x
Annonce
Sydjylland

Strand undgår udvidet badeforbud efter nye prøver

Der er badeforbud ved Himmark Strand. Håbet er, at det kan ophæves senest i 2023. Arkivfoto: Morten Thun
Styrelsen for Patientsikkerhed vurderer på baggrund af nye prøver, at der ikke er behov for at udvide det nuværende badeforbud ved den forurenede Himmark Strand. Det sker, efter at Region Syddanmark har taget flere prøver i begge ender af den nuværende forurening.

Sag: Der er ikke grundlag for at udvide det nuværende badeforbud på omkring 600 meter ved Himmark Strand på Nordals.

Det konkluderer Styrelsen for Patientsikkerhed over for Region Syddanmark, som havde bedt om styrelsens vurdering af en række prøver, der blev udtaget før jul. Det viser dokumenter, som avisen har fået aktindsigt i.

Badeforbuddet blev indført i september sidste år, hvor undersøgelser viste en kraftig forurening med det kræftfremkaldende stof vinylklorid. Danfoss, som stod bag forureningen for over 50 år siden, har overtaget styringen af en forundersøgelse, der skal danne grundlag for en oprydning på stranden.

Region Syddanmark er fortsat ansvarlig myndighed på forureningen og bad i december Styrelse for Patientsikkerhed om, hvorvidt "indhold af klorerede opløsningsmidler i de nye prøver, herunder specielt vinylklorid, har betydning for om badeforbudszonen evt. skal udvides?"

Svaret er nej, skriver styrelsen til regionen.

Annonce

Sagen kort

  • I 1950'erne og 60'erne dumpede Danfoss, hvad der svarer til 60.000 liter flydende industriaffald om året ved Himmark Strand på Nordals. Det skete med myndighedernes tilladelse.
  • Flere undersøgelser siden 1993 har slået fast, at stranden er forurenet. I september 2019 afslørerede undersøgelser kraftig forurening med det kræftfremkaldende stof vinylklorid.
  • Forureningen har medført et badeforbud på stranden, og Region Syddanmark, Sønderborg Kommune og Danfoss arbejder på en løsning. Der kommer en forundersøgelse senere i år.
  • Før jul meddelte Region Syddanmark, at forureningen på Als er den tiende generationsforurening i Danmark og vil koste over 50 millioner kroner at rense op.

Risiko

Kristian Raun Dragsbæk, civilingeniør og Region Syddanmarks projektleder på forureningen ved Himmark Strand, forklarer, at regionen har målt to steder henholdsvis i nord og syd for den nuværende forurening.

- Det er ikke særlig tit, at vi laver sådanne målinger i havet, men på denne sag er det nødvendigt, og derfor har vi valgt at gøre det, forklarer han om undersøgelserne.

De første fire prøver i havet, der blev udtaget sidste år, blev foretaget der, hvor der var størst risiko for forhøjede værdier. Kristian Raun Dragsbæk forklarer, at regionen for at være helt sikker på niveauet af forurening i havet derpå fik udtaget to prøver i havet i begge ender af det konstaterede forureningsområde.

- Vi ønskede at undersøge, om der er et problem, og det viser sig, at det er der ikke i forhold til badevandet.

Danfoss stod bag forureningen, men har intet juridisk ansvar for at rydde op.

- Vi er meget glade for, at en privat aktør går ind på den måde. De gør et stort arbejde og er meget lydhøre over for vores input, siger Kristian Raun Dragsbæk.

Oprensning

Det samme mener formanden for Miljøudvalget i regionen, Jørn Lehmann Petersen (S).

Forureningen ved Himmark Strand blev før jul den tiende generationsforurening i landet, idet prisen for oprensning vil være mindst 50 millioner kroner.

Forureningssager hører under regionerne, som længe har kaldt på statslig hjælp til at håndtere de mange store og dyre oprensninger.

Jørn Lehmann Petersen påpeger, at Himmark Strand ikke kun bør ses som en miljøsag, men også i et udviklings- og beskæftigelsesperspektiv. Kun omkring én kilometer fra det forurenede område skal et stort ferieresort med omkring en halv million gæster årligt således efter planen åbne inden for et par år.

Det vil skabe mange arbejdspladser, men projektet er truet af sagen ved Himmark Strand, hvor feriegæsterne kommer meget tæt på det forurenede område. Derfor er der behov for handling, mener socialdemokraten.

- Det er et meget vigtigt projekt for Nordals, hvor der tidligere var mange ufaglærte job. Mange af de ufaglærte vil kunne få job ved resortet, og jeg synes, at det også er i det perspektiv, man skal se på oprensningen af Himmark Strand, mener Jørn Lehmann Petersen. Han erkender dog samtidig, at håndteringen af de mange oprensninger bliver en meget dyr omgang.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce