Annonce
Fredericia

Kaj tager ældre på cykeltur: Frivillige skaber liv i seniorhuset

Tidligere beredskabschef Kaj Petersen takkede ja til en opfordring om at gå ind i bestyrelsen for brugerrådet for seniorhuset I.P. Schmidt, og det førte til næste opgave at organisere cykelpiloterne, der tilbyder ældre en tur ud i frisk luft. Ved siden af det har den pensionerede beredskabschef frivillige gøremål med "Spise med gutterne", hvor en flok frivillige laver mad sammen med ældre enlige mænd, og ad den vej også arrangementerne i samarbejde med Grethe Højgaard fra MesseC om spise mod ensomhed. Foto: Søren Gylling
Brugerrådet for seniorhuset I.P. Schmidt har sat sig for at få ind i fredericianernes bevisthed, at huset er et samlingssted for alle ældre. Tidligere beredskabschef Kaj Petersen er en af de frivillige, som forsøger at sprede det gode budskab.

Fredericia: Tidligere beredskabschef Kaj Petersen har skiftet den hurtige indsatsleder bil ud med en elektrisk passagercykel, som han to gange om ugen tramper i pedalerne for at give ældre en frisk køretur.

- Jeg henter mine passagerer derhjemme, og så kører vi en times tid. Det giver mig både motion og en rigtig god oplevelse, og jeg fornemmer også, at det gør en forskel for mine passagerer, siger Kaj Petersen.

Cykelpilotprojektet er et af mange der er organiseret under brugerrådet i seniorhuset I.P. Schmidt. Et hus, som Kaj Petersen og resten af brugerrådet håber at kunne gøre endnu mere populært mødested for alle byens ældre.

- Det er et fantastisk hus, som ikke længere har noget med et plejecenter at gøre. Det er et aktivitetshus, som alle kan benytte. Man skal blot købe et aktivitetskort. Det koster kun 200 kroner om året, og så har man adgang til alle de tilbud, der er i huset, siger Kaj Petersen.

Annonce

Det er et fantastisk hus, som ikke længere har noget med et plejecenter at gøre. Det er et aktivitetshus, som alle kan benytte.

Kaj Petersen - næstformand i brugerrådet for seniorhuset I.P. Schmidt

Seniorhus skal summe af liv

Seniorhuset er et fællesskab, som man kan blive en del af både som frivillig og aktiv. Der er i øjeblikket langt over 300, der har indløst årskort til at benytte de mange tilbud fra blomsterbinding til nørkleklub til stolegymnastik.

- Vi er også åbne for, hvis der er nogle, som har mod på selv at etablere en aktivitet, som vi ikke har i dag. Så er vi behjælpelige med at få det op at stå, siger aktivitetsleder i seniorhuset Karen Margrethe Ladegaard.

For det store seniorhus skal summe af liv fra kælder til klaverstue på 2. sal.

- Det gør huset allerede i dag, for Ældre Sagen og pensionistforeningerne har gang i masser af ting, men vi vil gerne understøtte, at der også er noget for dem, som ikke lige er med i en af foreningerne, siger Kaj Petersen.

Han sagde ja tak til en opfordring om at gå ind i brugerrådets bestyrelse for et år siden, og han bruger nu et par dage om ugen på det frivillige arbejde.

- Jeg har altid godt kunne lide at organisere. Som ung i Gedser stod jeg for at få lavet en ungdomsklub, hvor alle vi unge kunne mødes, siger Kaj Petersen.

De frivillige er nødvendige

Brugerrådet har ansvaret for driften af seniorhusets cafe.

- Vi deler vagterne mellem os, så vi har en fast ugentlig dag, hvor vi er her. Det fungerer fint, for så ved man præcis, hvornår man skal møde ind, siger Karen Birk Nielsen, mens hun gør klar til at pakke en rullevogn med kopper, tallerkener og kaffe.

- Det er en af vores opgaver ud over at sørge for betjeningen i cafeen. Vi gør vogne klar med det, de enkelte foreninger har bestilt af kaffe og kage eller andet, siger Karen Birk Nielsen, der har været frivillig i godt tre år.

Det er fastansat personale, som står i køkkenet i cafeen, men uden de frivillige var det umuligt at drive den 365 dage om året.

Så er der afgang fra seniorhusets gård. Kaj Petersen er klar til at cykle en tur med de to tidligere arbejdskammerater hos bilfirmaet Ezra Petersen. Henry Jakobsen var mekaniker, og Christian Lassen kom som lærling i 1967. Foto: Søren Gylling

Flere cykelpiloter skal oplæres

Cafeen trækker den største frivillige kapacitet, men de øvrige mange aktiviteter i huset under brugerrådet kræver også mange hænder.

- Vi har eksempelvis gymnastikhold, træningskøkken for mænd, strikkeklub, osv. Det bliver alt sammen styret af frivillige, som gør en stor indsats, siger Karen Margrehte Ladegaard.

Også altså også cykelpiloterne, som er blevet Kaj Petersens hjertebarn.

- Det giver utrolig meget at være med til at gøre en forskel for nogle ældre, som måske ikke har en mulighed for at komme ud at få lidt frisk luft, siger Kaj Petersen, som er i fuld gang med at oplære endnu flere piloter.

- Blandt vores nye folk er tidligere byrådsmedlem Henning Due Lorentzen og tidligere direktør for Fredericia Idrætscenter Jørgen Bjerre Jørgensen. De får en kort oplæring og kommer med rundt, hvor det kan være lidt udfordrende at køre, og så tager de fat, siger Kaj Petersen.

Karen Birk Nielsen har været frivillig i seniorhusets cafe de seneste godt tre år. En gang om ugen står hun ved kassen eller pakker rullevogne til de serveringer husets mange foreninger bestiller. Foto: Søren Gylling
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
VB For abonnenter

Minut for minut: Sådan fik VB sendt FC Fredericia ud af oprykningskampen

Middelfart For abonnenter

Sommerhuse er revet væk i sommerferien: - Vi var helt nede på gulvet, og så kom vi hurtigt op igen

Annonce