Annonce
Erhverv

Vejle kan få IT-universitet med 1550 pladser: Dandy og kommunen kæmper sammen

Dandy Business Park kan blive base for en Vejle-satellit af IT-Universitetet i København. Arkivfoto: Mette Mørk
Vejle Kommune, Dandy Business Park og IT-Universitetet håber, at Christiansborg-politikerne siger ja til en fælles ansøgning om en ny uddannelse i Vejle.

Vejle: IT-Universitetet i København har indstillet sigtekornet mod Vejle. Og hvis et flertal i Folketinget trykker på aftrækkeren, vil en IT-uddannelse med 1550 studerende lande i Vejle.

Udsigten til en så attraktiv institution begejstrer ikke overraskende Vejles borgmester, Jens Ejner Christensen (V):

- Det er jo større end politiskolen. Det betyder jo, at der kan uddannes 400 IT-kandidater om året. Virksomhederne i og omkring Vejle har i den grad brug for IT-kompetencer, lyder det fra borgmesteren.

Annonce

Ansøgningen til politikerne er et fælles projekt mellem IT-Universitetet, Vejle Kommune og Dandy Business Park, der er udset til at huse den nye uddannelse.

Vejle et oplagt valg

Jørgen Andersen, direktør for Dandy Business Park, fortæller, at det var IT-Universitetet, der hev fat i ham for at drøfte muligheden for plante en Vejle-satellit af uddannelsen, der i København har 2467 studerende.

- De kendte til vores arbejde med blandt andet AI Innovation House og syntes, det var oplagt at lave en uddannelse her i lyset af regeringens ønsker om at udflytte studiepladser til provinsen. Det syntes vi var et superspændende forslag, og med Vejle Kommune er vi tre parter, som ser frem til det her, fortæller Jørgen Andersen.

Han tilføjer, at det - hvis planerne bliver til en realitet - er tanken at opføre uddannelsesstedet i umiddelbar tilknytning til AI Innovation House.

Annonce

Samarbejde med virksomheder

- De studerende vil rigtig gerne ud til nogle af de virksomheder, som arbejder med kunstig intelligens (AI) og digitalisering, og det kan de komme her. Tanken er ikke, at de skal bo på uddannelsesstedet. I stedet skal de bo i Vejle, hvor der er et godt ungdomsmiljø, fortæller Jørgen Andersen.

Han tilføjer, at han og de øvrige parter forventer, at Folketinget vil debattere hensigtserklæringen "henover de næste par måneder".

Borgmester Jens Ejner Christensen bekræfter, at planen hænger sammen med regeringens ønske om at flytte uddannelser ud. Derfor har han en stærk forhåbning om, at kollegerne på Christiansborg vil sige ja til den fælles ansøgning fra IT-Universitetet, kommunen og Dandy Business Park.


Hvis hensigtserklæringen nyder politisk opbakning, vil vi kunne sikre de studerende en særdeles attraktiv faglig profil, der kombinerer teoretisk indsigt på højeste niveau med virksomhedsnær praksis i et af Danmarks fremmeste digitale og innovative miljøer.

Martin Zachariasen, rektor, IT-Universitetet


Vejle har i flere år haft ønske om at tiltrække videregående uddannelser. Før seneste folketingsvalg gik de tre lokale kandidater, Birgitte Vind (S), Christoffer Melseon (V) og Niels Flemming Hansen (K) på banen med et forslag om at hente en ingeniøruddannelse til kommunen.

Det projekt er ikke lykkedes endnu. Om det fælles projekt om en IT-uddannelse får opbakning på Christiansborg, vil ifølge borgmester Jens Ejner Christensen vise sig i løbet af kort tid. Politikerne skal blandt andet sige ja til at bidrage med 131 millioner kroner om året, når uddannelsen er fuldt indfaset.

Planen for den nye IT-uddannelse

  • Partnerskabet ønsker, at IT-Universitetet opretter 400 studiepladser på bachelorniveau i Vejle og forventer, at cirka 50 procent af de færdige bachelorer vil fortsætte på en kandidatuddannelse, som IT-Universitetet også vil udbyde i Vejle.
  • Det betyder, at IT-Universitetets nye campus i Vejle efter fuld indfasning af både bachelor- og kandidatuddannelser vil have 1550 indskrevne studerende, der producerer 1260 studenterårsværk (STÅ) om året.
  • Finansieringsbehovet for IT-Universitetet i form af øget grundtilskud til uddannelser og basismidler til forskning er 131 millioner kroner om året efter fuld indfasning.
  • En forudsætning for forslaget er, at IT-Universitetet ikke skal reducere antallet af studiepladser i København.

IT-Universitetets interesse i en filial i Vejle er, at universitetet risikerer at få skåret i antallet af studerende i København i forbindelse med regeringens udflytningsplaner. Med dette initiativ er universitetet og rektor Martin Zachariasen gået i offensiven: Ved at åbne nye studiepladser i provinsen kan man undgå at skære ned i København.

I en pressemeddelelse understreger han, at forudsætningen for, at forslaget føres ud i livet, er, at det er fuldt finansieret, og at IT-Universitetet ikke skal reducere i antallet af studiepladser i København.

Annonce
Fredericia For abonnenter

Kommer Korskæparken på ghettolisten?: Beboer advarer mod at 'hvile på laurbærrene'

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere 11 er døde - 4326 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Virksomhed flytter fra Nyborg til Fredericia - hjælper med at skaffe penge hjem

Alarm 112 For abonnenter

To unge mænd dømt for afpresning ved IBC: - Vi stikker en pind op i røven på dig

Fredericia

480 tyske krydstogtgæster lyner die Jacke og oplever kølige Fredericia i dag

Fredericia

Læser undrer sig over gadelys-udskiftning: Når kommunen alle 12.000 lamper inden udgangen af dette år?

Lego-familiens pengetank vil hjælpe Danmark til flere OL-medaljer: Donerer 50 millioner kroner

Erhverv For abonnenter

Erritsø-virksomhed er vækstet 100 procent om året - nu er pladsen blevet for trang

Erhverv

Dødsfald i familien blev startskuddet til ny begyndelse: I dag arbejder Petrit som selvstændig

Fredericia

Poul tjekker vaccinetider tre gange om dagen: - Hvorfor kan man ikke booke tid i Fredericia?

Anklager kræver trecifret millionbøde til Dan-Bunkering og vil sende direktør i fængsel

Fredericia

Højhus på 95 meter droppet: Nu forbliver grøn hjørnegrund bare grøn

Alarm 112 For abonnenter

Person omkom efter voldsom brand: Intet tyder på, at der er foregået noget kriminelt

Fredericia

Julehygge gav afbræk fra en økonomisk trængt hverdag: - Vi kommer væk fra den dårlige stemning derhjemme, hvor børnene ved, at der ingen penge er

Annonce