Annonce
Fredericia

Stig Gerdes efter afstemning i Folketinget: - Jeg fik ret

Stig Gerdes skal i retten til august for at kæmpe for sin autorisation. Han mener, at folketingets beslutning giver ham oprejsning. Foto: Peter Friis Autzen
Folketinget har enstemmigt besluttet, at omstridte diagnoser skal anerkendes som fysiske lidelser. Netop dét er kernen i sagen om Stig Gerdes' læge-autorisation.

Snoghøj: - Folketinget er enig med mig. Så må vi se, om det får nogen betydning for min retssag.

Den tidligere og omstridte Fredericia-læge, Stig Gerdes, glæder sig over en afstemning i folketingssalen torsdag, hvor 107 stemmer mod nul vedtog, at lidelserne CFS og ME skal betragtes som fysiske sygdomme. De skal ikke længere høre hjemme under paraply-betegnelsen "funktionelle lidelser", der fællesbetegner en række lidelser, sundhedsmyndighederne ikke kan finde fysiske forklaringer på.

Stig Gerdes har i årevis været arg modstander af "funktionelle lidelser", som han anser for at være en skraldespands-betegnelse, der giver lægestanden mulighed parkere patienter på udsigtsløs, psykiatrisk behandling.

Fredericianeren mistede for godt to år siden sin læge-autorisation, fordi han trappede en ME-patient ned i psykiatrisk medicin uden først at konsultere hendes værge og psykiater. Autorisations-sagen skal for retten til august.

- Nu har Folketinget slået fast, at ME slet ikke er en psykiatrisk lidelse. Det er en fysisk sygdom. Det bekræfter mig i, at min patient var blevet fejlbehandlet, og at min nedtrapning var det rigtige at gøre. Det har hendes efterfølgende læger også ment. Det her er oprejsning til mig - men om det får juridisk betydning for mig sag, tør jeg ikke gætte på, siger Stig Gerdes.

Fredericia Dagblad har spurgt kammeradvokat Flemming Oth, der på vegne af Styrelsen For Patientsikkerhed fører retssagen mod Stig Gerdes, om Folketingets beslutning ændrer noget ved sagen.

- Det er noget, min klient skal forholde sig til, svarer Flemming Orth.

Annonce
Det her er oprejsning til mig. Men og det får betydning i retten, ved jeg ikke.

Stig Gerdes

DF bag afstemning

Det var Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, der stod bag torsdagen forespørgselsdebat og afstemning.

Hun har - ligesom Stig Gerdes - længe kæmpet for at få de to sygdomme anerkendt som fysiske lidelser.

- WHO har i årevis anerkendt de her sygdomme som fysiske. Det kan ikke passe, at danske patienter så ikke kan få deres lidelse anerkendt og behandlet. Derfor glæder det mig, at det nu endeligt bliver lavet om, men om det har betydning for Stig Gerdes' sag, ved jeg ikke, siger Liselott Blixt til Fredericia Dagblad.

Er det normalt, at politikere skal definere, hvad der er en fysisk sygdom, og hvad der ikke er?

- Nej, det er ikke normalt. Men det er heller ikke normalt, at Danmark ikke følger WHO's diagnosekoder. Det kommer vi til at gøre nu, siger Liselott Blixt.

Med afstemningen skal der nu tages initiativ til oprettelse af en specialiseret ME-behandling. Derudover skal både ME og CFS beskrives i alle relevante vejledninger til læger, og sundhedsmyndighederne skal trække de to sygdomme ud af fællesbetegnelsen "funktionelle lidelser".

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Styrelsen For Patientsikkerhed.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

I stedet for en ny bro skal der anlægges en ny sti på Den gamle Lillebæltsbro

Læserbrev: Det er helt forkerte betragtninger, der ligger til grund, når der lægges op til en ny Ny Lillebæltsbro og dermed til yderligere at lægge beslag på naturværdier til fordel for gigantiske bro- og vejprojekter på bekostning af reel livskvalitet. Hvor bliver klimaudfordringerne af i denne debat? Der går desværre fortsat alt for megen monumentalisme og "se-mig-her-projekter" i politikerne: "Se JEG har været. De bygger et monument for mig". Grøn Kultur Danmark anbefaler, at der i stedet sættes fokus på kvalitet frem for kvantitet - livskvalitet frem for vækst. Og det ud fra den simple betragtning, at det er vi nødt til, hvis menneskeheden skal overleve blot et par generationer endnu. "Det er", med Steen Hildebrandts ord (professor emeritus og adjungeret professor, red.), "ikke længere nok med en retningsændring. Det er nødvendigt med en total reorganisering af det samfund, den vestlige verden har indrettet sig på." Grøn Kultur Danmark anbefaler, at der tænkes mere i mindre, simplere og nærværende projekter. Vi bliver nødt til at skære ned på vores forbrug, slagte den hellige ko "vækst", fjerne pseudoarbejde, nedsætte arbejdstiden og fordele arbejdet på alle ressourcekompetencer som et skridt i en ny retning og tankegang. Grøn Kultur Danmark anbefaler, at der som led i en ny strategi i stedet for overvejelser om en ny broforbindelse anlægges en ny sti på Den gamle Lillebæltsbro, vel vidende at den ikke væsentligt vil kunne aflaste fremtidens forventede trafikstigning. Det skal den heller ikke: Den trafikstigning skal vi helt undgå at skabe. Giv dig tid. Brug din cykel, gå, benyt toget og nyd samvær med nye mennesker og vær med til at højne fysisk og psykisk folkesundhed.

112

Politiet har sikret overvågning efter røveri i lokal brugs: - Vi vil gerne høre fra borgerne

Annonce