Annonce
Fredericia

Socialt udsatte rammes hårdt: Kirkens Korshær må nødtvunget lukke varmestuen

Daglig leder af Kirkens Korshærs Varmestue Bjarne Dahlmann fortæller, at manglende indtægter på landsplan gør, at varmestuen i Fredericia er nødt til at lukke, fordi Kirkens Korshær søger om lønkompensation.   Arkivfoto: Peter Friis Autzen
Kirkens Korshær har på nationalt plan problemer med manglende indtægter fra corona-lukkede genbrugsbutikker og lukker en række varmestuer for at søge lønkompensation. I Fredericia betyder det, at varmestuen i Danmarksgade lukker i en ukendt tidshorisont fra mandag 8. februar.

Fredericia: Kirkens Korshærs Varmestue i Danmarksgade holder lukket fra mandag 8. februar.

Årsagen er, at indtægterne fra genbrugsbutikkerne på landsplan mangler, fordi coronarestriktioner har holdt butikkerne lukkede siden december. Det har givet Kirkens Korshær så store økonomiske udfordringer, at man ser sig nødsaget til at søge lønkompensation for en række af landets varmestuer - blandt andet den i Fredericia.

Dermed bliver de ansatte sendt hjem og må ikke arbejde.

- Kirkens Korshær er udfordret, fordi genbrugsbutikkerne er lukkede, og pengene herfra går blandt andet til at drive varmestuer. Det er en pæn stor del af vores indtægt, forklarer leder af varmestuen i Danmarksgade Bjarne Dahlmann og fortsætter:

- Kirkens Korshær søger lønkompensation, men så bliver vi hjemsendt, og vi kan ikke holde åbent kun med frivillige, siger han.

Annonce

Har haft "frie midler"

Varmestuen kan søge lønkompensation, fordi under halvdelen af driftsomkostningerne kommer fra offentlige tilskud. Hvis det er mere end 50 procent, kan varmestuerne ikke søge lønkompensation.


Det er reelt nogen, som vil komme til at mangle at få deres - i hvert fald ordentlige - måltid mad en gang om dagen. Vi er også distributør af Hus Forbi, som heller ikke vil blive solgt fra på mandag, så sælgerne mister indtægter. Derudover er vi også et værn mod ensomhed og hjælp til at få struktur på hverdagen for nogle mennesker. Der er ikke nogen, som er mere ked af det end os.

Bjarne Dahlmann, leder af varmestuen


Mange varmestuer er drevet med offentlige tilskud i helt eller overvejende grad. Det gælder dog ikke en række af Kirkens Korshærs varmestuer. Her kommer en stor del af indtægterne fra Kirkens Korshærs genbrugsbutikker. Netop det forhold har indtil nu været en fordel for varmestuerne, som havde såkaldte "frie midler", der ikke var bundet op på et socialt projekt. Men i øjeblikket er det en ulempe.

- Vi har 250 butikker på landsplan, og det har tidligere været svært at forestille sig, der skulle ske noget, som lukkede alle butikker. Vi kunne måske se en enkelt butik, som havde mindre omsætning, men ikke alle, fortæller Bjarne Dahlmann.

Annonce

Renovering er i gang

Han er meget ked af, at varmestuen må holde lukket, især eftersom varmestuen allerede er lukket i denne uge på grund af renovering af køkken og gulve. Planen var dog at åbne på mandag. Men sådan bliver det ikke.

Præsten er ikke sendt hjem

Korshærspræst Merete Ørskov bliver ikke sendt hjem på lønkompensation.

Hun kan derfor fortsat kontaktes på tlf.: 30 95 03 97 eller via messenger.

- Vi er her for at gøre noget for andre. Her under corona har vi haft omkring 40 forskellige besøgende om ugen og derudover 20 personer, som ikke kommer ind i varmestuen, men som vi i kontakt med. Nogle holder sig væk i øjeblikket, fordi de er bange for at få corona eller har andre årsager, forklarer han og uddyber:

- Det er reelt nogen, som vil komme til at mangle at få deres - i hvert fald ordentlige - måltid mad en gang om dagen. Vi er også distributør af Hus Forbi, som heller ikke vil blive solgt fra på mandag, så sælgerne mister indtægter. Derudover er vi et værn mod ensomhed og hjælp til at få struktur på hverdagen for nogle mennesker. Der er ikke nogen, som er mere ked af det end os, sukker Bjarne Dahlmann.

Annonce

Kommunen undersøger muligheder for at hjælpe

Kirkens Korshær er i kontakt med Fredericia Kommune for at finde ud af, om der kan gøres noget for at hjælpe eller holde varmestuen åben. Lukningen blev offentliggjort mandag 1. februar og nåede akkurat med på social- og beskæftigelsesudvalgets møde mandag aften. Her diskuterede politikerne nyheden, oplyser formand Peder Tind (V).

- Det er en beslutning, som er truffet fra Kirkens Korshær på nationalt hold. Vi skal finde ud af facts, og hvad vi kan gøre. Vi har bedt forvaltningen om, hvad der er op og ned, og så må vi se, hvad vi kan gøre for at hjælpe, forklarer Peder Tind, der forventer en hurtig afklaring.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce