Annonce
Fredericia

Stemmeboks på hjul: Nye idéer skal få flere til at sætte kryds til næste kommunalvalg

Hen og afgive krydset. Finde plads til bilen, ud og ind og hjem igen. Gider vi? Ved seneste kommunalvalg i Fredericia i 2017 (billedet) var stemmeprocenten 70. Ikke prangende. Det vil politikerne råde bod på med alternativer. Måske rullende stemmebokse? Arkivfoto: Peter Friis Autzen
Lokalt var procenten kun 70 for fire år siden. Så politikere vil gerne gøre noget. Anderledes forslag er oppe at vende.
Annonce

Fredericia: Cirka 30 procent af alle stemmeberettigede i Fredericia Kommune blev hjemme ved seneste kommunalvalg i 2017. Stemmeprocenten endte på 70,63.

Så den skulle gerne op - og kunne et mobilt valgsted ikke hjælpe? En X-bus på en ny måde. Med tilforordnede, bokse, forhæng, stemmesedler og blyanter.

Det er i hvert fald et af de forslag, byrådets demokrati- og borgerudvalg har talt om på seneste møde her i februar.

- Måske lidt langhåret, men man kunne forestille sig et mobilt stemmelokale, så folk ikke behøvede at brevstemme eller møde op på lige præcis deres eget valgsted, lyder det fra demokrati- og borgerudvalgets formand, Christian Jørgensen (V).

Annonce

Også speakers corner?

Eller hvad med ølkassepolitik? Det diskuterede vi også, oplyser Christian Jørgensen:

- Altså én eller anden kasse, produktionsskolen måske kunne lave, som vi så fragtede rundt til pladser i landsbyerne - og måske også Rådhuspladsen? En slags speakers corner.

Det er foreløbig løse idéer, men udvalget er af et samlet byråd blevet bedt om at komme med forslag, der kan "fremme valgaktiviteter i forbindelse med kommunalvalget i 2021".

Som sagt var procenten 70,63 sidste gang i 2017. Ved forrige kommunalvalg i 2013 lå den på 73,30 procent, men kun 68,30 procent i 2009.


Måske lidt langhåret, men man kunne forestille sig et mobilt stemmelokale, så folk ikke behøvede at brevstemme eller møde op på lige præcis deres eget valgsted.

Fmd. f. byrådets demokrati- og borgerudvalg, Chr. Jørgensen (V)


Efter næste møde i demokrati- og borgerudvalget i april skal der lægges en endelig plan for højere valgdeltagelse. Den vedtages siden i byrådet. Rådhuset arbejder foreløbig videre med politikernes idéer. Der er afsat 400.000 kroner til demokrati- og borgerudvalget i år.

- En god portion kommer til at gå til valgfremmende aktiviteter, lover formand Christian Jørgensen.

Annonce

Stort borgermøde må flyttes

På udvalgsmødet deltog i øvrigt Fredericias bibliotekschef, Jytte Bræmer.

- Hun havde mange input, fortæller formanden og fortsætter:

- Fredericia Bibliotek har bred erfaring med borgerinddragelse, og det kvitterede vi for i udvalget. Vi ser også for os, at vi laver vælgerarrangementer med biblioteket op til valget til november.

På demokrati- og borgerudvalgets møde skulle det desuden besluttes, hvor næste af de to årlige Byrådets Borgerdialogmøder ud-af-huset skal finde sted. Datoen var sat til 3. maj, men mødet skubbes til juni, så mulighederne for at holde det fysisk øges, når mange er vaccineret mod corona.

- Hvis det stadig ikke kan lade sig gøre i juni, holder vi det online. Vi skal holde det snart, hvis det skal give mening med det hér udvalg, understreger Christian Jørgensen.

Emner, der tygges på, er blandt andet idræt og lokal grøn omstilling.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Klumme: Forår og lysere tider på vej

Annonce