Annonce
Jelling

Spille golf eller starte en café? Ole valgte det sidste

Ånden og atmosfæren bliver den samme, forsikrer Bjarne Taudal (til højre), der overtager hovedansvaret for Café Sejd. Medejer Ole Grangaard vil fortsat være engageret i caféen. Foto: Anders Kynde
Da Ole Grangaard nåede pensionsalderen for fem år siden, blev hans seniorprojekt at åbne Café Sejd ved Gorms Torv. For nylig fyldte han 70 år, og nu overdrages virksomhedsansvaret til hans kompagnon, Bjarne Taudal.
Annonce

Jelling: Café Sejd er ikke en helt almindelig café.

Jo, du kan bestille mad og drikkevarer, ligesom du kan i alle andre caféer. Men atmosfæren i Café Sejd er speciel, og du kan sjældent gå derfra, uden at have hørt en god historie om den mytologske gastronomi, den guddommelige kaffe eller Jellings fascinerende fortid.

Mændene bag er Ole Grangaard og Bjarne Taudal, der i caféen har alsidige jobfunktioner som kokke, baristaer, tjenere og historiefortællere.

- Der er god stemning, når samtalerne udvikler sig, og gæsterne i caféen begynder at snakke sammen på kryds og tværs. Så bliver det pludselig rigtig sjovt at være caféejer, lyder det fra Ole Grangaard.

Han stiftede caféen en måned efter, han i en alder af 65 år gik på pension i 2015.

- Jeg havde læst i Ældre Sagens medlemsblad, at hvis man skulle holde sig fit og rask, skulle man fortsætte med at arbejde - man skulle bare lave noget helt andet end det hidtidige arbejde. Så i stedet for at spille golf blev mit seniorprojekt at åbne Café Sejd, fortæller Ole Grangaard, som i sit arbejdsliv har haft forskellige lederstillinger inden for det offentlige.

Reception

  • Fredag 13. marts 2020 er det præcist fem år siden, at Café Sejd åbnede ved Gorms Torv i Jelling.
  • I den forbindelse inviterer caféen til fejring af dens fem års fødselsdag, virksomhedsoverdragelsen samt Ole Grangaards 70 år fødselsdag.
  • Det foregår fra klokken 15 til 17.30 i caféen, hvor der vil være taler, vikingehapser, bobler og fortællinger.
  • Alle er velkommen.
Annonce

Vride saft ud af stenen

Ole Grangaards interesse for historieformidling var en af grundene til, at han åbnede beværtningen ved Gorms Torv med udsigt til Jellingmonumenterne.

- Jeg ville gerne vride mere saft ud af Jellingstenene, men jeg havde ingen erfaring med at drive en café. Det er historiefortællingerne og vores oplevelser med gæsterne, der har drevet os, siger han.

Han og Bjarne Taudal kan fortælle utallige historier om gode oplevelser med gæsterne. De handler om alt fra lokale stamkunder til folk fra opland og udland, som kigger forbi, når de alligevel er i området.

- Der er et tjekkisk ægtepar, som har en datter i Billund. Efter de var i caféen første gang for nogle år siden, kommer de trofast og får kaffe og æblekage i Café Sejd, hver gang de besøger datteren i Danmark, fortæller Bjarne Taudal.

- Vi har mange stående invitationer rundt omkring i hele verden, tilføjer Ole Grangaard.

Annonce

Glidende overgang

Makkerparret lærte hinanden at kende gennem Jelling Turist- og Handelsstandsforening, og siden 1. maj 2016 har Bjarne Taudal været en fast del af Café Sejd.

For nylig kunne Ole Grangaard fejre 70 års fødselsdag, og han er så småt begyndt at drosle lidt ned i tid i caféen. Derfor bliver det 56-årige Bjarne Taudal, der fremover får hovedansvaret for virksomheden.

- Siden begyndelsen har vi vidst, at det ville ske en dag. Det er noget, vi har arbejdet på gennem det sidste halve års tid, så det bliver en glidende overgang. Ole vil stadig fortsætte i et eller andet omfang, så vi kommer ikke til at slippe for hans historier, siger Bjarne Taudal med et smil.

Men bortset fra virksomhedsoverdragelsen vil der ikke ske mærkbare ændringer i vikingecaféen.

- Stedet kører videre i samme ånd med samme atmosfære og med samme fokus på historiefortællingen, lyder det fra Bjarne Taudal.

For Ole Grangaards vedkommende vil den nye tilværelse dog ikke betyde, at vi ser ham jævnligt på golfbanen.

- Nej, jeg forestiller mig at bruge tid på kunstforeningen Jelling Heritage. Specielt vil jeg gerne arbejde på at få skabt et kunstspor gennem byen, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Mand på Østerstrand truede med at stikke folk med kniv: Sigtet for trusler på livet

Annonce