Annonce
Fredericia

Staten eksproprierer privat jord langs syv kilometer jernbane: Tog skal kunne køre 250 km/t

Staten eksproprierer jord, så hovedbanen Fredericia-Aarhus kan elektrificeres. Der skal sættes godt otte meter høje master op, trækkes ledninger over sporene, forhøjes vejbroer eller sænkes banelegemer og beskæres bevoksning langs skinnerne. Her et billede af et allerede elektrificeret stykke jernbane. Vi er ved Andst mellem Lunderskov og Vejen. Foto: Banedanmark
Infomøde i Pjedsted 18. februar og derefter egentlige ekspropriationsforretninger. Det sker for at gøre plads til eltog herhjemme. Flerårigt milliardprojekt.
Annonce

Fredericia: Nu eksproprierer staten jord fra lodsejere og ejendomme langs syv kilometer af jernbanen Fredericia-Aarhus.

Nærmere bestemt på en strækning ved Pjedsted op til Vejle Kommune.

Derfor har myndigheden Statens Ekspropriationer i Jylland indkaldt alle berørte til besigtigelsesmøde i forsamlingshuset i Pjedsted tirsdag 18. februar klokken 13.30. Her vil Banedanmark og Statens Ekspropriationer ved lederen, kommissarius Mette Plejdrup Nielsen, fortælle om projektet.

Ekspropriation

Ejendomsretten er ukrænkelig, men når almene interesser kræver det, kan man tvinges til at afstå sin ejendom helt eller delvist eller tåle indskrænkninger.

Der skal dog være lovhjemmel og udbetales fuld erstatning.

Statens ekspropriationer gennemføres efter lovgivningen ekspropriation vedrørende fast ejendom.

Inden ekspropriation skal der afholdes en besigtigelsesforretning, og der sker altså nu i Fredericia Kommune.

Kilde: Statens Ekspropriationer i Jylland

Annonce

Kommission dannes

Det går ud på at sætte strøm til jernbanen i Danmark. Et anlægsarbejde, der er i gang, men tager mange år og koster milliarder.

Efter mødet i Pjedsted indkaldes lodsejerne senere til en egentlig ekspropriationsforretning, oplyser Mette Plejdrup Nielsen til Fredericia Dagblad.

Hun er jurist og virker sammen med sine medarbejdere fra det jyske kontor for ekspropriationer, der ligger i Aarhus. En ekspropriation ledes af en kommission, der er uafhængig af andre offentlige myndigheder. Den har fem medlemmer. Formanden - kommissarius - er jurist. To er udpeget af kommissarius fra en liste, transport- og boligministeren laver. To er fra en liste, de 42 jyske kommunalbestyrelser udfærdiger.

Annonce

Bedre for miljøet

Alle, der berøres, kan udtale sig på mødet. Man kan også studere oversigter i Fredericia Kommunes borgerservice.

I dag er jernbanenettet kun delvist elektrificeret. De fleste tog kører på diesel. Banedanmark - som er statens ejer og administrator af skinnerne i Danmark - skal efter en politisk beslutning på Christiansborg elektrificere på cirka 1400 kilometer banelegeme herhjemme. I 2017 var strømmen en realitet på 57 kilometer mellem Esbjerg og Lunderskov. Andre anlægsarbejder er også i gang. Blandt andet den 108 kilometer lange dobbeltsporede strækning mellem Fredericia og Aarhus.

Når en jernbane er elektrificeret, kan tog komme op på en hastighed mellem 160 og 250 km/t. Dieseltog må køre 180 i Danmark. Eltog er også mere miljøvenlige og støjer mindre.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Endnu et villa-indbrud

Debat

Lad os gå sammen om at redde Lillebælt

Annonce