Annonce
Kolding

Sparesag på specialskolerne rammer Venstre som en boomerang

Merete Due Paarup er en af de Venstre-folk, der har sendt sagen om en millionbesparelse på specialskolerne til afgørelse i byrådet. Men den sag ønsker borgmester Jørn Pedersen ikke afgjort i byrådssalen. Nu lander den på børne- og uddannelsesudvalgets bord igen. Foto: Martin Ravn

Venstres begrundelse for at fastholde besparelser på handicappede børns skoler får ikke de øvrige partier på andre tanker. Nu griber borgmester Jørn Pedersen (V) ind og afværger en afstemning om den ømtålelige sag i byrådssalen.

Kolding: Venstres magtfulde politikere i Kolding Byråd kommer til at levere stemmerne helt alene, hvis de vil fastholde, at der skal spares 3,8 millioner kroner på de handicappede børns skoler.

Det står klart, efter at JydskeVestkysten har spurgt de øvrige partiers medlemmer af børne- og uddannelsesudvalget, om de har ændret holdning i specialskole-sagen ovenpå Venstres gruppeformand Merete Due Paarups udmelding i JV i søndags.

Her forklarede Due Paarup i en artikel med overskriften "V-formand efter økonomiskandale: Vi kan ikke frede handicappede børn", hvorfor hun og hendes partifæller sendte sagen til afgørelse i byrådet, da de var stemt ned i udvalget, hvor de er i mindretal.

Gruppeformanden fortalte, at politikerne står overfor en hidtil hemmeligholdt udfordring med at skulle spare "måske 32 millioner kroner", fordi der har været rod i økonomien i børne- og uddannelsesforvaltningen. Og hun kaldte det "dybt uansvarligt", at udvalgets flertal vil opgive planlagte besparelser på specialskolerne i den vanskelige situation. Derfor lander spare-sagen nu i byrådet, hvor Venstre med sine 13 af 25 mandater har absolut flertal.

Sagen

I forbindelse med budget 2019 blev det vedtaget, at der skal spares 3,8 mio.kr. på handicappede børns skoler - specialskolerne. På børne- og uddannelsesudvalgets møde i sidste uge skulle besparelsen udmøntes, og politikerne fik forelagt konsekvenserne af spareforslaget: Bl.a. flere konflikter, mere fravær, færre ture ud af huset, mindre tid til den enkelte elev og større risiko for, at børnene får problemer, lød advarslen fra specialskolerne.

På den baggrund afviste alle andre end Venstre i børne- og uddannelsesudvalget spareforslaget, hvorefter V sendte sagen til afgørelse i byrådet.

Problematisk

Står det til borgmester Jørn Pedersen, kommer offentligheden dog ikke til at opleve Venstre spille med sine muskler i byrådssalen den 26. februar.

I en mail skrev han således sent søndag aften til byrådets gruppeformænd, at "jeg tænker nu, at sagen om specialområdet sendes tilbage til udvalget når den er på byrådsmødet, så der kan tages samlet drøftelse og håndtering af den udfordring."

Men det ændrer ikke ved, at udvalgsflertallet står fast på at afvise besparelsen på 3,8 mio. kr. på de handicappede børns skoler. Så Venstres fire medlemmer kan enten vælge at opgive besparelsen eller sende boomerangen tilbage til deres kolleger i byrådet.

I hvert fald siger udvalgsformand Kristina Jørgensen (DF), næstformand Poul Erik Jensen (S), Jesper Elkjær (R), Benny Dall (EL) og Hans Holmer (SF) samstemmende, at de fastholder deres nej til at spare på specialskolerne. Flere giver udtryk for undren over, at Venstres medlemmer ikke forklarede om baggrunden for deres beslutning allerede på udvalgsmødet.

- Men med det, jeg ved nu, står jeg fast på, at vi ikke skal spare på specialskolerne, siger Jesper Elkjær.

SF's Hans Holmer siger, at han "ikke ved, om Venstre har fået nogle andre tal end os andre".

- Men jeg har den indstilling, jeg har haft hele tiden. De besparelser, der er foreslået, vil ramme så hårdt, at de kommer til at koste meget mere på andre områder, forudser Hans Holmer, som i øvrigt bebrejder Venstre for at fortælle offentligt om det økonomiske rod i forvaltningen på nuværende tidpunkt.

- Det er virkelig problematisk, når forvaltningen har bedt om tid og ro til at dykke ned i tallene, så de kan fremlægge sagen for os i marts på et oplyst grundlag, mener han.

Intet ændret

Poul Erik Jensen (S) fastslår, at "vi stemmer ikke for det spareforslag, det er der ikke ændret en tøddel ved", og nogenlunde sådan siger også udvalgsformand Kristina Jørgensen (DF):

- Jeg kommer ikke til at stemme for besparelser, der har de konsekvenser, som vi har fået beskrevet i den aktuelle sag, siger hun.

Enhedslistens Benny Dall kalder det "voldsomt uanstændigt", at Venstre har fortalt om den hidtil hemmeligholdte udfordring for at forklare sit ønske om at gennemføre besparelser på specialskolerne.

- Vi har aftalt, at der ingen grund er til at skabe unødig panik ude på skolerne, og at vi skulle afvente det fulde overblik, som først kommer i marts. Nu vil borgmesteren så sende sagen tilbage til udvalget og undgå en ydmygende afstemning i byrådet. Men sådan leger vi ikke. Vi kommer til at stemme om de nedskæringer, forudser Benny Dall.

Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

112 For abonnenter

Lå på sofaen da det bankede hårdt på døren: Beboer advarede Anne om brand i nabolejlighed

Erhverv

Virksomheder og studerende mødte Google i Fredericia: Danske Medier er kritiske over for Googles bustur

Annonce