Annonce
Alarm 112

Folkene i Sandvad undrer sig: 'Nogle af beboerne går og går og går. En anden løber meget, og så følger personalet bagefter i bil'

Beboerne demonstrerer stadig flere gange om ugen i Sandvad i protest mod det, der er sket på asylcentret i byens gamle plejehjem. Her ses deltagerne fra fredagens demonstration. Foto: Presse-fotos.dk
Beboere i Sandvad gør ikke, som de plejer at gøre. De holder sig mere for sig selv. Og de undrer sig over, at de stadig ikke kan få svar på selv simple spørgsmål. Men de demonstrerer stadig, og på fredag er der et vigtigt møde.

Sandvad: På fredag skal beboerrepræsentanter fra Sandvad mødes med Udlændingestyrelsen.

Det møde ser man med spænding frem til i styregruppen bag de regelmæssige demonstrationer, der fortsat foregår i landsbyen mellem Jelling og Tørring.

På fast tid hver mandag, onsdag og fredag går demonstranter gennem byen og gør et ophold foran asylcentret - og om fredagen mødes de bagefter til en øl. For man skal ikke glemme at hygge sig, mener formanden for Sandvad Beboerforening, Kirsten Paugan.

Annonce

Hun er også én af frontfigurerne i kampen mod at lade asylcentret huse en gruppe personer af en helt anden type - psykisk sårbare og kriminelle - end man tidligere har set i asylcentret.

De er tilmed efter demonstranternes mening smuglet ind i hemmelighed og omgærdet af usande forklaringer fra Røde Kors og Udlændingestyrelsen.

To beboere fjernet

- To af asylansøgerne er blevet flyttet, blandt andet ham, der havde givet anledning til flest episoder, fortæller Kirsten Paugan.

Beboerne ser frem til et møde med Udlændingestyrelsen, der ventes holdt på fredag. Her håber beboerne at få svar på flere ting, blandt andet på, hvorfor en ansøgning om aktindsigt fra november endnu ikke har givet resultat. Det burde den gøre inden for syv dage, siger hun.

Beboerne har blandt andet spurgt efter den faglige vurdering af, at den nye type af asylansøgere "sagtens" kan være midt i landsbyens fællesskab. De har også bedt om aktindsigt i den kontrakt, som er indgået om opgaven. Begge dele henvises der til over for beboerne.

Annonce

Panik efter Tranum

- Jeg tror, det tager så lang tid, fordi der ikke er skrevet noget ned, og så er det jo svært at finde. Jeg har en fornemmelse af, at der var noget panik over, hvordan man forlod centret ved Tranum nær Brovst, siger hun.

Vi er bange for det eksperiment, som vi - og faktisk også asylcentrets beboere - er blevet en del af. Vi tænker: "Hvornår sker det næste, og hvad bliver det?"

Kirsten Paugan

Centret i Sandvad bruges af Røde Kors på en lejekontrakt, der udløber med oktober. Vejle Kommune har meddelt, at den ikke vil forlænge den, og Udlændingestyrelsen har trukket sit ønske om forlængelse tilbage. Derfor skal der ske et udbud af behovet for lokaler, og det vil ske formentlig i løbet af februar, har beboerne fået oplyst.

Sandvad-borgere demonstrerer fredag foran asylcentret i Sandvad. De er spændte på, om de får nogle svar på deres spørgsmål ved et møde med Udlændingestyrelsen, der er planlagt til på fredag den 21. januar. Foto: Presse-fotos.dk

- Hvorfor gjorde de ikke det allerede i august? Det er synd for denne gruppe mennesker at blive flyttet sådan rundt med. Der er faktisk også et humanitært problem i sagen, og det synes jeg ikke, Røde Kors løfter ret godt, når gruppen nu snart skal flyttes igen, siger Kirsten Paugan.

- Nogle af beboerne går og går og går. En anden løber meget, og så følger personalet bagefter i bil. Hvor er det socialpædagogiske arbejde i den metode? Under alle omstændigheder ville det kunne foregå bedre et mere isoleret sted end her, hvor de konfronteres med mennesker, straks de går uden for centret. Og det er de måske slet ikke interesserede i, konstaterer hun.

Hun mener desuden, at den tidligere isolerede placering ude i en skov på en ret øde egn var langt bedre for asylsøgerne i forhold til opgaven. Her kunne de lettere flyve under radaren.

Annonce

Hun bruger ikke længere byen

Livet i Sandvad har i øvrigt ændret sig på grund af centret. Kirsten Paugan siger selv, at hun er en af dem, der ikke længere bruger byen.

Sandvad-borgerne føler sig ringe rustet til at gå tur i byen og risikere at møde nogle af de psykisk sårbare mennesker fra asylcentret. Foto: Presse-fotos.dk

- Folk vender om, når de ser dem fra asylcentret. Vi møder dem ikke på samme måde, som vi har mødt tidligere beboergrupper på asylcentret. Vi tør nærmest ikke. Vi føler os slet ikke gearet til det. Og vi er bange for det eksperiment, som vi - og faktisk også asylcentrets beboere - er blevet en del af. Vi tænker: "Hvornår sker det næste, og hvad bliver det?", siger beboerforeningens formand.

Annonce
Navne For abonnenter

Kim var lykkelig til sit sidste hjerteslag: Et farvel til den stærke tillidsmand med de mange facetter

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Søren og Mette har corona: Smitten stiger desværre i de yngste klasser i Fredericia lige nu

Navne For abonnenter

60-års fødselar nyder sine møbelklassikere: Den spanske stol er hans yndling

Fredericia

Glade smil: Klinik i Fredericia kåret som allerbedst til at have elever

Fredericia HK

Se den kommende træner i modgang: Derfor SKAL du som FHK-fan se Danmark spille i aften

Sygehuse indhenter tidligst pukkel om et år: - Vi står i en meget alvorlig situation

Alarm 112 For abonnenter

Brrrrr på stort hotel i Snoghøj: En morgen med kolde bade og ingen varme

Alarm 112

Førstesal stod i flammer: - Hele huset er røg- og vandskadet

Fredericia

Henrik har lavet en elpris-udsigt: - Den er lige så sikker som vejrudsigten, og fredag ser dyr ud

Ordning med lønkompensation bliver forlænget i to uger

Fredericia

Cykel Kai bliver opkøbt af ny cykelbutik, hvor han bliver ansat: - Nu har jeg arbejdet 80 timer om ugen i 41 år, så det er vist på tide, at jeg trapper lidt ned

Fredericia For abonnenter

Milliongodtgørelse eller ej: Sag om bortvisning af kommunaldirektør afgøres først efter sommerferien

Fredericia HK

FHK forstærker sig på vital post: Henter Champions League-målmand hos de norske mestre

Annonce