Annonce
Vejle

Storm, ekstrem regn og højvande: Der er risiko for våde tæer

Tilbage i oktober var det galt i Vejles midtby. Dagen efter oversvømmelserne måtte Poul Holm i Tønnesgade 27 konstatere, at han ikke kunne komme ned til sit kælderrum, men måtte se i øjnene at hans ting var ødelagte. Arkivfoto: Palle Søderberg
En kombination af store regnmængder og højvande natten til tirsdag kan betyde oversvømmelser i midtbyen hvis prognoserne holder.

Vejle: - Der er risiko for, at nogen får våde tæer.

Sådan lød det søndag formiddag fra Vejle Kommunes højvands-vagt, Laila Thomsen, da avisen fangede miljømedarbejderen på vagttelefonen.

Allerede under samtalen var regnen begyndt at falde. Og den seneste prognose, Laila Thomsen havde set på det tidspunkt, spåede op til 33 mm regn over Vejle-området i løbet af søndag:

- Og det er meget. Desuden forudsiger DMI 20 mm mandag og 10 mm tirsdag. Det kan give problemer, selvom vi sætter slusen igang, konstaterede miljømedarbejderen.

Annonce
Prognoserne fra DMI ændrer sig hele tiden - men som de er lige nu, får vi meget regn. Når der så kommer forhøjet vandstand natten til tirsdag, er der risiko for at nogen får våde tæer.

Laila Thomsen - højvandsvagt i Vejle Kommune

Højvande mandag aften

Laila Thomsen forudså ikke umiddelbart oversvømmelser i forbindelse med det kraftige regnvejr søndag. Den stormende vind betyder nemlig, at vandet bliver presset ud af fjorden. Problemerne opstår for alvor først mandag aften og natten til tirsdag, hvor vandet vender tilbage til fjorden:

- Der er varslet en meter og 19 over daglig vande. Det falder sammen med, at de store mængder vand fra Engelsholm Sø når frem til Vejle via åen. Derfor risikerer vi oversvømmelser i vestbyen, lød advarslen fra Laila Thomsen.

Allerede lørdag skrev hun i et opslag på Vejle Kommunes hjemmeside om risikoen for storm og regn. Samtidigt gjorde hun opmærksom på, at der er mulighed for at hente sandsække på kommunens materielgård, Vardevej 268.

I løbet af søndag og mandag vurderer kommunen løbende risikoen. Derfor er det en god idé at følge med på hjemmesiden. Mange er også tilmeldt kommunens krise sms-service - og hvis man ikke er, kan man ifølge hjemmesiden gøre det ved at sende en sms med indholdet Kriseinfo til 1910.

Slusen kan ikke redde Vejle alene

Sidst, Vejle for alvor var ramt af oversvømmelser, var i midten af oktober. Dengang faldt der 50 mm regn på en eftermiddag. Her var det igen sammenfaldet mellem meget regn og højvande, der gav problemer. Præcis den fredag var slusen ude af drift på grund af et serviceeftersyn, og kombinationen af regn, højvande og ingen sluse betød, at Omløbsåen løb over og oversvømmede store dele af vestbyen - især Vedelsgadekvarteret.

Men selv med en fuldt fungerende sluse, kan man ikke i alle tilfælde forhindre oversvømmelse. Dengang sagde Keld Andersen fra kommunens afdeling for Landbrug og Vand til avisen:

- Slusen kan ikke alene redde Vejle fra oversvømmelser. Den skal ses som første trin i en række af flere tiltag. Men den har reddet Vejle mange gange, og det kunne være gået meget værre med oversvømmelse i weekenden, hvis vi ikke havde haft den.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Live: FN-klimatopmøde udskudt på grund af coronavirus

Annonce