Annonce
Fredericia

Støvede restauranter, hjemsendte ansatte og pressede bundlinjer: Lokale spisesteder håber på snarlig afklaring

I halvanden måned har landets restauranter og caféer været tømt for siddende gæster. En række af ejerne bag caféer og restauranter håber, at de igen må holde åbent fra på mandag, og helst ønsker de sig en så hurtig afklaring som mulig. Arkivfotos: Peter Leth-Larsen, Mads Hansen og Yilmaz Polat
Flere af byens spisesteder ser frem til, at de igen må servere mad i deres restauranter eller caféer, der har holdt lukket for alt andet en takeaway siden midten af marts. Samtidig håber de på en så tidlig afklaring som mulig om de kommende retningslinjer, der kan komme til at gælde fra på mandag.
Annonce

Fredericia Dagblad har talt med spisestederne inden statsminister Mette Frederiksens udmelding onsdag eftermiddag om, at regeringen ønsker at genåbne restauranter og caféer i fase 2.

Fredericia: Siden 18. marts har værtshuse, natklubber, caféer og restauranter ikke måttet servere mad og drikke for siddende gæster. Det presser restaurationsbranchen, som trods hjælpepakker og er blandt de erhverv, som påvirkes af coronarestriktioner.

Fredericia Dagblad har kontaktet en række ejere af lokale restauranter for at få en status på, hvordan situationen påvirker dem, og hvad de tænker om en eventuel opblødning af de kravene.

1. Mair's

Eva Mair har med fredericianernes hjælp og tiltag med takeaway reddet sin café Mair's. Arkivfoto: Mads Hansen

Allerede i midten af marts stod det klart, at Eva Mairs café, Mair's, var hårdt ramt af spredningen af coronavirus. Allerede inden caféen blev tvunget til at lukke, så hun sig nødsaget til at opsige samtlige medarbejdere, fordi der fra den ene dag til den anden ikke kom nogen gæster.

Siden er situationen lysnet en anelse.

- Vi overlever, som det ser ud nu, siger Eva Mair.

Det skyldes ifølge Eva Mair, at hun hurtigt fik stablet en række takeaway-tilbud på benene, som fredericianerne har taget godt imod. Især de første uger gik det så godt, at hun allerede efter en uge kunne genansætte to medarbejdere igen, en på fuldtid og en på ti timer om ugen.

- Det har reddet min forretning. Den havde ikke overlevet, hvis vi bare havde lukket dørene. Det har været fantastisk, så meget fredericianerne har bakket op, siger Eva Mair.

Siden er salget af takeaway på hverdage dalet, men i weekenderne er der fortsat fint gang i forretningen. Det skyldes blandt andet, at man som noget nyt kan bestille særlige picnicanretninger.

- Man bliver nødt til at være kreativ, så folk ikke bliver ved med at få det samme og det samme.

Nu venter hun blot fra en ny udmeldning fra statsministeren omkring, hvordan hun skal forholde sig, når den nuværende retningslinjer udløber efter 10. maj.

- Jeg håber, at vi i det mindste må åbne udenfor. Vi tror ikke på, at det hele bliver åbnet op. Der kommer i hvert fald restriktioner, men det ville være en stor hjælp, hvis vi kunne servere udenfor, siger Eva Mair, der undervejs har søgt og fået økonomisk støtte for driftstab.

2. Restaurant Oven Vande

Restauratørparret Henrik Lyager og Lise Lotte Gaarde, der står bag Oven Vande, har blandt andet benyttet lukkeperioden til at istandsætte restaurantens gårdhave. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen

Hos Lise Lotte Gaarde og Henrik Lyager, der står bag Oven Vande i Norgesgade, venter man med spænding på den næste melding fra myndighederne.

Seks medarbejdere er afskediget, og yderligere tre personer er sendt hjem med lønkompensation. Derfor er der også en vis usikkerhed i kroppen, fortæller Lise Lotte Gaarde.

- Det gør ondt i maven, når man ved, at man ikke får løn. Der er sendt medarbejdere hjem på aftalen mellem 3F og Horesta, men der er ikke som sådan nogen dækningspakke til os andre. Vi kan ikke engang sige, vi går hjem på lønkompensation, for så må vi ikke tage telefonen, og vi får stadig en mail fra Danmarks Statistik, som kræver, man svarer inden for en uge, og jeg skal stadig ned og tjekke fryseren.

- Jeg kan ikke se mig selv i øjnene og sige, at hvis skal have lønkompensation, hvis jeg så ikke må være i forretningen, og jeg skal ikke tages med fingrene i kagedåsen. Det er sådan, det er, men selvfølgelig er det frustrerende, siger Lise Lotte Gaarde.

Hendes håb er, at restauranter og caféer får åbningsdatoen og de nye retningslinjer at vide i så god tid som mulig. Der er varer, der skal bestilles hjem flere dage i forvejen, mad, der skal laves fra bunden, og flere andre opgaver kræver også tid at få bragt i orden. Derfor håber hun på minimum nogle dages varsel - og helst en uge.

- Det vil i min verden være rigtig uforskammet først at melde noget ud søndag. De er nødt til at melde ud, hvilke kriterier det bliver under, når restauranterne åbner op.

Imens går tiden med at lave restaurantens gårdhave om. Der bliver sat markiser op og lavet glasafskærmning, så det ikke blæser ind. I det hele taget forbereder Oven Vande sig på, at der bliver en del udeservering, når de igen må byde gæster velkommen.

Hvis den kommende genåbningsaftale udelukkende giver restauranter lov til at servere udenfor, kan Oven Vande dog ikke åbne, fortæller Lise Lotte Gaarde.

- Det har noget med den breddegrad, vi bor på, at gøre. Vi kan ikke have fem mand på lønningslisten, og det skal vi minimum bruge for at have åbent. Er det så en dag, hvor det regner, så kommer der ingen gæster, og så står du med en masse lønninger uden at få en krone ind.

Få dage efter, at Oven Vande valgte at lukke, var restauranten ligesom mange andre klar med takeaway-mad, hvilket de dog er stoppet med igen.

- Det er ikke helt udelukket, at vi kommer til at gøre det igen, men det er ikke noget, vi stræber efter. Det bliver billigere og billigere, og jeg tror ikke, der er mange, der kan leve af det, siger Lise Lotte Gaarde, som spændt og med en vis nervøsitet ser frem mod de kommende uger og måneder.

- Det ikke kun vores branche, der er ramt, så hvad sker der bagefter? Hvor mange bliver arbejdsløse, og hvor mange tør komme ud at spise. Vi ved ikke, hvordan folk agerer, når de først får lov.

3. Ti Trin Ned

Ti Trin Ned har holdt helt lukket siden coronakrisen for alvor brød ud. Det har ikke kunne hjælpe restauranten at lave takeaway-menuar, vurderer Rainer Gassner. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen

I Kanalbyen håber og forventer Raiear Gassner, der er den ene halvdel af ægteparret bag Ti Trin Ned, at folk glæder sig til at komme ud at spise, når restauranter og caféer igen kan holde åbent.

Inden nedlukningen brugte han og personalet en dag på at gøre det hele grundigt rent, men efterhånden er det hele igen så støvet, at de kalkulerer med endnu en hovedrengøring, inden gæsterne kan komme indenfor.

Ligesom Lotte Gaarde fra Oven Vande mener han, det er afgørende, at man snart bliver præsenteret for, hvilke krav myndighederne sætter til restauranter og caféer. Ti Trin Ned kan eksempelvis ikke åbne, hvis der kun må serveres udenfor.

- I vores tilfælde har vi en restaurant med en kapacitet til 60 gæster, hvis vi så kun må have maksimalt 20 gæster og ikke kommer tæt på dem for at servere for dem, vil det også ramme os hårdt. Det er ikke en oplevelse, man forventer hos os, så vi er spændte på at se de løsninger og krav, der kommer til os, siger Rainer Gassner.

Før han og Mette Gassner kender en præcis dato og nye retningslinjer, vil de ikke begynde at planlægge detaljerne for genåbningen.

- Vi har allerede lavet tre menuer, som vi ikke kunne bruge til noget. Nu venter vi med at lave en ny, indtil vi ved, hvornår vi kan åbne op, for vi er meget sæson- og råvarepræget, så vi kan ikke bruge kræfter på noget, som bare skal smides i skraldespanden.

De ni fastansatte medarbejdere er sendt hjem med lønkompensation, og de timelønnede har også fortsat fået overført løn, selvom restauranten ikke kan få lønrefusion for dem. Det kan dog heller ikke ved med at gå, fortæller Rainer Gassner, fordi restauranten ikke har haft nogen indtægter i halvanden måned.

- Vi har drøftet mulighederne med hensyn til takeaway, men det er vi ikke gearet til, og det ville heller ikke hjælpe os ret meget. Det mad, vi laver, kræver, at vi minimum er fem til seks kokke i køkkenet, og begynder vi på takeaway, vil det kun holde en eller to i gang.

Derfor håber Rainer Gassner, at der kommer en ny politisk udmelding for retningslinjerne efter 10. maj senest fredag eller lørdag, så han kan bestille råvarer og forberede restauranten igen.

- Vi håber, at vores kollegaer her i byen holder skinnet på næsen, og at vi alle sammen har forretninger om nogle uger, som bidrager med noget byliv i Fredericia, siger Rainer Gassner.

4. Restaurant Ros

Restaurant Ros i Jyllandsgade har sikret sig faste indtægter de seneste uger ved at tilbyde takeaway-mad torsdag, fredag og lørdag. Arkivfoto: Yilmaz Polat

Steffen Snitgaard og Marcel Rodrigues står bag Restaurant Ros, der udover restauranten i Fredericia serverer i Tønder. I øjeblikket sikrer de indtægter ved at lave takeaway torsdag, fredag og lørdag. Det begyndte de på to uger efter nedlukningen af restauranten.

- Det har haft stor betydning for os. Der har været nogen omsætning, så vi har kunnet betale de faste udgifter. Vi ejere er gået helt ned i løn, for at det hele skulle fungere, siger Marcel Rodrigues.

Ligesom andre har spisestedet solgt gavekort, men det er ikke noget, de bevidst har haft som mål.

Ejerne bag restauranten har ikke fyret nogle medarbejdere, men de timeløns-ansatte er sendt hjem, fordi der ikke er arbejde til dem som eksempelvis tjenere.

Hvad gør I, hvis I ikke får lov til at åbne fra på mandag?

- Så kommer vi til at fokusere mere på takeaway, siger Marcel Rodrigues.

Det gør ondt i maven, når man ved, at man ikke får løn

Lise Lotte Gaarde, medejer Restaurant Oven Vande

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Debat: Kostråd – ikke klimaråd

Middelfart

Tanja blev meldt til politiet for at holde sin salon åben: - Det er aldrig sjovt at blive beskyldt for noget, man ikke har gjort

Fredericia For abonnenter

Tanya fjernunderviser og har fem børn hjemme fra skole: - Der er en anden slags nærhed

Annonce