Annonce
Fredericia

Studenternyt: Her er sparehuen og klimahuen

Klimahuen til venstre er genbrug fra studentereksamen 1994, mens sparehuen til højre er den billigste, stx-studenten kunne få fat på. Så man han leve med emblemet. Foto: Eva Marie Franck
Af gæsteskribent Kirsten Bisgaard, BE (Bagsidepige emerita).

Da Bagsiden i lørdags bragte en forældreguide om de forskellige studenterhuer, manglede i hvert fald én: sparehuen.

En sparehue var nemlig hvad Fredericia Gymnasiums første student, 18-årige Axel Grøn Roepstorff, valgte.

Han er stx, som er den oprindelige, "gammeldags" eksamen, men går med en hue med htx-emblemet - fordi den er blandt repertoirets billigste, og fordi han har hang til det skæve.

Det har hans kæreste, Eva Marie Franck fra Middelfart, også. Hun bruger en klimahue, og den er ganske gratis. Det er nemlig hendes mors studenterhue og dermed ægte bæredygtigt genbrug.

Annonce
Mor og datter, Eva Marie og Nanna Franck, få sekunder efter, at ni-årige bror Peter, havde landet hue. Foto: Kirsten Bisgaard

25 år gammel hue vasket

Studenterhuer fås fra for under 300 til flere tusinde kroner. For eksempel en kongehue med høj, fast puld og guldbånd, navn broderet, fest-kit med champagne og så videre.

Axel Grøn Roepstorff er let kritisk over at skulle betale mere end højst nødvendigt for en massefabrikeret bomuldshat med plastikskygge, der kun bruges få gange, mens Eva både er meget familie- og miljøorienteret. Så hun fik sin mors 25-årige hue shinet op med fransk vask og strygning, nyt fór til nye autografer, og en række private emblemer på det røde bånd.

Begge hendes forældre, Nanna og Niels Franck, blev studenter fra Mulernes Legatskole i 1994, og et af emblemerne er farens sølvnål som bloddonor. Selv om hun, få måneder endnu, kun er 17 år, er hun allerede selv blevet donor. Så endelig et sted, hvor man ikke nødvendigvis behøver at være 18 for at adgang.

De andre emblemer udtrykker aktiviteter, hun har deltaget i i sin gymnasietid.

Skriv om din hue

Har du også en alternativ studenterhue? Eller en anden alternativ måde, du har markeret afslutningen på din erhvervsuddannelse (der findes jo andet her i verden end studenter), er du velkommen til at tage et billede og maile til: Bagsiden@fyens.dk. Vi er altid til fals for en god historie, og der er bagsidekrus som belønning for alle bidrag, der bringes på tryk.

Kæresteparret Axel og Eva dimitterede med hver sin alternative hue. Den nære fremtid er fest, den langtsigtede studier i Aarhus. Foto: Kirsten Bisgaard
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

'Dybt bekymrende': Øget arveafgift er gift for små og mellemstore virksomheder

Læserbrev: Tirsdag 22. oktober forhandlede vi i Folketinget det finanslovsforslag, som regeringen har fremsat for 2020. Et af de emner, der blev grundigt debatteret, var det forfærdelige forslag fra de røde partier om at tredoble generationsskiftebeskatningen af danske familieejede virksomheder. Det er godt for Danmark, at vi har mange veldrevne familieejede virksomheder. Det er faktisk ikke en dårlig ting, sådan som venstrefløjen ellers gerne vil have det til at lyde, når de gang på gang påstår, at "det drejer sig om rige godsejere". Fakta er nemlig, at det overvejende drejer sig om små og mellemstore virksomheder - iværksættere, servicevirksomheder, blikkenslagere, tømrermestre, snedkere osv. Produktion, service og erhverv, altså en helt central del af dansk erhvervslivs dna. Således er det ikke grever, baroner og milliardærer, som vil nyde glæde af succesfuld generationsskifte. 23.000 virksomheder med 300.000 ansatte står foran et generationsskifte inden for de næste 10 år. Det er kun godt, at en lav arveafgift har øget sandsynligheden for, at disse virksomheder kan bevares på den enkelte families hænder i forbindelse med generationsskifte. Selvfølgelig har vi også Lego og Danfoss og et par håndfulde godsejere, som nyder godt af afgiftsnedsættelsen på lige fod med alle andre. Men det er faktisk heller ikke nogen dårlig ting. Danmark ville være et fattigere sted uden Lego og Danfoss - også i kroner og ører! Derfor er det dybt bekymrende, at regeringen nu lægger op til at øge skatten med over en mia. kr. Det er dårligt nyt for dansk erhvervsliv og ikke mindst de 800.000, som er ansat i de familieejede virksomheder. Det er en kortsigtet beslutning, som måske nok på kort bane kan skaffe finansiering til alle de milde gaver, som regeringen og deres røde støttepartier ønsker at tilgodese udvalgte grupper, eksempelvis 300 mio. kr. til overvejende herboende udenlandske børnefamilier på passiv forsørgelse. Naturligvis skal der finde en rimelig beskatning sted, når virksomhedsejere udlodder dele af virksomhedens værdier via aktieudbytte eller alt muligt andet til virksomhedens ejere. Det er kun ret og rimeligt. Men det svarer til at save i den gren, man selv sidder på, når man vil gøre generationsskifte så meget dyrere for familieejede virksomheder.

Annonce