Annonce
Middelfart

Stenalderboplads under vand er hærget: - Det er forfærdelig ærgerligt

Her er der ifølge Slots- og Kulturstyrelsen lavet et stort hul i skallaget. Foto: Langelands Museum
Slots- og Kulturstyrelsen efterlyser personer, der har set noget mistænkeligt omkring den undersøiske Ronæs Skov Stenalderboplads i Gamborg Fjord.

Gamborg Fjord: Den undersøiske stenalderboplads i Gamborg Fjord er enten blevet plyndret eller udsat for hærværksmænd.

Det oplyser Slots- og Kulturstyrelsen på sin facebookside.

Det drejer sig om den fredede Ronæs Skov Stenalderboplads, der ligger på to-tre meters dybde.

Det er Langelands Museum, der holder opsyn med fortidsminderne under vand i Middelfart Kommune, og her forklarer museumsinspektør Otto Uldum, at man 3. august blev kontaktet af en lokal dykker, der fortalte, at der var gravet huller i skallaget på stenalderbopladsen.

- Det er forfærdelig ærgerligt, når vi kan konstatere, at lokaliteterne ikke kan være i fred. Deres positioner er tilgængelige for alle, da de ligger i Slots- og Kulturstyrelsens database, og det er derfor et fælles gode, som også kan misbruges, konstaterer museumsinspektøren.

Otto Uldum fortæller, at pladsen er fra den ældre stenalder og ikke er udgravet. Og den har en særlig betydning:

- Det er det, der hedder en køkkenmødding og er af den type lokalitet, som gjorde, at man overhovedet begyndte at forske i den ældre stenalder, siger Otto Uldum, der vurderer, at den er rig på diverse arkæologiske fund med lag af muslinge- og østersskaller og forskellige redskaber fra beboelse på steder i årtier eller århundreder.

Annonce
En flintflække, som er hugget af en flintblok. Det blev brugt til blandt andet knive, skrabere, bor og pilespidser. Foto: Langelands Museum

Dykkerudstyr og jolle

Slots- og Kulturstyrelsen oplyser, at hændelsen er meldt til Fyns Politi, og at stenalderpladsen kan dateres til den såkaldte kystjægerkultur cirka 5000 år f.kr.

Der er ifølge styrelsen fundet to huller på 130 gange 30-40 centimeter, og man vurderer, at gerningsmændene har været iført dykkerudstyr og sandsynligvis dykket ned til bopladsen fra en jolle.

Man ved ikke, om der nu mangler effekter fra lokaliteten, og man vurderer, at hærværket eller tyveriet er sket henover sommeren.

Ifølge museumsinspektør Otto Uldum er det tilladt at dykke omkring et fortidsminde, men det er ikke tilladt at røre det. Kun to steder i landet er der nedlagt forbud mod dykning, når det kommer til arkæologiske fund, oplyser han.

- Lokaliteten er plyndret og ødelagt, og nu kan vi ikke dokumentere den arkæologisk. Man har ødelagt et fortidsminde, konstaterer Otto Uldum.

Man kan kontakte Fyns Politi på 114, hvis man har oplysninger i sagen. Man kan også kontakte styrelsen på postfor@slks.dk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Lyt med: Louises mand døde af kræft som 37-årig - Jeg fører vores livsværk videre i hans ånd

Annonce