Annonce
Trekantområdet

Støj, stærk strøm og svære jordbundsforhold har forsinket udgravning i Lillebælt

I mere end 14 dage har skibet Willem van Oranje gravet en rende i jordbunden i Lillebælt. Gravearbejdet har især været forstyrrende for gæster ved Gl. Ålbo Camping, hvor skibet ligger ud for. Foto: Marie Prangsgaard Helms
Arbejdet med at grave en rende til gasledningen Baltic Pipe i Lillebælt skulle have taget en uges tid. I stedet har det taget mere end to uger.
Annonce

Kolding: Uventede forhold i vandet ud for Gl. Ålbo Camping ved Sdr. Stenderup har betydet, at udgravningen af en rende i Lillebælt i forbindelse med Baltic Pipe-projektet har taget længere tid end forventet. Det fortæller Nina Frøkjær Vendelboe, der er projektleder hos Energinet, som har ansvaret for anlægsarbejdet af gasledningen på dansk jord. Gasledningen skal forbinde gassystemerne i Norge, Danmark og Polen.

- I sektionen ud for kysten ved Gl. Ålbo har det vist sig, at der var udfordringer med gravearbejdet. Der var kraftigere strømforhold og kompakte jordforhold og sten, der gav udfordringer, så det tog lidt længere tid end beregnet, siger hun.

Gravearbejdet med det 136 meter lange skib Willem van Oranje startede fredag den 10. juli. Efter planen skulle arbejdet vare en uges tid. I stedet forventes det nu afsluttet søndag den 26. juli.

Annonce

Støjmålinger på grænsen

Foruden stærk strøm og svære jordbundsforhold har også støj spillet en særlig faktor i arbejdet. Energistyrelsen har nemlig bedt Energinet om at tage hensyn til naboer i aften- og nattetimer.


Det ser rigtig fint ud. Vi følger i store træk vores plan. Intet indikerer, at det bliver forsinket.

Nina Frøkjær Vendelboe, projekleder ved Energinet


Derfor måtte Energinet også omlægge arbejdet ud for Gl. Ålbo. Det skete dog først efter tre dages natarbejde ud for kysten.

- Da vi hørte fra naboer, at det var generende, fik vi lavet støjmålinger. På baggrund af de målinger valgte vi at rykke natarbejdet længere ud på Lillebælt, siger projektleder Nina Frøkjær Vendelboe og tilføjer, at målingerne viste, at støjniveauet lå lige på grænsen af det acceptable.

- Derfor var det så en afvejning af: Skal vi være hurtigst muligt færdige, eller skal vi tage hensyn til naboerne, hvilket naturligvis også er meget vigtigt for os? Nu arbejder vi så kun ved Gl. Ålbo i dagtimerne, siger hun.

Ifølge Nina Frøkjær Vendelboe vil det forsinkede gravearbejde ikke komme til at påvirke den nuværende, samlede tidsplan for arbejdet i Lillebælt.

- Det ser rigtig fint ud. Vi følger i store træk vores plan. Intet indikerer, at det bliver forsinket.

Den nuværende tidsplan

Ifølge Energinet er tidsplanen blevet forlænget blandt andet på grund af corona. Nu ser planen således ud:

Sidste halvdel af juni samt juli: Gravearbejde i Lillebælt (der graves en rende til røret).

August: I begyndelsen af måneden installeres guidepæle syd for Fænø, så rørledningen kan slå den planlagte bue syd om øen. Senere i august bliver der installeret en trækwire, og rørene trækkes gennem Lillebælt fra Jylland til Fyn.

August-september: Renden i Lillebælt reetableres ved, at den dækkes med sten.

September: Trykprøvning af gasrøret.

September til begyndelsen af november: Ekstern inspektion af røret samt reetablering af arealerne på begge sider af bæltet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Til sommer skal madrester i poser i nye spande: Fredericias rester skal til Holsted og forvandles til pulp

Fredericia

Dagens coronatal for Fredericia er klar: Vigtigt parameter falder fortsat - men flere er konstateret smittet

Fredericia For abonnenter

Poser kan blive erstattet af spande: Det vil sætte renovationsudgiften i vejret

Fredericia For abonnenter

Brugere og ansatte roser genbrugsordning: Lad bare resten af Danmark kopiere den

Annonce