Annonce
Debat

Studenterkørsel og alkoholkultur: Gør op med danske unges europarekord i druk

"Lad os sætte fokus på alkoholkulturen og skabe gode fællesskaber og en festkultur uden stort alkoholindtag. Det kan nemlig sagtens lade sig gøre", skriver Marianne Karlsmose. Arkivfoto: Klaus Wind
Annonce

Læserbrev: Studenterkørsel rundt til forskellige hjem med alkoholindtag tillades nu - det har Folketingets partier bestemt, selv om det jo åbenlyst skaber øget grobund for corona-smitte.

Marianne Karlsmose. Pressefoto

Jeg undres. Det sker samtidig med, at jeg ikke må besøge min far, der er indlagt på hospitalet.

De stramme besøgsrestriktioner præger stadig psykiatri, hospicer, hospitaler og plejehjem, og vi skal alle holde afstand til hinanden og tage hensyn til de mest sårbare.

Jeg forstår godt, at vores studenter gerne vil fejre deres huer med studenterkørsel og alkohol. Men jeg undres, når det skal prioriteres over besøg med afstand, afholdelse af mundtlige eksamen, højtidelig translokation med tale og overrækkelse af eksamensbevis.

Tak til Sundhedsstyrelsens Søren Brostrøm for at sætte fokus på de danske børn og unges europarekord i druk. Det er dybt bekymrende, og desværre har Folketingets partier alt for meget berøringsangst overfor det.

Der er meget fokus på rygning og rygelovgivning, men alkoholkulturen er også et stort sundhedsproblem.

I Kristendemokraterne lancerede vi under valgkampen en alkoholhandlingsplan, men det havde ikke den store interesse i medierne på trods af den kedelige europarekord og på trods af, at ca. 200.000 mennesker kæmper med alkoholmisbrug, og dertil kommer de pårørende, der også berøres.

Kristendemokraterne vil indføre en national alkoholhandlingsplan, så regering og folketing sætter klare mål for at nedbringe antallet af alkoholskader og alkoholmisbrugere over en årrække.

Danmark er et af de få lande i Europa, hvor der ikke er en alkoholhandlingsplan.

Aldersgrænsen for køb af alkohol skal op på 18 år. Butikker og andre, der ikke overholder reglerne for salg, skal straffes mærkbart.

Flere skal i alkoholbehandling via flere og let tilgængelige behandlingstilbud. I dag er der skønsmæssigt 15-17.000 alkoholafhængige i offentlig misbrugsbehandling. Dermed er kun 10-15 pct. af borgere med alkoholmisbrug i behandling. (Kilde: Blå Kors).

Organisationen Tuba for de 14-35-årige har i dag 3000 unge i behandling, men alligevel 800 unge på venteliste i op til et år. Det er ikke i orden, at unge mennesker, der har erkendt at have brug for hjælp, må vente i op til et år.

Lad os sætte fokus på alkoholkulturen og skabe gode fællesskaber og en festkultur uden stort alkoholindtag. Det kan nemlig sagtens lade sig gøre.

Stort tillykke til studenterne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia For abonnenter

Else Warming fra Fredericia gjorde rent i 25 år, men faldt: Blev starten på et langt og smertefuldt forløb

Annonce