Annonce
Debat

Grete Højgaard er sikker i sin sag: Fredericia skal nok komme tilbage

"Byen ved Lillebælt har den seneste tid været en ordentlig tur rundt i centrifugen, og det har bestemt givet nogle hudafskrabninger," skriver Grete Højgaard - der dog er sikker på, at landsoldaten og hans byfæller går en lys fremtid i møde. Arkivfoto: Peter Friis Autzen

Hvis jeg for et par år siden skulle nævne nogle af Fredericias største trumfkort, så ville det blandt andet være Fredericia Teater, Michelin-restauranten 10 Trin ned, Kanalbyen, Messe C (i al beskedenhed), en utrolig vækst på nye erhvervsvirksomheder, det stabile politiske miljø samt naturligvis den geografiske placering og kyst- og naturrigdommene.

De sidste par faktorer gælder stadig - dem kan man trods alt ikke tage fra fæstningsbyen - men ellers kunne man i dag med god ret stille mig spørgsmålet: Hvordan synes du selv, det går?

Byen ved Lillebælt har den seneste tid været en ordentlig tur rundt i centrifugen, og det har bestemt givet nogle hudafskrabninger. Noget har været selvforskyldt, og noget kan tilskrives den dumme pandemi.

Annonce

Uanset hvad, så vil jeg her, i min allersidste klumme, komme med en optimistisk, lokalpatriotisk proklamering, for det trænger byen til: Fredericia skal nok komme tilbage.

Det tror jeg helt oprigtigt på, men det vil bestemt kræve hårdt arbejde med fokus på fremtid og udvikling og måske også et drys tålmodighed, både i turisterhvervet og det lokalpolitiske plan.

Hele historien på Fredericia Rådhus har ikke været særligt grinagtig for os, der bor i postnummer 7000. Jeg havde simpelthen ikke fantasi til at forestille mig, at Rådhuspladsen i Fredericia endnu engang skulle huse sendevogne fra de landsdækkende radio- og tv-stationer.

Lørdagsbanden

Lørdags-banden består af tidl. folketingsmedlem Karen J. Klint (S), Messe C-direktør Grete Højgaard - som skrive sin sidste klumme i dag, festivalkaptajn Lars ”Charlie” Mortensen, områdedirektør i Sydbank Tina Kromann Lyngsø og provst Børge Munk Povlsen.

Ingen tvivl om, at der er nogle ting, der skal ryddes op i, og der skal sættes en ny dagsorden. Men forhåbentlig kan vi også se hinanden i øjnene og blive enige om, at vi faktisk har gennemført en hel vild udvikling af vores by igennem de seneste syv år, som vi meget nødigt ville være foruden.

En strøtanke i forbindelse med den milliondyre advokatundersøgelse af Fredericia Kommune:

Gad vide, hvis man løftede alle landets rådhuse og rystede dem lige så grundigt som dét i Fredericia, hvad der så ville falde ud af artigheder?


Gad vide, hvis man løftede alle landets rådhuse og rystede dem lige så grundigt som dét i Fredericia, hvad der så ville falde ud af artigheder?


Det siger jeg ikke for at negligere problemet her i byen, men vi ser jo desværre indimellem, at vi måske ikke er så dukseagtige herhjemme, som diverse internationale korruptionslister viser. Nå, det var bare et tankeeksperiment.

Hvad angår teatret, så oplever jeg både en landspolitisk, lokalpolitisk og folkelig opbakning til, at byen og området fortjener et stærkt musicalteater. For eksempel er der næsten 5000 medlemmer i en Facebook-gruppe, som vil have Fredericia Teater tilbage.

Jeg har den store ære at være formand for det nye Fredericia Musicalteater, og jeg kan forsikre alle om, at der arbejdes stenhårdt bag murene på atter at præsentere små mirakler og store eventyr i en kategori, som sprænger skalaen for en mellemstor provinsby. Stay tuned, som de siger i udlandet.

På min egen arbejdsplads, Messe C, og i hele turistbranchen har corona været et ondt hug i nyrerne. Jeg har tidligere på denne plads berettet om, hvordan udsigten til vores genåbning har været som et fatamorgana, der hele tiden fortonede sig - og det gavner naturligvis ikke, at bestemte vaccinemærker skrottes i disse dage.

Men vi KOMMER til at åbne, forhåbentlig i august, og vi kommer igen til at trække tusindvis af erhvervsfolk og besøgende til byen. Både udstillere, arrangører og deltagere hungrer efter de services, vi tilbyder, og det er jo ikke det værste udgangspunkt.

Så jeg forudskikker, at nogle af de lokomotiver, som er med til at trække områdets restaurationer (herunder 10 Trin Ned), hoteller med videre, kommer på skinner igen i løbet af sommeren, og at mismod bliver vendt til optimisme i fæstningsbyen.

Til slut vil jeg sige tusind tak til alle jer, som har læst med i årenes løb. Tak for alle de sure, søde og sjove reaktioner, jeg har fået på mine klummer! Det har været en stor fornøjelse at være med i panelet, og tak til avisen, fordi jeg fik lov at bidrage.

Nu er tiden kommet til, at jeg skal bruge lidt mere tid med ham, jeg elsker og deler livet med, så jeg overgiver depechen til friske kræfter med et andet ståsted og måske et andet perspektiv på tilværelsen.

Opskriften på en god weekend hos mig deler jeg gerne ud af:

Det bliver nogle timer i haven og måske et par pauser med en kop kaffe eller et glas kølig rose med et par af naboerne på terrassen.

Tak for nu - kram dine nære og rigtig god weekend.

Som Grete Højgaard selv skriver, er denne klumme den sidste omgang "Lørdagsbande" fra hendes hånd. Fra redaktionen skal lyde en stor tak for de mange velskrevne og tankevækkende klummer.

Annonce
Fredericia For abonnenter

Ny kæmpemaskine skal sortere dit skrald: Derfor skal glas og metal i samme sæk

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Fredagens coronatal: Næsten 4,5 millioner danskere har fået mindst ét stik med corona-sprøjten

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Raffinaderiet skal skrue ned for støj: Kommune vil have skærpet kravene

FC Fredericia For abonnenter

To nederlag i træk er ingen katastrofe: Men FC Fredericia skal have styr på dette punkt inden den næste kamp

Erhverv

Stor energikoncern satser på ladestandere til elbiler: Opkøber en tredjedel af nystartet virksomhed

FC Fredericia For abonnenter

Karakterbogen: FC Fredericia spillede langt under niveau i Køge

Kolding

Lyt: Videoovervågning af hjemmeplejen - Er der en lummerfætter i Kolding?

Leder For abonnenter

Klogt træk i sagen om havneslam ved Trelde Næs

Debat

Kronik: Kære politikere, I kan være med til at gøre handicap mindre

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Fredericia

Pizzeria sat til salg: Helbredsproblemer tvinger Ugur til afsked efter 21 år bag disken

Danmark

En lugt af død bredte sig i kvarteret: - Naboerne spurgte, om jeg havde lig i drivhuset

Fredericia For abonnenter

Ventelisten vokser: Borgerlige vil have private til at bygge plejehjem

Kultur For abonnenter

Kvinderne styrer: 'Gift ved første blik'-mændene har problemer med kæledyr og prutter

Fredericia

Læser I med, mænd? Mikkel er på vej med en gågadebutik for jer

Annonce