Annonce
Erhverv

Smalt boligudbud bider sig fast: September brød ikke lavvande

25.243 huse og 6325 ejerlejligheder stod til salg til interesserede boligkøbere ved udgangen af september, viser tal fra Boligsiden onsdag. Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix
Boligmarkedet hænger fast på et lavt niveau af boliger til salg, viser tal for september.

Der er fortsat få varer på hylderne, hvis man leder efter en bolig at købe. Det viser tal fra Boligsiden onsdag.

Under coronaepidemien voksede antallet af interesserede købere usædvanligt meget. Det førte til flere handler, højere priser og færre boliger til salg.

Når flere vil købe end sælge, tærer det groft sagt på antallet af salgsannoncer.

Annonce

I takt med at samfundet er åbnet igen, er boligmarkedets buldrende udviklinger bremset. Men onsdagens tal fra Boligsiden viser, at antallet af boliger til salg langtfra er tilbage til tiden før corona eller bare for et år siden.

Eksempelvis er der omkring 13 procent færre villaer og rækkehuse til salg end for et år siden. Der er omkring fem procent færre ejerlejligheder.

Men hvor der tidligere er sket et fald i udbuddet, er der i foråret og sommeren sket en stabilisering, der kunne indikere, at antallet af købere og sælgere i højere grad matcher.

Arbejdernes Landsbanks cheføkonom, Jeppe Juul Borre, påpeger dog på baggrund af tallene fra Boligsiden, at der dermed heller ikke er sket en modreaktion, som kan løfte antallet af boliger til salg.

- Vi så op mod sommeren, at udbuddet steg lidt igen. Jeg havde faktisk håbet på at se en lidt større stigning, så boligkøberne havde lidt mere at vælge mellem i et boligmarked, der har været relativt presset.

- Men de seneste tre måneder har det ligget fladt, siger han.

Dermed er boligmarkedet altså stabiliseret i en tilstand, hvor sælger føler sig bedre tilpas end køber ifølge cheføkonomen.

- Godt nok er efterspørgslen droslet ned, og vi taler slet ikke om de samme prisstigninger, som vi tidligere har set. Langtfra, siger Jeppe Juul Borre.

- Men vi taler stadig om relativt korte salgstider, lave prisnedslag, og et boligudbud som stadig ikke er vandret op, som dagens tal vidner om.

De usædvanlige udviklinger på boligmarkedet under corona fik flere til at spærre øjnene op.

De hastigt stigende priser har fået Nationalbanken til at anbefale, at man politisk sikrer sig, at nye boligejere i højere grad nedbringer deres boliggæld.

Jeppe Juul Borre synes dog ikke, at det lave udbud i sig selv udgør nogen fare. Og da boligejere ikke i mærkbar grad har taget lån i deres boligers prisstigninger, synes han ikke, at der er nogen fare på boligmarkedet.

- Når vi ser et lavt udbud, så skal vi huske, at faldet er bremset op. Nu falder det ikke mere. Jeg havde gerne set det stige, men det falder altså ikke længere, siger cheføkonomen.

- På udlån i boligerne er det stadig ganske moderat. Boligejerne går ikke ud og belåner friværdierne, som ellers er bygget gevaldigt op under den seneste tid. Det giver en iboende robusthed i boligmarkedet.

Siden starten på sommeren er udbuddet af boliger til salg generelt steget, om end det er sket langsomt. Nykredits boligøkonom, Mira Lie Nielsen, tror, at det bliver en langsom rejse mod et højere udbud af boliger til salg.

- Dansk økonomi står med den ene fod inde i en begyndende højkonjunktur, beskæftigelsen sætter rekorder, og boligrenterne ligger fortsat på et lavt niveau, skriver hun i en analyse.

- Det er kimen til fortsat mange boligsalg, stigende priser og et boligudbud som kun langsomt kravler op.

/ritzau/

Annonce
Fredericia For abonnenter

Hjemme i Pjedsted overgik debutant alle andre - også borgmesteren: Ny Venstre-profil er født ind i politik

Danmark

Søndagens coronatal: Efter syv dage med over 4000 nye coronatilfælde falder smittetallet

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Åbner til marts: Nyt supermarked skal ansætte over 50 nye medarbejdere

KONKURRENCE For abonnenter

Spær øjnene op og find fem fejl: Hvis du har heldet med dig, kan du vinde gavekort til byens butikker

Alarm 112

Igen ballade ved natklub: Kvinde rev politibetjent i håret, og det får konsekvenser

Erhverv For abonnenter

Iværksætter håber på gennembrud i energieventyr efter 15 år: - En deadline er for mig det samme som at give op

Kæmpe smitteudbrud efter julefrokost med gymnasieelever: 38 bekræftet smittet med omikron-variant

ENTREPRENEUR OF THE YEAR

Årets regionsvindere er fundet: Her er Danmarks bedste til vækst

Fredericia

Se billederne: Velklædte elever genoptog tradition med skolebal og særlig dans

Dall: Nu kulminerer måneders dårligdomme for Mette Frederiksen

Fredericia

Jeanette kan ikke få nok af december: - Jeg render gerne rundt med nissehue og synger julesange på jobbet

Fredericia For abonnenter

Da alt så sort ud, blev fællesskabet et vendepunkt for gigtramte Anne: - Hvis man har et trist liv, skal man blive frivillig. Det giver så meget

Sport

Skal det være i Spanien, at Mie Højlund får opfyldt en hed drøm?

Annonce