Annonce
Fredericia

Sportsfolk advarer: Fredericia kan miste Team Danmark-ordning

To gange om ugen morgentræner unge sportstalenter i og omkring Fredericia Idrætscenter. De er med i Team Danmark-ordningen, hvor Fredericia er eliteidrætskommune. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Fredericia Kommune kan miste aftale som eliteidrætskommune under Team Danmark, hvis spareforslag vedtages. Sådan lyder advarslen fra Fredericia Eliteidræt i et høringssvar.

Fredericia: De seneste ti år er Fredericia Kommunes arbejde med unge elitesportstalenter gået markant frem.

Men arbejdet risikerer et stort tilbageslag, hvis besparelser i mulighedskataloget bliver til virkelighed. Sådan lyder det fra Fredericia Eliteidræt i et høringssvar til forslaget om at spare 300.000 kroner på kommunens aftale med Team Danmark.

Et andet forslag i mulighedskataloget handler om at nedlægge stillingen som idrætschef. I stedet skal arbejdet varetages af den nyansatte leder af Madsbyparken.

- Vi vurderer, at arbejdet i Fredericia Eliteidræt andrager et omfang af cirka 70 timer om ugen … At forestille sig, at lederen af Madsbyparken og Fredericia Idrætscenter kan løse 70 timers arbejde om ugen i Fredericia Eliteidræt samtidig med sit nye lederjob virker absurd, hedder det i brevet, som er underskrevet af Nils Skeby, formand for Fredericia Eliteidræt.

Keld Vestergaard er i dag kommunens idrætschef. Og Fredericia Eliteidræt advarer imod at nedlægge stillingen, da det kan få betydning for Team Danmark-aftalen.

- Det er et krav i Team Danmark-aftalen, at der er afsat minimum en 100 procent medarbejder til opgaven, skriver Fredericia Eliteidræt og pointerer, at idrætschefen blandt andet skal have faglig viden og erfaring.

Chefen samarbejder med 15 trænere, skoler, klubber og gymnasiale uddannelser. At kombinere det med en stilling som leder af Madsbyparken er "helt urealistisk".

- Hvis dette effektueres, vurderer vi, at det ikke bliver muligt at få en ny Team Danmark-aftale for 2020-2023, lyder det.

I mulighedskataloget er der nævnt en mulig besparelse på 300.000 kroner, så tilskuddet bliver én million kroner om året. Fredericia Eliteidræt har ellers søgt om flere midler - 1,7 millioner kroner - på grund af en øget satsning på svømmesport.

I høringssvaret peger Fredericia Eliteidræt også på, at de 140 unge idrætstalenter er rollemodeller i lokalsamfundet, hvor "inaktivitet er et stort problem blandt børn og unge".

Annonce

Venstre-håndarbejde

Fredericia Triathlon Team udtrykker også stor skepsis over for forslaget om at lægge idrætschefens opgaver ind under lederen af Madsbyparken.

- At man nu vil reducere arbejdet med Fredericia Eliteidræt til at være et stykke venstrehåndsarbejde udført af lederne af Fredericia Idrætscenter, der i forvejen har en rigeligt udfyldt fuldtidsstilling, er os fuldstændigt uforståeligt, står der i indlægget fra triatlonklubben.

- Der er opnået mange flotte resultater i Fredericia Eliteidræt i de år, Fredericia har været Team Danmark-kommune. Fredericia Eliteidræt har under en dygtig ledelse af bestyrelsen og den nuværende idrætschef udviklet sig til at være en stor hjælp og inspirator for klubberne i Fredericia, skriver Fredericia Triathlon Team, som tilføjer at Fredericias elitearbejde af Team Danmark fremhæves blandt andre kommuner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Mette F: Østdanmark skal betale mere for et land i balance

Læserbrev

SF mangler stadig svar i sagen om konsulent-besparelser

Læserbrev: Fredericia Dagblad lagde 23. januar igen spalteplads til nok et indlæg omhandlende Fredericia Kommunes brug af privat konsulentfirma til besparelser på socialt udsatte og handicappede borgeres botilbud. Denne gang var det koncernchef Yelva Bjørnholdt Jensen, som på vegne af Fredericia Kommune var ude med et indlæg. Det havde dog været klædeligt, hvis det stedet havde været en formand for et af de ansvarlige udvalg som udtalte sig. I Kolding har byrådet truffet den beslutning, at man selv påtager sig ansvaret for de besparelser, som man finder nødvendige. Det har den fordel, at der alt andet lige skal findes færre penge, når der ikke skal kastes flere 100.000 kroner. efter et privat konsulentfirma som Anne Brorson Consulting. Vi må formode, at koncernchefen har afstemt sit indlæg med de politisk ansvarlige? Indlægget besvarer dog stadig ikke de spørgsmål, SF tidligere har rejst, så nu spørger vi lige igen! Mener man seriøst, at man kan spare 3,7 millioner kroner på botilbud, uden borgerne kan mærke det? Tror man på, at borgerens indsats er uændret? 3,7 millioner svarer til årslønnen for minimum 10 pædagoger eller 10 SOSU-assistenter fordelt på 13 borgere! Der mangler ligeledes stadig svar på, om de berørte borgere er orienteret om, at deres private oplysninger er blevet delt, med en privat virksomhed? Det er selvfølgeligt helt legalt og inden for lovgivningens rammer og intention at følge op på om borgeren stadig får det relevante tilbud, men det er bestemt ikke nogen ny opfindelse at holde status- og opfølgningsmøder. I de tilfælde, hvor borgere har fået det bedre, er det naturligt med en ny vurdering, som i SF's optik bør ske i et samarbejde mellem den kommunale sagsbehandler og borgeren. F.eks ved brug af det man blandt fagfolk kalder en VUM (Voksen udredningsmetode), en metode socialrådgivere og socialformidlere er uddannet til at bruge. I SF mener vi, at kommunens brug af spare-konsulenter kan begrænse borgerens retskrav på at blive partshørt, når støtten forhandles ned. Når dette uvæsen har fået lov til at brede sig, er det jo ikke, fordi der er dårlige sagsbehandlere på de sociale voksenområder. Forklaringen er snarere den underfinansiering, der er og har været over en årrække på handicap- og udsatteområdet. Det er tydeligvis ikke her, 'det historiske velfærdsløft' er faldet. I betragtning af den solide økonomi, vi efter sigende har Fredericia, bør det være muligt på ordentlig vis at finde den nødvendige finansiering til handicappede og socialt udsatte borgeres tilbud, uden der skal gå kræmmermarked i aftalerne. Vi ser stadig i forventning frem til at få svar på vores spørgsmål meget gerne fra medlemmerne fra de fra de to udvalg, som sagerne hører under. Når byrådet i Kolding kan forholde sig til problematikkerne, kan det jo ikke passe at det skal være så svært at få de ansvarlige politikkere til svare.

Annonce