Annonce
Erhverv

Støjvæg får flere funktioner: Fredericianere skal stadig kunne følge med i livet på havnen

Transparente felter, trælameller og sort træ gør den nye støjvæg til en let adskillelse mellem havn og trafik. Væggen står sikkert på strækningen langs Holstensvej og Strandvejen, da pillerne er skudt 20 meter ned i jorden. Det visuelle udtryk skal fortsættes ud mod Fredericia Lystbådehavn og ind mod byen, så det sikrer sammenhæng helt fra Strandvejsbakken til Kanalbyen. Foto: ADP A/S
De kommende fem år vil ADP A/S investere 30 mio. kroner i at lave en tydelig og pæn overgang mellem havneområdet og byen. Havnen skal gøres grøn med solceller og led-belysning, og fra udkigsposter i havnens bagland skal fredericianerne kunne følge med i den stadig stigende aktivitet på havnen.

Fredericia: Med en investering på 30 mio. kroner over de kommende fem år vil ADP A/S være med til at sikre en tydeligere, grønnere og pænere overgang mellem by og havn. Det store beløb skal desuden finansiere tiltag, der skal formindske havnens CO2-aftryk.

Første etape af den visuelle forandring er i fuld gang ved Holstensvej. Her er en 10 meter høj støjvæg ved at blive rejst.

- Der er tænkt mange tanker både hos og og i kommunen om, hvordan vi sikrer et udtryk i væggen, så vi sikrer en sammenhæng med byen, og som også fungerer effektivt mod støj, siger direktør for ADP A/S Rune D. Rasmussen.

Annonce


Der er tænkt mange tanker både hos og og i kommunen om, hvordan vi sikrer et udtryk i væggen, så vi sikrer en sammenhæng med byen og som også fungerer effektivt mod støj.

Adm. direktør for ADP A/S Rune D. Rasmussen.


Helt fra Strandvejsbakken i Sanddal, til man rammer Kanalbyen i Sdr. Voldgade, skal grænselinjen mellem havn og by være tydelig. Det visuelle udtryk fra den første del af støjvæggen vil man arbejde videre med. Væggen er delt op i felter med trælameller, brædder og transparente flader, så man får et kig ind til havneområdet. Det skal gå igen helt ud til Fredericia Lystbådehavn.

- Det skal være sådan, at når man kører ned ad bakken, så skal man tydeligt kunne fornemme at man kommer til en havn. Det vil vi gøre ved at bruge elementer fra støjvæggen sammen med grøn beplantning, siger Rune D. Rasmussen.

Væggen skal etableres, hvor den giver værdi i forhold til både udseende og støjdæmpning.

- Vil man kunne erstatte den væg af containere, der er sat op som støjvæg mod håndteringen af metal?

- Nej, der har vi etableret en mobil væg af containere, som er udstyret med støjabsorberende materiale på indersiden. Den skal være mobil. Men også den væg vil visuelt blive skærmet via den nye støjvæg, ligesom den også vil blive dækket af de nye pakhuse, der kommer inden for hegnet, vurderer Rune D. Rasmussen.

Udkigsposter til havnen

Den nye støjvæg er banket 20 meter ned i jorden og rager 10 meter op. Indtil videre er der investeret 10 mio. kroner i den uafhængig af de 30 mio. kroner, der nu sættes i spil.

Ved at vælge en væg, der er delvist gennemsigtig, så sikrer man stadig et udkig til havneaktiviteterne, som mange fredericianere gerne vil følge med i.

- Vi ved, at rigtig mange nyder at holde øje med det liv, der er på havnen, men vi er underlagt stadig større sikkerhedskrav. Det betyder, at det er svært at åbne op for direkte adgang til havnen, men det vil vi prøve at imødekomme ved sammen med kommunen at etablere en slags udkigsposter, hvorfra man kan følge med i livet på havnen, siger Rune D. Rasmussen.

Rune Dalgaard Rasmussen er administrerende direktør for ADP,og er klar over, at mange fredericianere nyder at følge med i aktiviteterne på havnen. Stadigt stigende sikkerhedskrav gør, at det er umuligt at lukke folk ind på havneområdet, men i samarbejde med Fredericia Kommune arbejder man på etablering af en slags udkigsposter, hvorfra man kan få indblik i havneaktiviterne. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen

Den endelige model er ikke på plads, men tanken er at udnytte, at byen hæver sig op over havnen, så man kan etablere nogle platforme med havneudsigt.

- Det kunne være nogle områder med borde og bænke, så man kunne sætte sig ned og spise sin frokost med udsigt over havnen. Det ville vi gerne investere i, siger Rune D. Rasmussen.

Annonce

Solceller på pakhusene

Der er afsat 30 mio. kroner, som udover støjvægge, beplantning og andre tiltag skal finansiere, at al belysning på havnen udskiftes til intelligent-styret led-belysning. Og strømmen skal komme fra grøn energi fra havnens egne solceller.

- Vi vil lægge solceller på de nye pakhuse, og som reglerne må vi ikke sælge strømmen videre. Det er kun til eget forbrug, men vi har så store flader på pakhusene, at det er helt oplagt, at udnytte dem solenergi. Vores mål er at blive fossil-fri i 2030, siger direktøren.

Også pakhusene i Taulov Dryport, som ADP driver, skal forsynes med solceller til eget forbrug.

Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Kvinde fulgte efter gerningsmand trods dårligt knæ: - Jeg havde jo ikke tænkt mig at fange ham og holde ham fast

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Vin- og cocktailbar er klar til åbning: - Vi glæder os til at vise det endelige resultat

Fredericia For abonnenter

Veteraner på sejltur med ro og rutiner: Snart er der plads til endnu flere

Navne

Oversigt: Disse nekrologer og mindeord bragte vi i juli 2021

Erhverv

Ny virksomhed i byen: Med 30 års erfaring går Peter iværksættervejen

Erhverv For abonnenter

Kig med indenfor i Oldenborghus: Spritnye ungdomsboliger står snart klar og der er mange ledige

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Erhverv For abonnenter

Fynsk familie tjente formue på slamsugere: De betalte nogenlunde det, vi forlangte

Fredericia

Læser undrer sig: Er den gule trekant en parkeringsfælde?

Danmark

Jimmy er manden bag dramatisk ugleredning: - Selvom man er stor og skaldet og har masser af tatoveringer, kan man godt være blød indeni

FC Fredericia

Truppen vokser: FC Fredericia skriver med venstre back

Fredericia For abonnenter

Har uddelt over 20 verbale lussinger til byrådet og især ét parti: Det er en pligt, siger Jens Jørn

Alarm 112

Tyveri af cigaretter i Sønderparkens Nærkøb udviklede sig: Gerningsmand truede ved at trække hånd over halsen

Annonce