Annonce
Fredericia

Smøgerne skal kvittes i arbejdstiden, mener Venstre

Kan ens arbejdsgiver blande sig i, om man ryger i arbejdstiden? Venstre vil gøre de kommunale arbejdspladser og matrikler røgfrie i fremtiden, og det gælder både ansatte, byrådspolitikere og borgere. Detaljerne er langtfra på plads, og på nuværende tidspunkt er der alene tale om et udspil fra partiet. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Kommunens matrikler og kommunale arbejdspladser skal i fremtiden være røgfrie, hvis det står til Venstre. Forbuddet skal også gælde borgere, hvis de lægger vejen forbi rådhuset eller idrætscenteret, mener partiet. Sundhedsformand Connie Jørgensen (SF) bakker op.

Fredericia: Har du gået med tanken om at kvitte smøgerne, er der måske en rigtig god grund til at tage det sidste hvæs inden længe. Står det til Venstre, bliver samtlige kommunale matrikler i fremtiden røgfrie.

Det er et ud af syv punkter i et nyt sundhedsudspil, partiet nu er kommet på banen med. Målet med de røgfrie matrikler er på sigt at få færre til at ryge.

- Ambitionen er, at færre ryger. Det handler om, at vi vil passe på vores samfund og vores sundhed generelt, og vi (Venstre, red.) tænker det også som et forebyggende indgreb, der sender et klart signal, siger Peder Tind, politisk ordfører i byrådet.

Annonce

Partiets sundhedsudspil læner sig direkte op ad Sundhedsprofilen fra 2021, der kortlægger borgernes egne vurderinger af deres trivsel, sundhed og sygdom. Den afslører, at over 16 procent af de 16-årige eller ældre fredericianere ryger på daglig basis.

Der er mange offentlige rum, hvor andre også kommer forbi. Det kan være skoler, rådhuset eller idrætscenteret. Vi kan ikke kontrollere, hvad folk gør i deres eget hjem, hvilket jeg heller ikke vil, men vi kan sende et klart signal om, at kommunens matrikler er røgfrie.

Peder Tind (V), politisk ordfører

Det svarer i træskolængde til 6500 borgere. Det tal skal reduceres – også selvom tallet faktisk er faldet siden Sundhedsprofilen fra 2017.

- Vi er på rette vej, men vi skal som politikere være modige nok til at sætte en debat i gang, og vi skal stadig gøre mere for at få færre til at ryge, lyder det fra Venstre-profilen.

Gårdvagten får ikke comeback

Ideen er ikke født i eller er unik for Fredericia, og nabokommunen mod øst, Middelfart, har været røgfri arbejdsplads siden 2014. Vejle Kommune har siden foråret været i fuld gang med at forme opskriften til deres version af Vejle som en røgfri arbejdsplads.

Hos Middelfart Kommune fortæller konstitueret kommunaldirektør, Thorbjørn Sørensen, at der selvfølgelig var en indkøringsperiode i kommunen tilbage i 2014, hvor folk skulle vænne sig til den nye røgfrie kultur.

- Vi havde lidt diskussioner i opstarten af projektet. Folk forstod ikke, hvorfor vi skulle blande os i den enkelte borger. For nogle mennesker er det jo en stor omvæltning, så det tager lidt tid i starten. Og i det første halve år var det ikke alle, der helt overholdt reglerne. Der havde vi nogle sager, hvor vi var nødt til at tage det op og drøfte det. Men det hører vi stort set ikke mere, fortæller kommunaldirektøren:

- Da det først blev gennemført, har der ikke været noget om det. Det er blevet en ny kultur. Det bliver helt normalt.

I Fredericia er det tanken – som på nuværende tidspunkt altså alene er sået af Venstre – at de kommunale matrikler skal være røgfrie. Det skal gælde for alle, uanset om det er borgere, ansatte eller byrådsmedlemmer. Langtfra alt er dog på plads, blandt andet skal det diskuteres, hvorvidt der ikke må ryges i de selvbetalte pauser i fremtiden.

Venstres sundhedsudspil

Venstre har opsat syv mål i partiets sundhedsudspil, der har fået navnet "sund og glad gennem livet". Baggrunden for udspillet er Fredericia Kommunes Sundhedsprofil, der er udarbejdet som en del af Den Nationale Sundhedsprofil 2021.

Venstre har følgende som mål:

1) Bevægelse i naturen, hvor man skal kunne udnytte kommunens potentiale til aktiv
bevægelse i naturen.

2) Bedre rammer for uorganiseret idræt. Venstre forslår blandt andet visuelt pæne aktivitetsarenaer som miniudgaver af aktivitetspladsen ved Sundhedshuset eller foran Fredericia Idrætscenter.

3) Mere støtte til idrætsforeningerne.

4) Mental trivsel, herunder vil Venstre arbejde for, at Fredericia får etableret et Parasportsråd, som skal danne rammen omkring udvikling af flere og nye idrætstilbud og for borgere med fysiske og psykiske handicaps.

5) Medindflydelse og involvering, hvor lokalråd og beboerforeninger skal opleve en åben forvaltning og lyttende politikere.

6) Inklusion og trivsel, hvor Venstre blandt andet vil gøre op med den høje inklusion i folkeskolen ved at oprette flere mellemtilbud og sikre, at alle, som har brug for en specialskoleplads, også får en plads.

7) Rygning skal mindskes, hvorfor Venstre foreslår, at de kommunale arbejdspladser skal være røgfrie, hvilket betyder, at der ikke må ryges i arbejdstiden på matriklen. Der skal følges op af tilbud om kurser i rygestop.

- Der er mange offentlige rum, hvor andre også kommer forbi. Det kan være skoler, rådhuset eller idrætscenteret. Vi kan ikke kontrollere, hvad folk gør i deres eget hjem, hvilket jeg heller ikke vil, men vi kan sende et klart signal om, at kommunens matrikler er røgfrie, slår Peder Tind fast.

Borgere, ansatte eller smøg-trængende byrådspolitikere skal dog ikke frygte en ny udgave af gårdvagten, de fleste af os husker fra skoletiden. Skulle det komme så vidt, at Fredericia Kommune bliver røgfri på de kommunalt ejede matrikler og kommunale arbejdspladser, bliver det samtidig med en stor portion tillid til rygerne. De kan dog godt forvente, at matriklerne bliver prydet med skiltning, der foreskriver, hvad man må og ikke må på området.

Annonce

Forstår hvis opleves træls

Peder Tind mener ligeledes, at der skal gælde de samme regler, uanset om der suges i cigaretter eller e-cigaretter.

- Vi skal have kigget på selve setuppet, men det vigtigste var, at processen blev sat i gang, og det er den blevet med det her udspil. Der er ikke slået en endelig streg på bundlinjen, men der er beskrevet en klar retning i forhold til, hvad Venstre tænker, og så har organisationer og vores politiske kollegaer helt sikkert også holdninger til udspillet. Det handler ikke om, om det tager et halvt eller et helt år, men det er vigtigt, at processen bliver inddragende, og så må vi se på, hvornår vi kan begynde at slå streger på, hvad der skal besluttes hvornår, vurderer Peder Tind.

Selv forstår Peder Tind godt, hvis forslaget kan virke træls på de nikotinafhængige borgere, ansatte og byrådskollegaer. Derfor er planen også, at der skal være en ”god” drøftelse af, hvordan den endelige beslutning skal se ud.

- Som byrådsmedlem, som jo er ansat af borgerne, er vi også ansvarlig for at træffe beslutninger, som nogle vil synes mindre godt om end andre. Sådan er det i alle henseende, siger V-profilen.

Annonce

SF: Pinligt at Fredericia ikke er røgfri

Formand for byrådets beskæftigelses- og sundhedsudvalg, Connie Jørgensen (SF) er helt enig med Venstres politiske ordfører i, at Fredericia Kommune skal være en røgfri arbejdsplads.

- Det er klart min holdning, at det kun kan gå for langsomt. Fredericia er bagud på point i forhold til rygning. Det er pinligt, at Fredericia kommune ikke har indført røgfri arbejdspladser endnu, lyder det fra sundhedsformanden.

Connie Jørgensen, der blev valgt ind i byrådet ved kommunalvalget i november 2021, peger på, at forslaget falder godt i tråd med den sundhedspolitik, Venstre var med til at vedtage sidste sommer.

I sundhedspolitikken "Fredericia for livet" er det blandt andet udspecificeret under pejlemærket sunde rammer, at byrådet gerne vil skabe en tobaksfri fremtid.

- Det vil vi tænke ind i vores egen kommunale praksis, ligesom vi vil tilskynde lokale arbejdspladser og uddannelsesinstitutioner til det samme, står der i 'Fredericia for livet'.

Så Venstres forslag er ikke nyt for Connie Jørgensen.

- Jeg vil gerne kvittere for, at Venstre går ud og promoverer Fredericas sundhedspolitik, der blev vedtaget i juni 2021. Det glæder mig, at de stadig er enig i det, de var med til at sige ja til dengang, siger formanden for beskæftigelse- og sundhedsudvalget.

Fredericia Kommune er med i det nationale partnerskab 'Røgfri fremtid', som siden 2017 har arbejdet for, at ingen børn og unge ryger i 2030.

Annonce
Fredericia For abonnenter

Plejecenter får ny mavepuster: Kraftig kritik for tredje gang i træk

Danmark

Torsdagens coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Fredericia vokser videre i 2022: Ikke langt til næste runde rekord

FC Fredericia For abonnenter

Ingen plads til fejl i kampen om topplaceringerne: Disse tre ting skal FC Fredericia tage med fra Hvidovre-nederlag

Debat

Enhedslisten om sparekatalog: Det er en situation, kommunen er tvunget ud i, men som vi kan og bør gøre oprør imod

Kultur

Avisens tegner vinder prisen for Årets bladtegning: Se Putin tørre sved af panden

For abonnenter

10.000 kæmpemøller er en trussel mod Nordsøens sæler og hvaler: - Vi ved meget lidt om konsekvenserne

Erhverv

Bestseller får et af Danmarks største lejemål i Taulov: Modekoncern udvider markant

Fredericia For abonnenter

Borgere lyttede og spurgte til mere havn - særligt et emne fyldte

Byggekæde i kraftig vækst overtager en af Sønderjyllands specialistforretninger: - Vi er et godt match

Erhverv

Carlsbergs bryggeri i Fredericia vinder international pris

Claus Hjort om sit livs stormvejr: - Jeg har en vrede over, at jeg skal bruge min sidste tid i politik med beskyldninger om at være landsforræder

Debat

Venstre efter ny kritik af plejecenter: Vi kan ikke sidde og vente på, om indsatsen nytter eller ikke nytter - vi skal vide det

Erhverv For abonnenter

For 30 år siden startede Peter med at vende burgere: Nu ejer han to McDonald's-restauranter i Fredericia og fire i alt

Fredericia

Stærkt trafikeret rundkørsel skal forvandles til et kryds: Derfor er det en god idé

Annonce