Annonce
Fredericia

Starter omgående: Over 200 ufaglærte vil gerne pleje ældre

Flere og flere ældre har brug for mere og mere pleje. Både i Fredericia og på landsplan. Derfor kæmper Fredericia og andre kommuner med mangel på uddannede social- og sundhedshjælpere og -assistenter. For dem bliver der samtidig færre af. Derfor er det nødvendigt at ansætte og opkvalificere ufaglærte, og over 200 har søgt ind. 64 er netop ansat i vikariater hen over sommeren og året ud. Modelfoto: Asger Ladefoged, Scanpix
64 af dem er netop ansat efter akut jobopslag. Fredericia Kommune skal have dækket huller i presset situation og i sommerferie, men håbet er, at det bliver til længerevarende bekendtskaber.

Fredericia: Ligesom mange andre kommuner søger Fredericia med lys og lygte efter personale til plejen i ældre og handicappedes egne boliger såvel som på plejehjem og både til dagvagter og aftenvagter.

For der bliver flere og flere med behov for omsorg. Sideløbende er det af flere årsager sværere og sværere at rekruttere uddannede social- og sundhedshjælpere og -assistenter.

Derfor er der - som tidligere omtalt i Fredericia Dagblad - her i foråret lokalt åbnet for ufaglært arbejdskraft. Over 200 søgte, viser det sig.

Annonce

Del af stor indsats

Ufaglærte, der vikarierer i plejen - og måske får smag for en egentlig sosu-uddannelse, er ikke eneste middel for at sikre "Hænder nok" i Fredericia Kommune. Sådan hedder et projekt, der skal styrke plejen af ældre og handicappede.

Et projekt, som byrådets uddannelsesudvalg og senior- og handicapudvalget samarbejder om.

Andre indsatser er blandt andet bedre branding af uddannelsen, faget og kommunen som sosu-arbejdsplads. Samt uddannelse og opkvalificering under bedre økonomiske forhold end SU, fastholdelse af medarbejdere og bedre praktikvejledning, så færre falder fra på sosu-uddannelsen.

Først på skolebænken

Af dem er 64 netop nu ansat i vikariater hen over sommeren og året ud.

Det oplyser Fredericia Kommunes plejechef, Marianne Hansen.

De skal på amu-kursus og i praktik i seks uger, inden et job til en lidt mindre månedsløn end en sosuhjælper venter, fortæller Marianne Hansens chef, pleje- og sundhedschef Mona Nederby Larsen.

Det må ufaglærte:

Ansøgerfeltet var bredt: Ledige, unge i sabbat mellem uddannelser, personer fra andre fag - for eksempel lærere - og ansøgere med både mellemlange og lange uddannelser.

Her og nu er deres opgave som sagt at fylde ud. Ikke mindst fordi, de 800-900 faste i Fredericia Kommunes pleje står overfor deres sommerferie. Men håbet er, at de ufaglærte plejere synes om jobbet og beslutter sig for at tage den egentlige sosu-uddannelse.

I så fald vil Fredericia Kommune gøre sit til, at de efterfølgende søger tilbage i butikken til en fast ansættelse. Det lægger formanden for byrådets senior- og handicapudvalgsformand, Susanne Bjerregaard Mørck (S), ikke skjul på.

I kommunens samarbejdssystem er det kortlagt, hvilke opgaver de nye vikarer må påtage sig. For eksempel er det rengøring og almindelig social omsorg, men de ufaglærte må også bade ældre og handicappede, hjælpe med toiletbesøg og måltider. Såkaldt kompleks pleje skal der en uddannet til, men de nye kolleger kan være andenmand på opgaven, oplyser Mona Larsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce