Annonce
Trekantområdet

Specialanklager i grooming-sag: Den vigtigste lektie er, at vi skal klæde vores børn godt på

Normalt fører specialanklager Henning Fuglsang Sørensen tunge økonomiske retssager, men alligevel har han aldrig brugt så mange arbejdstimer som på grooming-sagen fra Bramming. Foto: Mette Mørk
En 34-årig mand fra Bramming er tiltalt for at have kontaktet 111 unge drenge på blandt andet Snapchat med henblik på at udnytte dem seksuelt. Anklageren i sagen er fra Børkop. Han understreger vigtigheden af, at man taler med sine børn om deres liv på de sociale medier.
Annonce

Børkop/Bramming/Esbjerg: Når en omfattende sag om grooming indledes ved Retten i Esbjerg  onsdag, er det specialanklager Henning Fuglsang Sørensen, der repræsenterer anklagemyndigheden.

Han har brugt op mod 500 timer på at forberede sig til sagen, som blev indledt i april 2018, da en i dag 34-årig mand fra Bramming blev anholdt på Jerne Stadion ved Esbjerg.

Forud for mandens anholdelse havde han i adskillige måneder været i kontakt med en mindreårig dreng på blandt andet Snapchat, som han nu aftalte at mødes med i Jerne.

Ifølge anklagerne imod ham, udgav manden sig i første omgang for at være en jævnaldrende pige, og på den måde vandt han drengens - og - skulle det senere vise sig - 110 andre drenges tillid.

Annonce

Hel dag med oplæsning

Og det er netop, hvad grooming handler om: At opbygge en relation til barnet og vinde dets tillid med det mål for øje at udnytte barnet seksuelt.

Sagen fra Bramming om grooming er så omfattende, at det vil tage hele den første retssag at læse det næsten hundrede sider lange anklageskrift op, fortæller specialanklager Henning Fuglsang Sørensen, som kommer fra Børkop.

Om retsagen

  • En 34-årig mand fra Bramming er tiltalt i sagen om grooming, hvor der er 111 forurettede.
  • Sagen bliver kørt som en nævningseag ved Retten i Esbjerg og indledes 12. august.
  • Der er afsat 30 retsdage til sagen, hvor 22 forurettede skal vidne fysiske, mens 88 forurettede har afgivet forklaring på video. Én forurettet har ikke kunnet afgive forklaring.
  • Fordi sagen er så langstrakt og pladskrævende, har retten været nødt til at leje sig ind i et tomt lokale på havnen i Esbjerg. Her har håndværkere i dagene helt op til retssagen gjort klar til at gøre lokalerne egnet til formålet. 
  • Der forventes at falde dom i sagen 18. november.

Han er egentlig ansat ved Syd- og Sønderjyllands Politi  til at føre sager om økonomisk kriminalitet, men da sagen fra Bramming voksede sig større og mere kompleks, blev det hurtigt nødvendigt at lade en specialanklager tage over. Som specialanklager har man ofte mere erfaring end de "normale" og typisk yngre anklagere.

- Og så var jeg tilfældigvis den eneste specialanklager på arbejde den dag, sagen blev overdraget siger Henning Fuglsang Sørensen.

Annonce

God behandling til alle

Han sidder normalt med tunge, økonomiske sager, som rent juridisk er langt mere komplekse, men selv de sager har han ikke brugt så mange timer på, som han har på denne sag.

Det skyldes ikke mindst de mange forurettede og dermed også de mange bistandsadvokater, som løbende i processen skal underrettes.

- Alt, hvad der kan klappes af på forhånd, skal vi have klappet af, så vi ikke skal bruge tid på det i retten, siger specialanklageren og tilføjer, at det for ham er vigtigt, at alle parter i sagen føler sig så godt behandlet som muligt.


Det kom ikke så vidt, fordi drengene var så fornuftige at blokere vedkommende inden, eller fordi de gik til deres forældre, da det hele blev for mærkeligt.

Henning Fuglsang Sørensen, specialanklager


- For den enkelte er det jo en sag, der har defineret deres tilværelse i uger og måske måneder. Det er måske deres største hemmelighed, og nu beder jeg dem om at komme ind i retten og fortælle om det til 15 vildt fremmede mennesker. Så de drenge skal der passes godt på, siger Henning Fuglsang Sørensen.

Han tilføjer, at det såmænd også gælder den tiltalte, som på mange måder allerede er blevet dømt af den ubarmhjertige folkedomstol på de sociale medier, inden sagen overhovedet er gået i gang.

Annonce

Vigtig lektie

Der er tale om en nævningesag, og nævninge er ellers kun inviteret med i sager, hvor man går efter en dom på over fire års fængsel. Hvis den tiltalte bliver kendt skyldig i denne sag, vurderer specialanklageren, at manden får markant mere end fire års fængsel.

Den vigtigste lektie for os alle, mener han dog, handler om noget langt mere allestednærværende, end at få en kriminel sendt bag tremmer.

Det handler om, at vi som forældre taler med vores børn om deres færden på de sociale medier, og at vi viser dem så stor en tillid og kærlighed, at de tør komme til os - også hvis de har dummet sig.

- I denne her sag har vi ikke ét eneste tilfælde, hvor en dreng har fortalt, at han har mødtes med nogen, der kan forbindes til denne sag, siger specialanklageren, som selv har børn i den alder, de forurettede drenge var i.

- Det kom ikke så vidt, fordi drengene var så fornuftige at blokere vedkommende inden, eller fordi de gik til deres forældre, da det hele blev for mærkeligt, siger Henning Fuglsang Sørensen rosende.

Han understreger derfor, at vi som forældre ikke må lade vores børn i stikken, når det kommer til deres digitale færden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Pressemøde i byrådssalen: Eneste punkt på dagsordenen er corona-udviklingen

Fredericia For abonnenter

Regionen vurderer henvendelse: Flere muligheder for coronatest kan være på vej til Fredericia

Annonce