Annonce
Fredericia

Solcellepark på 50 fodboldbaner på vej til Egum - hvis kommunen vil være med

Solceller bredt ud over 40-45 hektar i første omgang er på tegnebrættet i Egum. Lodsejere er klar til at gå med, men endnu mangler kommunens medvirken i form af lokalplan og kommuneplantillæg. Anlægget svarer i størrelse til knap 50 fodboldbaner. Arkivfoto
Solceller bredt ud over 40-45 hektar er på tegnebrættet i Egum. Lodsejere er klar til at gå med, men endnu mangler kommunens medvirken i form af lokalplan og kommuneplantillæg. Anlægget svarer i størrelse til knap 50 fodboldbaner. Politiker undrer sig over intet at have hørt om planerne.

Egum: Der kan produceres strøm svarende til omkring en fjerdedel af Fredericias husstande, hvis selskabet Unison Energy Partners får lov at realisere planerne om et solcelleanlæg på 40-45 hektar langs Ydre Ringvej.

- Vi har lovning på jorden, og vi kan levere strømmen direkte ind i nettet via transformatorstationen Egum/Ryttergården. Vi havde et møde med Fredericias borgmester i november 2019 og har løbende haft kontakt med embedsværket, men vi er sat på pause, og det er selvfølgelig frustrerende. Men vi må respektere den kommunale proces, siger direktør for Unison Energy Partners Kristian Skipper-Pedersen.

Anlægsomkostningerne til en solcellepark på 40-45 hektar er omkring 160-180 mio. kroner, og finansieringen kan fremskaffes, pointerer direktøren. Anlægget vil årligt kunne producere ca. en mio. kWh per hektar.

Annonce


Vi har lovning på jorden, og vi kan levere strømmen direkte ind i nettet via transformatorstationen Egum/Ryttergården. Vi havde et møde med Fredericias borgmester i november 2019 og har løbende haft kontakt med embedsværket, men vi er sat på pause, og det er selvfølgelig frustrerende.

Kristian Skipper-Pedersen, direktør for Unison Energy Partners


Men det er i første omgang industrien, som Unison Energy Partners har haft fokus på i forhold til at afsætte de mange kilowatttimers strøm.

- Vi har været i dialog med en af de store virksomheder i området om, at de evt. ville aftage den grønne strøm. Men da vi ikke kunne få igangsat en lokalplanproces, måtte vi til sidst sige fra. Vi skulle være sikre på at kunne levere den grønne strøm senest på en given dato, og det kunne vi ikke leve op til, siger Kristian Skipper-Pedersen.

Kaffemøde med naboerne

Til gengæld har selskabet aftaler på plads med lodsejere i området, som gerne vil leje deres jord ud til anlægget.

- Vi har holdt et nabomøde i efteråret, og der var der fin tilslutning og opbakning til projektet. En enkelt nabo talte dog direkte imod, siger Kristian Skipper-Pedersen.

Det var naboparret Janne og Carsten Rahbæk på Stallerupvej, som ikke har lyst til at få udsigt til marker med solceller. Det lagde Janne Rahbæk ikke skjul på over for selskabet, da de bød på kaffe og orientering i rytterstuen på Egum Ridecenter i oktober.

- Vi synes ikke, at det er det mest spændende at kigge over på. Vi er næsten lige flyttet ud fra byen for netop at komme ud, hvor der er udsyn og natur, og så risikerer vi nu at få solceller som naboer. Det havde vi ikke regnet med. Vi kan også være bekymret for, hvad der sker, når anlægget er udtjent. Er vi sikre på, at det bliver fjernet, spørger Janne Rahbæk, der har svært ved at forstå, at anlægget skal ligge, så det kan genere naboer, og desuden bekymrer sig om, hvorvidt der kommer yderligere anlæg.

- Hvorfor sætter man ikke solceller op på alle de store industribygninger, der ligger ude i Taulov? Det kunne vel dække det samme og ikke genere nogen, siger hun.

Det er på arealerne her Unison Energy Partneres planlægger at rejse solcelle-anlæg. Foto: Unison Energy
Selskabet har planlagt at rejse et grønt bælte af træer til at indramme solcelleanlægget, som vist her. Fotomontage: Unison Energy
Annonce

Intet hørt

Hvis der skal anlægges solcellepark, skal der gennemføres en lokalplan og kommuneplantillæg. Begge dele vil betyde, at naboer og andre skal høres.

Fredericia Kommune har indtil videre kun været i dialog med virksomheden via mødet med borgmesteren og siden med dele af embedsværket. Der har ikke været politiske drøftelser af projektet, og det frustrerer Venstres Kenny Bruun-Olsen.

- Jeg er næstformand i by- og planudvalget, og jeg ville gerne have hørt om de planer. Jeg har tilfældigvis hørt om det fra beboere i området, men jeg har ikke kunnet fortælle dem mere, for jeg har intet anet om projektet. Når sådan et projekt dukker op, så skal vi simpelthen have besked, så vi er orienteret om, hvad der eventuelt kan være på vej i vores kommune, siger Kenny Bruun Olsen.

Han har svært ved at se, at Fredericia Kommune kan rumme store solcelleparker.

- Vi har i forvejen begrænsede arealer til at etablere boliger på, så jeg har det svært med sådan et projekt. Men jeg kender som sagt intet til det endnu, siger Kenny Bruun Olsen.

Kristian Skipper-Pedersen understreger, at hans virksomhed ikke har ønsket at lægge skjul på planerne. Forventningen var, at sagen var blevet drøftet politisk, efter selskabet havde været i dialog med borgmester og embedsværk.

Annonce
Fredericia For abonnenter

Da alt så sort ud, blev fællesskabet et vendepunkt for gigtramte Anne: - Hvis man har et trist liv, skal man blive frivillig. Det giver så meget

Danmark

Lørdagens coronatal: Syvende dag i træk med over 4000 nye coronatilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Se billederne: Velklædte elever genoptog tradition med skolebal og særlig dans

KONKURRENCE For abonnenter

Spær øjnene op og find fem fejl: Hvis du har heldet med dig, kan du vinde gavekort til byens butikker

Fredericia

Jeanette kan ikke få nok af december: - Jeg render gerne rundt med nissehue og synger julesange på jobbet

Sport

Skal det være i Spanien, at Mie Højlund får opfyldt en hed drøm?

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Fredericia For abonnenter

Sanddalhus er solgt til to fynboer: Ejendom og park sættes i stand

Fredericia

Gys på volden giver gysser til lokal velgørenhed

Navne

Surf-butik får årets handicappris: Tilbyder vandaktiviteter til alle - handicap eller ej

For abonnenter

En hel togkupé undlod at tage mundbindet på mellem Esbjerg og Odense: Nu kalder andre borgere deres opførsel 'svinsk' og kræver reglerne overholdt

FC Fredericia

Nederlag svier i et par dage, men herefter har FC Fredericias anfører lært at se tingene med andre briller: - Det er vigtigt at tænke på, hvad vi har præsteret som helhed

FC Fredericia For abonnenter

FC Fredericia ligner ikke et mandskab, som kan rykke op:  Men sådan holdes det spinkle oprykningshåb alligevel i live

Alarm 112

Vold, stoffer og alkohol: Politiet måtte sende flere patruljer forbi natklub i Fredericia

Annonce