Annonce
Vejle

Slut med "tvivlsomt" konsulent-samarbejde: Kommunen gav løn efter besparelser på handicappede

Vejle har gjort brug af samarbejdet i en ukendt periode og i et uvist antal sager - og er langt fra alene om det. Arkivfoto: Morten Pape
Konsulenter fik løn efter, hvor gode de var til at finde besparelser i sager om handicappede borgere. Men det er slut nu og kommer ikke til at ske igen, har byrådsmedlemmerne i Vejles voksenudvalg besluttet.
Annonce

Vejle: Vejle Kommune har gjort brug af konsulenter til at finde besparelser i sager om udsatte og i mange tilfælde handicappede borgere.

Deres løn har i flere tilfælde været resultat-afhængig. Det vil sige, at deres hyre hang sammen med, hvor gode de var til at finde sparede ører og kroner til kommunekassen.

Men det er slut nu. Det har politikerne i byrådets voksenudvalg besluttet. Henning Dam (S) stillede forslaget og er glad for opbakningen fra Venstre, SF og Dansk Folkeparti.

- Det klinger helt forkert i mine ører, at vi har givet honorar efter besparelser. Det er en tvivlsom måde at samarbejde på, og min tanke er, at sagsbehandlingen for den enkelte borgere risikerer at blive noget ensidig, siger han.

Vejle har gjort brug af samarbejdet i en ukendt periode og i et uvist antal sager - og er langt fra alene om det.

Det klinger helt forkert i mine ører, at vi har givet honorar efter besparelser. Det er en tvivlsom måde at samarbejde på.

Henning Dam (S), byrådsmedlem

Annonce

Debat på Christiansborg

For få dage siden fremlagde Altinget.dk en opgørelse, som viste, at knap en tredjedel af landets kommuner igennem de seneste år har indledt samarbejde med eksterne konsulenter om at finde besparelser på indsatser og tilbud til handicappede borgere.

Samlet har de gennemgået over 1300 sager, og med enkelte undtagelser er samarbejdet baseret på kontrakter, der sikrer konsulenterne højere betaling, jo større besparelser de er med til at sikre kommunerne.

Det gav debat på Christiansborg.

- Det virker som en meget aggressiv metode over for nogle meget sårbare og udsatte borgere. Det springende punkt er selvfølgelig lovligheden af metoden, som jeg har bedt Ankestyrelsen om at se på. Men historien bliver ikke mindre bekymrende af den utryghed, det skaber derude, når I nu kan vise, at omfanget er blevet større, udtalte social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) til Altinget.

Annonce

Bruger stadig konsulenter

Flere kommuner har allerede droppet den slags samarbejder, og Vejle Kommune har nu fulgt trop. Byrådspolitiker Henning Dam så gerne, at voksenudvalget havde taget en beslutning om at gå endnu videre.

For medlemmerne talte frem og tilbage og kunne ikke blive helt enige om aldrig at gøre brug af konsulenter til at finde besparelser. Enigheden strakte sig til, at de i de tilfælde får en fast hyre, for eksempel som timelønnede.

- Men det er også okay. Det vigtigste for mig var at få stoppet aftalen om honorar efter besparelse, fortæller Henning Dam.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
FC Fredericia For abonnenter

Live: Kan FC Fredericia slå overmagten fra Silkeborg?

Fredericia

Dagens coronatal for Fredericia er klar: Vigtigt parameter falder fortsat - men flere er konstateret smittet

FC Fredericia

En uhyggelig modstander: FC Fredericia vandt senest over Silkeborg i 2016

Fredericia For abonnenter

Poser kan blive erstattet af spande: Det vil sætte renovationsudgiften i vejret

Annonce