Annonce
Kultur

Spillemænd og folkedansere spiller op til 30 års jubilæum

Manny Skjærbæk har aldrig siddet med armene over kors, når det drejer sig om Thyregods spillemands- og folkedansertræf. Hvis hun bliver fanget med armene over kors er det derfor i rollen som underviser i den ædle kunst folkedans. Foto: Jim Hoff
Med 143 tilmeldte spillemænd er lørdagens træf i på Thyregod Skole et af de største i træffets 30 års lange historie. Der er også mange børn med. Fra Farsø møder de tre generationer op.
Annonce

Thyregod: Spillemænd med forkærlighed for folkedans er ikke blot gamle hønisser med langt skæg og en fiol, han netop har snuppet fra væg.

Den slags findes sikkert også, men spillemænd er så meget mere. Er man i tvivl om sandheden i den påstand, kan man kigge inden for på Thyregod Skole lørdag 15. februar.

Vil man have det helt store overblikke over spillemændenes forskelligartethed, kan man med fordel kigge inden for i aulaen mellem klokken 10 og 11. Her er alle 143 nemlig samlet, for den første time af træffet er der samspil.

- Her spiller alle med på tre melodier, som de alle har fået tilsendt. Instruktørerne vil så få alle til at spille de tre melodier sammen og vi går selvfølgelig ud fra, at alle har øvet melodierne, siger Manny Skjærbæk.

Hun er tovholder på spillemandstræffet og har faktisk været det i alle 30 år. Så en del af arrangementet kører efterhånden på rutinen.

Men kun delvist. For når der er mennesker indblandet kan der ske mange ting og sager, der ændre rutinen til at være noget helt nyt og uforudset. Men så er der heldigvis alligevel rutinen at falde tilbage på.

Annonce

Generationskløft? Ikke her

De 143 spillemænd, der samles på lørdag, er langt fra en ensartet mængde. Alene aldersmæssigt er forskellen stor. Den spreder sig mellem den yngste på fem år og den ældste på 85 år.

- Det er glædeligt, at vi til vores jubilæumstræf ikke blot kan notere et rekordstort antal deltager. Vi kan også kan notere, at vi i år har flere børn og unge med, end vi har haft i mange år, siger Manny Skjærbæk.

Med så mange spillemænd er der naturligvis ikke kun tale om lokale deltagere. Faktisk kommer de fra det meste af landet. Der kommer spillemænd fra København, fra resten af Sjælland, fra Nordjylland og Sønderjylland og områderne mellem de nævnte punkter.

Nogle kommer enkeltvis, men mange kommer i grupper og familiegrupper.

- Vi har faktisk tre generationer fra Farsø med. To børn, mor og mormor. Og der er også flere bedsteforældre, der har et eller flere børnebørn med, siger Manny Skjærbæk.

Hun fortæller også, at Thyregods spillemandstræf er et af de få steder, hvor børn og voksne kan spille sammen. Normalen er, at der er kurser for børn eller kurser for voksne. Her kan alle spille med.

Annonce

Man tilpasser sig

I det hele taget tilpasser spillemandstræffet sig, så vidt muligt, de ønsker om ændringer, der kommer fra deltagerne. Ønskerne kan komme fra såvel spillemænd som folkedansere, for dansen er en lige så integreret del af spillemandstræffet som den er med spillemandsmusikken.

Derfor er naturligvis også danseundervisning på træffet. Hvis ingen danser, spiller spillemændene næsten uden formål.

- I år har vi som noget nyt to hold danseundervisning. Der har været et ønske om, at de de, der er knap så øvede, også kunne være med. Tidligere har vi kun haft et kursus, populært kaldet selskabsdans, men det stiller faktisk store krav til deltagerne, for det er ofte lange, sådan lidt les lancier-agtige danse. For at imødekomme danserne, har vi i år et kursus i "sjov og inspirerende danse", siger Manny Skjærbæk.

For at det hele kan fungere, kræver det en del økonomi og ikke mindst en meget stor del "rugbrødsmotorkraft" i form af frivillige. Den økonomiske del klares blandt andet med 10.000 kroner fra Nordea Fonden, 6000 kroner fra Dansk Musikerforbund og 20.000 kroner fra Vejle Kommune.

- Men hensyn til frivillige kan vi heldigvis hente en næsten uanet mængde arbejde hos Thyregod Folkedansere. Men her som i mange foreninger bliver vi jo ældre. Så vi håber, at de mange unge deltagere i træffet også smitter af lokalt, siger Manny Skjærbæk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Debat: Værdig tilbagetrækning

Fredericia

FHK skal stække KIF's overtal: Det er ikke charmerende, men det er effektivt

Fredericia

Gode råd til ældre og udsatte: Sådan undgår man ensomhed i en corona-tid

Annonce