Annonce
Kolding

Sparet væk: Stibroen til Christinero i fare for at forsvinde

Den blå stibro over omfartsvejen ved Christiansfeld har det så skidt, at den skal pilles ned indenfor en kort årrække, og kommunen har ikke pengene til at sætte en ny op i stedet for. Foto: Søren Gylling
Koldings politikere har sparet de penge væk, som var forudsætningen for, at den faldefærdige blå stibro ved Christiansfeld kan blive erstattet af en ny. Ansøgninger til A.P. Møllerfonden var ellers lige ved at blive sendt afsted.
Annonce

Christiansfeld. Spadserende og cyklende borgere og turister skal nok snart vænne sig til, at de ikke længere kan tage turen fra Christiansfeld by og ud til Christinero og Tyrstrup Kro og tilbage igen via den blå stibro over omfartsvejen.

Den blå bro er nemlig i så ussel forfatning, at det ikke kan betale sig at reparere den - og med mindre Koldings politikere finder pengene til en ny, så vil broen indenfor en ganske kort årrække på mindre end fem år blive så trafikfarlig, at den skal pilles ned.

Problemet er, at broens beton kan begynde at rive sig løs på grund af gamle vandskader, som ikke er blevet rettet ordentligt op, forklarer ingeniør Brian Simmelsgaard fra Kolding Kommune.

- Og det duer jo ikke, hvis der falder beton ned på kørebanen. Nu holder vi nøje øje med, hvor langt vi kan gå, før vi bliver nødt til at gøre noget. Men det kan ikke betale sig at reparere på broen, og vi har ikke længere pengene til en ny på vores budget, forklarer han.

Jeg håber, at vi kan finde midler til en ny bro senere, så vi kan begynde at søge fondsmidler. Hvis det ikke lykkes, så er det korrekt, at det er et vilkår, at broen ikke er der mere.

Jakob Ville (V), formand, teknik- og klimaudvalget

Annonce

Vigtigst

Indtil for nylig stod der 1,1 millioner kroner på kommunens 2020-budget til en ny stibro ved Christiansfeld. Dem kunne man have fået en simpel træbro for. Men nu er de sparet væk i forbindelse med besparelserne på grund af kommunens stramme økonomi.

Meningen var ellers, at beløbet skulle være Kolding Kommunes bidrag til en langt dyrere bro, som Schønherr Arkitekter og billedkunstner Sophia Kalkau har tegnet for Brødremenigheden. Prisen på det projekt er 10,9 millioner kroner, men med Kolding Kommunes bidrag var det forventningen, at A.P. Møllerfonden ville se velvilligt på en fondsansøgning. Fonden har i forvejen støttet flere projekter i Unesco-byen.

Landskabsarkitekt Thomas Thinghuus fra Vej og Park i by- og udviklingsforvaltningen forklarer, at det arkitekttegnede broprojekt er udsprunget af, at Brødremenigheden finder den eksisterende bro skæmmende. Desuden er det ønsket at få rettet broen op, så man kan få et direkte indkig til Gudsageren og kirkepladsen, når man nærmer sig Christiansfeld fra vest.

- Og eftersom Schønherr Arkitekter, som er en slags husarkitekter for Brødremenigheden, har et godt forhold til A.P. Møllerfonden, så havde næste skridt været at tage kontakt til fonden. Det kan vi ikke nu, når kommunens bidrag er taget af budgettet, oplyser Thinghuus.

Formanden for teknik- og klimaudvalget, Jakob Ville (V), beklager, at pengene til en ny stibro er blevet sparet væk.

- Men igen skyldes det, at vi manglede penge, og at det har været vigtigst for os at bruge pengene på de bløde områder. Men jeg håber, at vi kan finde midler til en ny bro senere, så vi kan begynde at søge fondsmidler. Hvis det ikke lykkes, så er det korrekt, at det er et vilkår, at broen ikke er der mere, siger han.

Det her er en illustration af den bro, som Schønherr Arkitekter og Sophia Kalkau har tegnet. Den koster næsten 11 millioner kroner, men det var forventningen, at den kunne bygges for fondsmidler, hvis kommunen havde bibeholdt et bidrag på budgettet. Illustration: Schønherr Arkitekter
Betonen revner, og snart er der risiko for, at der falder betonstykker ned på vejen. Inden da skal broen pilles ned. Foto: Søren Gylling
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Mand på Østerstrand truede med at stikke folk med kniv: Sigtet for trusler på livet

Annonce