Annonce
Fredericia

Stig Gerdes efter afstemning i Folketinget: - Jeg fik ret

Stig Gerdes skal i retten til august for at kæmpe for sin autorisation. Han mener, at folketingets beslutning giver ham oprejsning. Foto: Peter Friis Autzen
Folketinget har enstemmigt besluttet, at omstridte diagnoser skal anerkendes som fysiske lidelser. Netop dét er kernen i sagen om Stig Gerdes' læge-autorisation.

Snoghøj: - Folketinget er enig med mig. Så må vi se, om det får nogen betydning for min retssag.

Den tidligere og omstridte Fredericia-læge, Stig Gerdes, glæder sig over en afstemning i folketingssalen torsdag, hvor 107 stemmer mod nul vedtog, at lidelserne CFS og ME skal betragtes som fysiske sygdomme. De skal ikke længere høre hjemme under paraply-betegnelsen "funktionelle lidelser", der fællesbetegner en række lidelser, sundhedsmyndighederne ikke kan finde fysiske forklaringer på.

Stig Gerdes har i årevis været arg modstander af "funktionelle lidelser", som han anser for at være en skraldespands-betegnelse, der giver lægestanden mulighed parkere patienter på udsigtsløs, psykiatrisk behandling.

Fredericianeren mistede for godt to år siden sin læge-autorisation, fordi han trappede en ME-patient ned i psykiatrisk medicin uden først at konsultere hendes værge og psykiater. Autorisations-sagen skal for retten til august.

- Nu har Folketinget slået fast, at ME slet ikke er en psykiatrisk lidelse. Det er en fysisk sygdom. Det bekræfter mig i, at min patient var blevet fejlbehandlet, og at min nedtrapning var det rigtige at gøre. Det har hendes efterfølgende læger også ment. Det her er oprejsning til mig - men om det får juridisk betydning for mig sag, tør jeg ikke gætte på, siger Stig Gerdes.

Fredericia Dagblad har spurgt kammeradvokat Flemming Oth, der på vegne af Styrelsen For Patientsikkerhed fører retssagen mod Stig Gerdes, om Folketingets beslutning ændrer noget ved sagen.

- Det er noget, min klient skal forholde sig til, svarer Flemming Orth.

Annonce
Det her er oprejsning til mig. Men og det får betydning i retten, ved jeg ikke.

Stig Gerdes

DF bag afstemning

Det var Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, der stod bag torsdagen forespørgselsdebat og afstemning.

Hun har - ligesom Stig Gerdes - længe kæmpet for at få de to sygdomme anerkendt som fysiske lidelser.

- WHO har i årevis anerkendt de her sygdomme som fysiske. Det kan ikke passe, at danske patienter så ikke kan få deres lidelse anerkendt og behandlet. Derfor glæder det mig, at det nu endeligt bliver lavet om, men om det har betydning for Stig Gerdes' sag, ved jeg ikke, siger Liselott Blixt til Fredericia Dagblad.

Er det normalt, at politikere skal definere, hvad der er en fysisk sygdom, og hvad der ikke er?

- Nej, det er ikke normalt. Men det er heller ikke normalt, at Danmark ikke følger WHO's diagnosekoder. Det kommer vi til at gøre nu, siger Liselott Blixt.

Med afstemningen skal der nu tages initiativ til oprettelse af en specialiseret ME-behandling. Derudover skal både ME og CFS beskrives i alle relevante vejledninger til læger, og sundhedsmyndighederne skal trække de to sygdomme ud af fællesbetegnelsen "funktionelle lidelser".

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Styrelsen For Patientsikkerhed.

Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Må vi bede om et 'velfærdsløft' til by og vold

Læserbrev: Det er dejligt, at der alligevel bliver penge til at prioritere børn og ældre. Vores borgmester taler ligefrem om et "velfærdsløft". Der blev ellers truttet kraftigt i dommedagsbasunerne, og mange fik sig nogle søvnløse nætter over forslag til drabelige besparelser på de kommunale budgetter. Men der er trods alt temmelig mange fredericianere, der hverken er børn eller servicekrævende ældre. Vi vil gerne se, at tidligere byråds investeringer i en smukkere by ikke fortsat bliver misligholdt. Sådan tror jeg, at mange føler, men jeg kan jo ikke vide det! Der skal vand i vandrenden og vand i springvandene, og udgåede træer i byens gader skal erstattes. Nørreport skal have en overhaling, og der er andre ting i byen at tage fat på. Fredericia Vold - vores eneste internationale attraktion - skal kunne opleves som en fæstning, et historisk monument fra en kritisk tid i vores historie. Det virker forkert, at man fra Hugo Mathiessens Vej og til Nørreport ikke kan se voldgraven - man kunne lige så godt gå i en plantage i Midtjylland. Og at man et sted kan sidde på en bænk og glo ind i nogle træer, hvor der engang var udsigt over Lillebælt, latterliggør nærmest kommunens indsats for at pleje volden. Og så er der det gamle vandværk på volden nær Lillebælt. Byrådet burde gøre en dumhed god igen og tilbagekøbe bygningen og jævne den med jorden - den ligger på gud ved hvilket år som en skændsel. Prøv lige at kigge på de budgetter endnu engang - det er trods alt småpenge i det kommunale budget, der er tale om.

Sydjylland For abonnenter

26,5 milliarder fordelt til sundhed, forurening og trafik: Sådan påvirker regionens budget dig

Annonce