Annonce
Erhverv

Springer 10 pladser frem: Fredericia trodser politisk turbulens på liste over erhvervsvenlighed

Fredericia Kommune placerer sig som nummer 26 af 93 kommuner i en ny undersøgelse lavet af Dansk Industri. Her er erhvervsvenlighed blevet undersøgt. Sidste år lå Fredericia på en 36. plads, mens kommunen opnåede den hidtil bedste placering i 2019 som nummer 14. Genrefoto: Ludvig Dittmann
Fredericia Kommune ligger sig på en 26. plads på Dansk Industris årlige undersøgelse over erhvervsvenlighed blandt 93 af landets kommuner.

Fredericia: - Historisk set er det den tredjebedste placering, vi har haft i de 12 år, målingerne er lavet, så jeg synes, det er rigtig glædeligt.

Onsdag blev Dansk Industris årlige undersøgelse om erhvervsvenlighed præsenteret, og set fra et lokalt perspektiv er der flere parametre, borgmester Steen Wrist (S) glæder sig over.

- Et parameter, jeg noterer, er, at tre ud af fire virksomheder vil anbefale andre virksomheder at placere sig i Fredericia Kommune. Det, synes jeg, er stærkt, siger han med henvisning til kategorien "Overordnet erhvervsvenlighed", hvor Fredericia placerer sig som nummer 13 ud af 93 medvirkende kommuner.

Annonce

Trodser turbulent tid

Også erhvervsdirektør i Business Fredericia, Kristian Bendix Drejer, ser positivt på undersøgelsens resultater.

- Overordnet synes jeg, det er en glædelig nyhed, at vi går 10 pladser frem, og at den stærke vækstmotor i erhvervsudviklingen ikke har været berørt af politisk turbulens, siger han og uddyber:

- I erhvervslivet vil man gerne have ro om tingene, og heldigvis har det vist sig, at vi har et så stærkt erhvervsbrand, at det (den politiske turbulens, red.) ikke har haft indflydelse på erhvervsudviklingen.

Annonce

Åben for afgiftsændring

Erhvervsdirektøren i Business Fredericia ser gerne, at kommunen justerer på dækningsafgifter og skatter, så Fredericia kommer nærmere eller på linje med de kommuner, der ligger i toppen af undersøgelsen.

Ifølge Dansk Industri er dækningsafgiften blandt kommuner vest for Storebælt højest i Fredericia, hvor den ligger på 6,5 promille.

Forud for Dansk Industris undersøgelse har borgmester Steen Wrist (S) været spændt på resultaterne, der kunne have båret præg af den turbulente politiske periode, Fredericia stod i, da virksomhederne blev spurgt. Dette synes dog ikke at være tilfældet, mener Steen Wrist, for hvem underkategorierne arbejdskraft, uddannelse og grøn udvikling særligt har en stor betydning på samme måde som den overordnede erhvervsvenlighed. Arkivfoto: Søren Gylling

En afskaffelse af dækningsafgift, der årligt genererer godt og vel 30 mio. kr. i skatteindtægter i kommunen, er Steen Wrist imidlertid ikke klar på. Han er dog åben for ændringer.

- Når der kommer flere virksomheder til kommunen, vil indtægten stige, hvis ikke vi ændrer på den nuværende promille. Men hvis vi fastfryser beløbet i stedet for promillen, vil der være flere om at dele beløbet, der på den måde vil blive mindre for den enkelte virksomhed, siger Steen Wrist og melder klart ud:

- Jeg er mere optaget af at få skatteindtægter fra fredericianere med en lønseddel end på bygninger i Fredericia.

Steen Wrist påpeger samtidig, at skatter, afgifter og gebyrer er et af de parametre, der fylder mindre hos lokale virksomheder i opgørelsen, hvor infrastruktur, arbejdskraft og uddannelse i stedet ligger i top.

Annonce

Forbedringspotentialer

Netop uddannelse er et af de punkter, borgmesteren er særligt glad for. På landsplan er Fredericia næstbedst, når det kommer til ændringen over tre år i 25-64-årige med en uddannelse efter grundskolen.

Til gengæld er der stadig plads til store forbedringer, når det kommer til kategorien arbejdskraft. Herunder ligger Fredericia som nummer 74 i forskel i forhold til forventet erhvervsfrekvens for 16-64-årige og på en næstsidsteplads, 92, når det gælder rangeringen i Beskæftigelsesministeriets såkaldte benchmarkmodel.

- Jeg synes, vores kollegaer, der arbejder med det i det daglige, er godt på vej og har været under et vendepunkt i denne periode, så jeg tror, de kommer godt videre. Men vi skal se resultaterne, siger Steen Wrist.

Sådan placerer Fredericia sig

Den overordnede placering er et resultat af placeringerne i 10 underkategorier. Nedenfor ses Fredericias placering i de enkelte underkategorier:

  • Overordnet erhvervsvenlighed: 13
  • Infrastruktur: 25
  • Arbejdskraft: 30
  • Uddannelse: 15
  • Sagsbehandling: 48
  • Grøn Udvikling: 70
  • Brug af private leverandører: 40
  • Digitale Rammer: 3
  • Skatter, gebyrer og erhvervsareal: 34
  • Information og dialog med kommunen: 48

I alt har 93 af landets kommuner medvirket i undersøgelsen.

Fredericia placerer sig på en 26. plads samlet. Af andre kommuner på listen kan nævnes (placering i parentes) Ikast-Brande (1), Hedensted (3), Billund (5), Horsens (17), Vejle (22), Middelfart (24) og Kolding (34).

Han ærgrer og undrer sig desuden over, at Fredericia er helt nede på en placering som nummer 70 i kategorien "Grøn udvikling", hvor særligt andel af affald, der bliver genanvendt, trækker ned.

- Som fredericianer synes jeg, vi er dygtige til at sortere vores affald, så det skal ses i et andet perspektiv - for erhverv. Her har vi som kommune taget initiativ til, om vi kan facilitere samarbejde virksomheder imellem forud for undersøgelsens resultater. De viser tydeligt, at det er et punkt, vi skal forbedre os på, siger Steen Wrist.

Annonce

Undersøgelse siger ikke alt

Ligeledes var Kristian Bendix Drejer overrasket over kommunens placering på grøn udvikling, da han så undersøgelsen.

- Vi skal have kigget på, om der mangler genanvendelighed på erhvervsdelen. Personligt troede jeg, at vi var godt med på dette område, men vi er i dialog med teknik og miljø om at kigge nærmere på undersøgelsesresultaterne, siger erhvervsdirektøren, der på sigt har en målsætning om at komme tættere på toppen.

- Man skal altid tage sådan en undersøgelse med et gran salt – både når det går den ene og anden vej – men den kan bestemt bruges som et pejlemærke. Derfor sigter vi i Business Fredericia efter at ligge i top-10, så vi har noget vi kan måle os efter og forbedre, siger Kristian Bendix Drejer.

Erhvervsdirektør i Business Fredericia, Kristian Bendix Drejer, glæder sig overordnet over erhvervsvenligheden og det, at 75 procent af de lokale virksomheder vil anbefale Fredericia Kommune til andre virksomheder. Omvendt ser han med alvor på resultaterne, der omhandler arbejdsmarkedsområdet, hvor erhvervsdirektøren mener, at der er plads til forbedringer. Arkivfoto: Ludvig Dittmann

Man skal altid tage sådan en undersøgelse med et gran salt – både når det går den ene og anden vej – men den kan bestemt bruges som et pejlemærke. Derfor sigter vi i Business Fredericia efter at ligge i top-10, så vi har noget vi kan måle os efter og forbedre.

Kristian Bendix Drejer, erhvervsdirektør, Business Fredericia

Steen Wrist ser på samme måde med stor interesse på undersøgelsens resultater, som ifølge borgmesteren handler om mere end erhvervsklima.

- Den fortæller også, hvordan vi som kommune udvikler os, og det er tydeligt, at vi fortsat har noget at arbejde med. Når det er sagt, er jeg glad for, at vi er sprunget 10 pladser frem, siger han.

På listens førsteplads finder man i øvrigt Ikast-Brande Kommune, som får hæderen for 11. gang.

Bag om undersøgelsen

DI’s undersøgelse "Lokal Erhvervsvenlighed 2021" er Danmarks største undersøgelse af kommunernes erhvervsvenlighed. Det er 12. år, i træk DI laver en undersøgelse af den lokale erhvervsvenlighed.

7770 virksomheder indenfor DI’s brancher blandt andet fremstilling, byggeri, transport, fødevarer, engroshandel, rådgivning og service har svaret på undersøgelsen.

Undersøgelsen er sammensat af tre typer af indikatorer: Et spørgeskema til virksomheder, et spørgeskema til kommunaldirektører og statistik.

Resultaterne er opdelt i 10 kategorier, der belyser forskellige centrale områder i de lokale erhvervsvilkår. Dette gør det muligt at se, hvordan kommunerne klarer sig på forskellige områder og ikke kun samlet set.

93 ud af landets 98 kommuner er inkluderet i undersøgelsen. De fem mindre kommuner Samsø, Langeland, Ærø, Læsø og Fanø deltager ikke, da det ikke er muligt at indhente et tilstrækkeligt antal svar i disse kommuner. Der er modtaget svar fra mindst 24 virksomheder i de 93 medvirkende kommuner.

Annonce
Fredericia For abonnenter

Det bliver der råd til: Hyggelige plejehjem, cykelstier og ny børnehave

Danmark

Mandagens coronatal: 333 nye smittetilfælde - flere indlagte på sygehusene

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia HK

Frygteligt angrebsspil kostede: FHK halsede efter hele kampen og tabte til Ribe-Esbjerg

Alarm 112 For abonnenter

Jens Peter så cykelkammerater styrte i asfalten efter voldsomt uheld: - De troede, at de skulle dø

Navne

Leg i klasseværelset på maskinmesterskole bærer frugt: Hæder og en halv million kroner til lokal underviser

Fredericia

Borgmesterens svendestykke - Derfor er partierne glade for budgetaftalen

Forbrug

Tilbud onsdag aften: Du får ekstra 50 procent rabat på datovarer i supermarkeder

Erhverv For abonnenter

Kasper Würtz trækker Christian Bitz i retten i ny sag: - Jeg er nødt til at gå hele vejen, ellers har det hele været forgæves

Erhverv For abonnenter

Anders tog på togt og satte sejl til kaptajndrømmen - nu truer finansloven skoleskibene

Fredericia For abonnenter

Ejer får grønt lys: Kystnær ejendom i Snoghøj kan blive til fire

Danmark

Mormor advarer om trend på TikTok: Barnebarn svært forbrændt af stikflamme fra brandfarlig leg med spraydåse

Fredericia For abonnenter

Den værste cykelsti trænger til ansigtsløft: Snart hopper håndtasken i cykelkurven ingen vegne

Fredericia For abonnenter

Livet hang i en tynd tråd som spæd - i dag stråler Regitze af livsmod

Livsstil

Kom til Fredericia for knap et år siden: Nu åbner Jan og Lars ny butik i et andet univers

Annonce