Annonce
Kolding

Socialpolitikere vil spare millioner ved at møde borgerne via computerskærmen

Benny Dall (EL), der er formand for udvalget for socialøkonomi, handicap, og hjælpemidler, fortæller at det går godt med at finde nye arbejdsmetoder, der gør borgerne tilfredse og samtidig sparer penge på kommunens regnskab. - Gid vi var begyndt på det her noget før, siger han. Arkivfoto: Chresten Bergh
Benny Dall (EL), formand for udvalget for socialøkonomi, handicap og hjælpemidler, fortæller, at Kolding Kommune er godt på vej til at finde en besparelse på fem millioner kroner ved at møde borgerne via Skype frem for ansigt til ansigt, og socialpolitikerne står fast på, at strategien Selvværd og Sammenhæng er eneste vej frem til en økonomi i balance.

Kolding: Koldings socialpolitikere søger med lys og lygte efter nye arbejdsgange, som kan skære udgifterne ned i socialforvaltningen, hvor der i øjeblikket er udsigt til et overforbrug på op til 100 millioner kroner i år til kommunens syge og udsatte borgere.

Og begge formænd for Kolding Byråds to sociale udvalg, Benny Dall (EL) fra udvalget for socialøkonomi, handicap og hjælpemidler, og Karina Lorentzen (SF) fra socialudvalget, mener fortsat, at strategien Selvværd og Sammenhæng er den eneste vej frem.

Det siger de samstemmende, efter at de to udvalg drøftede den kritiske økonomi på møder i onsdags.

Strategien går helt overordnet ud på at lytte til borgerne og finde nye arbejdsmetoder, som både giver en bedre service og sparer penge.

Et tiltag er eksempelvis at holde møder på Skype frem for ansigt til ansigt. At holde møder på Skype sparer tid til transport og skal ifølge socialforvaltningens beregninger give en besparelse på fem millioner kroner i årets første halvdel.

- Det lykkes, siger Benny Dall.

Han fortsætter:

- Vi kommer nok også til at finde flere penge på skærmområdet resten af året. Det, der tager tid, er at tilpasse organisationen, så realiseringen af besparelsen kommer først i andet halvår, men vi er godt på vej. Og det er en rigtig god historie, for vi leverer i dag en bedre service end tidligere, mener han.

Annonce

Tallene

  • Kolding Kommunes økonomi er under hårdt pres.
  • Regnskab 2018 viste, at der samlet set blev brugt 48,9 millioner kroner mere på service til borgerne end budgetsat, og heraf tegnede socialområdet sig for et overforbrug på 40,33 millioner kroner.
  • Socialforvaltningen har iværksat en plan, Selvværd og Sammenhæng, der skal bringe udgifterne ned.
  • Socialforvaltningen har på den baggrund meldt ind, at man gennemsnitligt forventer et fald i det månedlige forbrug fra 65,4 til 47,3 millioner kroner resten af året fra og med maj.
  • Byrådets forligspartier skal drøfte situationen 12. juni.

Snebolden

Som et eksempel på en bedre service nævner han, at Kolding Kommune den 1. april har åbnet en døgnservice, der kan kontaktes via skærm.

- Brugerne her er typisk borgere med psykiske udfordringer. De var tidligere meget afhængige af, at deres kontaktperson var på arbejde, men de holder ikke op med at have det svært, fordi det bliver aften, nat eller weekend. Muligheden for at kunne tale med nogen døgnet rundt via en skærm giver dem en god tryghed.

Benny Dall erkender, at Selvværd og Sammenhæng ikke kan løse hele den økonomiske udfordring i år.

- Nej. Først skal vi høre borgene, så skal vi finde nye løsninger, snakke med borgerne igen og først derefter tilpasse organisationen. Så det tager tid, inden pengene havner i kassen, men det begynder at ske, og når først snebolden ruller, så giver det resultater, forklarer Benny Dall, der ligesom udvalgets øvrige medlemmer mener, at Selvværd og Sammenhæng skal være det bærende princip til at sikre en økonomi i balance på socialområdet i 2020.

Derfor har udvalget påtaget sig at pege på initiativer, der kan fjerne overforbruget senest i 2020, og de bliver præsenteret for byrådets forligspartier, der skal drøfte den kritiske situation på et møde indkaldt af borgmester Jørn Pedersen (V) den 12. juni.

Prognose

Også socialudvalgsformand Karina Lorentzen (SF) mener, at Selvværd og Sammenhæng er eneste vej frem.

- Vi begynder at se resultater af strategien, men problemet er jo, at hele vores område er mega underbudgetteret, siger hun.

Forvaltningen har meldt ud, at man forventer et fald i det månedlige pengeforbrug på gennemsnitligt 10 millioner kroner alene på socialudvalgets område fra og med denne måned. Sker det?

- Det er en prognose, og det kan være, at effekterne først viser sig i august, september eller oktober. Men vi tror på Selvværd og Sammenhæng, og vi kan også se, at strategien begynder at give resultater, siger hun.

Socialdirektør Lars Rasmussen ønsker ikke at udtale sig om den økonomiske situation i hans forvaltning.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce