Annonce
Livsstil

Spørg advokaten: Hvordan sikrer jeg, at mit testamente bliver fundet ved min død?

Illustration: Julie Gry Sveistrup

Kære Monica Kromann

Når man har oprettet et testamente, hvordan sikrer man sig så, at testamentet bliver fundet, således at testamentets indhold kan blive gennemført?

Jeg har ikke umiddelbart lyst til at fortælle mine arvinger, at jeg har oprettet et testamente.

Mit spørgsmål er derfor, om jeg bør fortælle dem det for at være sikker på, at testamentet vil blive fundet ved min død?

Jeg ser frem til at læse dit svar.

På forhånd tak!

Med venlig hilsen

Brian

Annonce

Kære Brian

Tak for dit spørgsmål til min juridiske brevkasse, som jeg vil besvare i det følgende.

Der findes tre forskellige måder at oprette et testamente på: et notartestamente, et nødtestamente og et vidnetestamente.

Et notartestamente underskrives for notaren, og notaren sørger herefter for, at testamentet bliver gemt i Centralregisteret for Testamenter. Når opretteren af testamentet går bort, vil Skifteretten undersøge, om der findes et testamente i databasen.

Såfremt du har oprettet et notartestamente, vil det med andre ord automatisk blive fundet ved din død. Hvis arvingerne ikke kendte til testamentet i forvejen, vil Skifteretten informere dem herom ved din død.

Den anden mulighed er et vidnetestamente. Et vidnetestamente oprettes mere privat, men skal opfylde en række formkrav for at være gyldigt. Når du har oprettet dit vidnetestamente, skal du mødes med mindst to personer, som skal være vidner til dit testamente. De skal overvære, at du skriver under på dit testamente, og skal herefter selv skrive under på, at de som testamentsvidner bekræfter, at du er habil på tidspunktet, hvor vidnetestamentet skrives under.

Disse testamentsvidner skal opfylde en række krav. Vidnerne må ikke selv være begunstiget i testamentet eller på nogen anden måde have interesse i testamentet. Vidnerne skal underskrive på samme tid - også på samme tid som testator. Vidnerne skal være gjort bekendt med, at der er tale om oprettelse af et vidnetestamente, samt være myndige og habile. Det vil sige, at de skal være fyldt 18 år og ikke være under værgemål.

Et vidnetestamente bliver ikke opbevaret i en database, som et notartestamente, men skal derimod opbevares hos testator. Ofte opbevares vidnetestamentet i en skrivebordsskuffe eller i en bankboks, og man kan derfor ikke være sikker på, at et vidnetestamente bliver fundet ved testators død.


Hvis en arving mener, at vidnetestamente bær tilsidesættes, er det vidnerne, som skal bevise rigtigheden af deres vidnepåtegning.


Det er derfor vigtigt, at et vidnetestamente opbevares et sted, hvor arvingerne kan finde det, eller man fortæller sine arvinger, hvor det kan findes. Ellers risikerer man, at testamentet ikke bliver fundet, eller at det først dukker op, når arven er fordelt.

På den baggrund er det min klare anbefaling, at du bør oprette et notartestamente, da man ved testators død er sikker på, at testamentet automatisk kommer frem. Ved et vidnetestamente risikerer man, at det kan blive væk, og arvingerne derved ikke bliver bekendt med testators ønsker.

Hertil skal jeg bemærke, at et vidnetestamente nemmere kan tilsidesættes som ugyldigt. Hvis en arving mener, at vidnetestamente bær tilsidesættes, er det vidnerne, som skal bevise rigtigheden af deres vidnepåtegning. Hvis vidnerne ikke kan findes eller er afgået ved døden, risikerer man derfor, at testamentet kan bortfalde.

Om familieret

Monica Kromann er advokat med møderet for Højesteret og indehaver af Kromann advokatfirma i Aarhus, www.advokatkromann.dk

Speciale i familie- og arveret med særlig fokus på børnesager.

Gift og mor til fem børn.

Har du et spørgsmål til Monica Kromann, kan du sende en e-mail til livsstil@jfmedier.dk

Jeg håber, at ovenstående besvarede dit spørgsmål. Såfremt du har brug for rådgivning i forbindelse med oprettelse af et testamente, eller såfremt du har yderligere spørgsmål, vil jeg anbefale dig at kontakte en advokat med speciale i arveret.

Med venlig hilsen

Monica Kromann, advokat (H)

Annonce

Mest læste

Fredericia For abonnenter

Svar fra 16 familier er ikke nok: Tre partier kræver endnu en undersøgelse af Familieafdelingen

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 155 nye smittede - 15 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Borgmester glæder sig over analyse: - Familieafdelingen har min fulde tillid

Sport For abonnenter

De fire her har spillet røven ud af bukserne for Danmark ved EM

Fredericia

Sov med udsigt over parken: Ny shelterplads i Madsby klar om få uger

Alarm 112

Politi søger vidner til to optrin i trafikken: Fodgænger påkørt og bilist slået

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Livsstil

Vingård rykker køkkenet ud på ø

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Bjarne sælger sit bageri efter 27 år: - Tiden var inde

Indland

Skal du til Amsterdam og se ottendedelsfinalen? Her er reglerne

Fredericia

Rapport om Familieafdelingen er klar: Ingen tegn på fejlslagen kultur

Erhverv For abonnenter

Coronapandemien slog hårdt til på Trinity: Sådan går det på hotellet, som landede millionunderskud

Fredericia

Tre områder mangler nye skraldespande: Sådan gør skraldemændene i overgangsfasen

Annonce