Annonce
Fredericia

Snoren klippes til Googles milliard-dyre datacenter: Sikrer 150 arbejdspladser og er CO2-neutral fra dag ét

Googles datacenter i Taulov er allerede i gang, men indvies officielt mandag. Foto: Søren Gylling
Googles danske datacenter er allerede taget i brug, men indvies officielt mandag. Det sker under begrænset festivitas af hensyn til corona-situationen. Centret er ifølge Google fra første dag CO2-neutralt, idet centrets store energiforbrug dækkes af den strømeffekt, der er fra de solcelleanlæg, Google har investeret i rundt i Danmark.
Annonce

Taulov: Efter godt to års arbejde indvier Google i dag mandag sit nye datacenter. Byggeriet har kostet 4,5 mia. kroner og centret bliver et af verdens grønneste datacentre. Centret bliver desuden en af kommunens større arbejdspladser. Der vil være 150 beskæftiget på centret i fuld drift.

Centret forbruger store mængder energi, men investeringer i solcelleparker landet rundt holder centrets energiforbrug CO2-neutralt, konstater Google i en pressemeddelelse forud for indvielsen.

- Datacentret ved Fredericia er CO2-neutralt fra dag et. Det skyldes, at Google samtidig med datacentret har investeret i fem solcelleparker rundt om i landet med en samlet kapacitet på 160MW. Dermed mere end opvejes hele elektricitetsforbruget af tilsvarende grøn strøm fra solceller. Og mens Googles datacentre generelt er mere energieffektive end gennemsnittet, bliver datacentret i Fredericia et af de grønneste i verden målt på antal timer med direkte grøn strøm, skriver Google i presemeddelelsen .


Datacentret ved Fredericia er CO2-neutralt fra dag et. Det skyldes, at Google samtidig med datacentret har investeret i fem solcelleparker rundt om i landet med en samlet kapacitet på 160MW. Dermed mere end opvejes hele elektricitetsforbruget af tilsvarende grøn strøm fra solceller.

Google


Annonce

Nul fossil energi i 2030

Google er samtidig i tæt samarbejde med en række danske aktører omkring udviklingen af nye teknologiske løsninger, der kan bidrage til at nedbringe CO2-niveauet - og Googles 2030-mål om helt at eliminere brugen af fossil energi.

- Datacentre er maskinrummet, der holder Googles tjenester kørende og passer på folks mails og feriebilleder. Men det er faktisk også frontløbere, når det gælder innovation - det er her, vi udvikler de mest energieffektive løsninger og ny, grøn teknologi. Jeg er rigtig glad for, at vi nu er i mål med byggeriet og kan tage datacentret i brug. Og så vil jeg takke Fredericia Kommune for fantastisk samarbejde gennem de seneste år, siger Googles danske direktør, Malou Aamund.

Annonce

Aktiv del af Fredericia

Fredericias borgmester, Jacob Bjerregaard (S), ser frem til fejre åbningen af datacentret.

- I dag fejrer vi åbningen af Googles nye datacenter i DanmarkC, men de er allerede nu blevet en stor og aktiv del af Fredericia. Det at få en af verdens største techvirksomheder til kommunen giver ikke kun arbejdspladser. Det giver også nogle spændende muligheder for samarbejde til gavn for borgere og foreningsliv i kommunen. Det er jeg utrolig glad og taknemmelig for, udtaler Jacob Bjerregaard.

Han glæder sig samtidigt over, at Googles grønne profil matcher Fredericias mål om at blive CO2-neutral i 2050.

- Vores virksomheder er en afgørende medspiller. Jeg glæder mig derfor meget til at kunne byde Google officielt velkommen og ser frem til at fortsætte vores gode samarbejde, siger Jacob Bjerregaard.

150 lokale job

Konsulenthuset Copenhagen Economics peger i en netop offentliggjort rapport på det bidrag, som Googles nye datacenter har leveret til dansk økonomi: 2600 jobs i årene 2018-2020, når man foruden de direkte ansatte i byggefasen medregner eksempelvis underleverandører og andre afledte effekter. Det har ifølge Copenhagen Economics understøttet BNP med 5,5 mia. kroner.

Fremover vil omkring 150 være ansat på datacentret, hvortil man kan lægge sekundære og afledte effekter.

Google har tradition for at involveret sig aktivt i lokalmiljøet i områder med datacentre. I Fredericia har byens maskinmesterskole i to omgange modtaget legater, der har været med til at muliggøre et nyt undervisningsforløb og bygningen af et ‘minidatacenter’.

I sidste uge blev Museerne i Fredericia tildelt 600.000 kroner til to projekter, der skal understøtte formidlingen af den lokale historie.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Politikere undrer sig også efter Enhedslistens kritik: Hvor mange kommunale millioner er der sat af til folkeskolen?

Fredericia

Enhedslisten retter mistanke mod eks-borgmester og kommunaldirektør: Frygter udvalgssager er blevet fjernet og velfærdsbudget er pustet kunstigt op

Fredericia

Xenia afleverer sine børn for at kunne passe andres: - Folk gør bestemt, hvad de kan

Fredericia For abonnenter

Skal jonglere mellem morhatten, lærerhatten og arbejdshatten: Mette føler ikke, hun slår helt til

Annonce