Annonce
Kultur

Stort spillested har blandet holdning til krav om vaccinepas: - Det kræver en grundig og principiel debat

Martin Røen, leder af Godset, kan godt se vaccinepasset som en vej til at kunne genåbne. Men han håber, at det ikke bliver et lodret krav, at man har taget vaccine, hvis man vil til koncert på spillestedet. Arkivfoto: Steffen Nielsen
Skal man have et vaccinepas for at komme til koncert? Det spørgsmål tygger Godset leder lidt på, og han håber, at det ikke bliver op til spillestedet at træffe beslutningen.

Kolding: Da regeringen onsdag valgte at forlænge de nuværende restriktioner, måtte spillestedet Godset igen-igen rykke eller aflyse en lang stribe koncerter. Og efterhånden hører man mere og mere om, hvis der skal gang i kulturlivet, så kan det blive nødvendigt at indføre et vaccinepas for dem, som vælger at blive vaccineret mod corona. Spørgsmålet dukker i stigende grad op både på tv, i aviser og rundt omkring på de sociale medier.

Og på Godset kan den daglige leder, Martin Røen, godt se for sig, at man efter en genåbning kommer til at tjekke coronapas ved indgangen før en koncert. Men det er en løsning, han har det noget blandet med.

- Nærmest at tvinge kunder til at tage vaccine, før de kan komme ind, det kan jeg ikke lide i udgangspunktet. Men hvis det er det, som skal til for, at fællesskabet igen kan fungere, så må vi måske gøre det. Det kan være, at det er der, vi ender, siger han.

Godsets leder håber dog, at et vaccinepas kun bliver en af mulighederne for igen at lukke publikum indenfor. Han mener, at eksempelvis en negativ test også burde kunne give adgang.

- Mit håb er, at man kan komme på Godset, uanset om man har taget vaccine eller ej. Men om det bliver sådan, er jeg ikke sikker på. For jeg kan næsten ikke forestille mig, at der ikke kommer et eller andet i forhold til, om man kan gå ud og opleve livemusik, siger han.

Annonce

Godset vil ikke beslutte selv

Selv om han har et meget stort ønske om, at der meget snart igen kan blive sat strøm til guitarerne på Godset, så håber han, at et eventuelt vaccinepas først bliver indført efter en grundig debat. Og at det ikke bliver spillestedet selv, som skal afgøre, hvad man vil forlange af sine gæster, før de slippes indenfor.

- Det er nødvendigt, at det kommer op på et højere niveau og meldes ud derfra. For hvor kommer grænsen til at gå? Kan man heller ikke tage på genbrugspladsen eller biblioteket uden et vaccinepas? Det er en ret interessant diskussion, vi må tage som samfund. Og der kommer vi nok til at følge med i slipstrømmen, siger Godsets leder.

Annonce

Vaccinepas er på vej

»Sundheds- og Ældreministeriet arbejder på et covid-19-vaccinepas, som forventes klar til primo 2021,« har ministeriet allerede skrevet i et skriftligt svar til DR Nyheder.

Ifølge DR vil vaccinepasset have fysisk form i den forstand, at løsningen bliver tilgængelig på sundhed.dk, så danskerne selv kan printe det. Om en digital løsning er på vej, har ministeriet ikke svar på, lyder det.

I Dansk Live, som Godset er en del af, forventer man, at flere festivaler kan bruge et vaccinepas til at sikre, at gæsterne ikke slæber corona med til festen. Men sekretariatschef Esben Marcher fortæller til DR, at han håber, at passet kan komme til at indeholde flere oplysninger.

- Så kan gæsterne dokumentere, at de enten har haft virussen, er vaccineret eller er testet negative, inden de kommer ind, siger han til DR.

Omkring 19.200 personer har torsdag formiddag den 14. januar skrevet under på et borgerforslag, som helt skal forbyde at stille krav om vaccinestatus, for alle danske virksomheder, private og offentlige, "således at man ikke er ringere stillet, hvis man ikke ønsker at lade sig vaccinere", som der står i forslaget.

Flest stemmer for

  • TV2 Nyhederne har lavet en onlline-test, hvor læserne er blevet spurgt: Hvad mener du om vaccinepasset?
  • Torsdag formiddag den 14. januar havde knap 52.000 svaret på spørgsmålet.
  • Langt de fleste - to ud af tre - har svaret: Det er en god idé og en måde at få åbnet samfundet igen.
  • En tredjedel har svaret: Det er en dårlig idé. Det får opdelt os i et A- og B-hold.
  • Et lille fåtal - fire procent - har svaret, at de er ligeglade.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Politiet søger vidner til påkørsel

Coronavirus

Forsinket vaccineplan chokerer rejsebranchen: 'Vil det så ske igen - og til det værre?'

Annonce