald er regulativet stort set som det gamle. Blandt andet vil det fortsat være muligt at benytte poser til affald i byejendomme, hvor det ikke er muligt at trække de nye 240 liters spande fra gaden til baggård.

Regulativet, priser og meget andet kan findes på Affald og Genbrugs nye hjemmeside, hvor man samler alt om området.

Det koster det i 2021

Byrådet har vedtaget, at taksterne for affald fastholdes i 2021.

Det betyder, at der ikke ændres på regningen, selv om man per 1. juli får en affaldsbeholder på 240 liter.

Parcelhus:

Grundgebyr: 1230,38, kr.

90 liter/14 dages tømning: 1213,75 kr.

140 liter/14 dages tømning: 1888,75 kr.

190 liter/14 dages tømning: 2562,50 kr.

240 liter/14 dages tømning: 3237,50 kr.

Grønt affald-140 liter:605 kr.

Lejligheder:

Grundgebyr; 1230,38 kr.

Tømning per lejlighed/enhed: 1368,63 kr.

Prisen afhænger af den ordning, der gælder i ejendommen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Hvis smittetal går over grænsen: Direktion og to politikere kan beslutte nedlukning

Annonce