Annonce
Vejle

Succesfuld kunst på Sukkertoppen: - Man skal være lidt småskør for at være kreativ

Elsa Grønnebæk, 45 år, er én af de beboere, der havde stået i spidsen for torsdagens kunstudstillingen. Hun har tidligere malet, tegnet og fotograferet flittigt, og er for nylig kommet i gang igen i Sukkertoppens atelier. Foto: Yilmaz Polat
Torsdag var der kunstfernisering på det socialpsykiatriske bosted Sukkertoppen i Vejle. Forud var gået en måneds malerarbejde, der viste sig at blive et værdifuldt tankefrirum for beboerne.
Annonce

Vejle: Bostedet Sukkertoppen i Vejle holdt torsdag kunstfernisering i centerafdelingens atelier, hvor beboernes egne malerier blev vist frem med stor stolthed. Med farver, former og motiver, så langt fantasien rækker.

- Vi anede ikke, om der ville kun ville komme en enkelt eller to, så det var helt overvældende, hvor mange der dukkede op. Tæt på 100, tror jeg - og det var ikke kun familie og venner, siger social- og sundhedsassistent på Sukkertoppen Thomas Schmidt og fortæller, at der også er indløbet over 50 bud på malerierne.

Sukkertoppen er et botilbud for sindslidende og huser - for centerafdelingens vedkommende - beboere på tværs af aldersgrupper og diagnoser. Her er det netop Thomas Schmidt, der har været foregangsmand på at få sparket liv i atelieret igen.

- Vi gør meget ud af, at beboerne selv er med til at planlægge og arrangere, så de får ejerskab over det. Mange af dem er vanvittig kreative og så dygtige med penslen, at de sagtens kunne udstille andre steder, siger Thomas Schmidt, der selv er tatovør og kunstner.

De kunstneriske udfoldelser har stået på de seneste måneder op til udstillingen, og arbejdet gik for alvor i gang, da Sukkertoppen stod og skulle købe nye kunstartikler. Her besluttede beboere og personale i fællesskab at gøre et genbrugsprojekt ud af det og i stedet male gamle malerier over for at tjene de nye ind.

Det viste sig at være en god beslutning, for i forlængelse af udstillingen kunne Sukkertoppen fortælle, at der var budt for omkring 2500 kroner på malerierne, der alle havde en startpris på mellem 25 og 50 kroner.

Man kan jo fortabe sig helt i et billedet og drømme sig væk. Når jeg får lov at udfolde mig kreativt, kan jeg mærke, at min sociale angst forsvinder. Det ville den også gøre, hvis jeg skulle stille mig op på en scene og synge.

Elsa Grønnebæk, beboer på Sukkertoppen

Annonce

Et frirum for tankerne

Selvom Sukkertoppens atelier skal være et frirum, hvor beboerne kan komme og gå, når de har lyst, forklarer flere, at malergerningen både kan give ro til hovedet og næsten fungere terapeutisk - selvom det ikke er tanken.

- Det er meningen, at malerrummet skal være et sted, hvor vi ikke fokuserer på diagnoser - hvor man bliver mødt, som man er den dag. Omvendt har malerkunst har jo været brugt terapeutisk i århundreder, men det er man desværre gået lidt væk fra, siger Thomas Schmidt.

Én af de beboere, der har været medplanlægger på udstillingen, er Elsa Grønnebæk, 45 år. Hun har tidligere malet og fotograferet, og med et lille skub i retning af pensel og lærred er hun igen kommet i gang med maleriet.

- Man kan jo fortabe sig helt i et billede og drømme sig væk. Når jeg får lov at udfolde mig kreativt, kan jeg mærke, at min sociale angst forsvinder. Det ville den også gøre, hvis jeg skulle stille mig op på en scene og synge, siger Elsa Grønnebæk.

Hun fortæller, at hun blandt andet bruger maleriet til at få styr på tankerne om aftenen inden sengetid.

Der er et afslappet miljø i atelieret, hvor der er plads til at tale om løst og fast. Tanker, følelser og slet ingenting. Som regel står den dog på morsomme fortolkninger af, hvad de forskellige øjne ser i de både abstrakte og figurative værker.

- Man skal tit være lidt småskør for at være kreativ. Når jeg går i gang, kan jeg godt lide at starte med farvesiden, som ofte afspejler de følelser, man går rundt med. Så dukker der pludselig noget op, ler Elsa Grønnebæk.

Annonce

Kan virke terapeutisk

En anden af centerafdelingens beboere, der nyder godt af atelieret, er 25-årige Therese. Hun tilslutter sig Elsa Grønnebæks oplevelse af, at dét at dykke ned i et maleri - sommetider - kan virke næsten terapeutisk.

- Nogle gange føler jeg det som, at jeg træder ind i en anden verden, når jeg sidder med mit maleri. Ikke en fantasiverden - bare en indlevelse i den, jeg skildrer. Det nyeste, jeg har lavet, er for eksempel et familieportræt, der forestiller min familie sammen og jeg, siger Therese.

Hun fortæller, at malerarbejdet virker afstressende for hende og giver en positiv følelse, hun kan vende tilbage til resten af dagen.

- Det er vel samme følelse, som når man har løbet en tur. Det er rigtig rart, at jeg kan kanalisere mine følelser over i maleriet. Når vi maler, behøver det ikke handle om problemer, og det gør det også lettere at åbne op, hvis det er nødvendigt, siger hun.

Med den store interesse for torsdagens udstillingen, er det Thomas Schmidts håb, at der på sigt kan arrangeres en større udstilling i Spinderihallerne.

Sukkertoppen

  • Sukkertoppen i Vejle er et bosted for sindslidende over 18 år, der har behov for støtte døgnet rundt.
  • Botilbuddet består af i alt 46 toværelseslejligheder og rummer også 10 boliger til akut støtte eller trænings- og vurderingsophold.
  • Sukkertoppen rummer også særlige ungemiljøer og -grupper og yder også støtte til sindslidende, der døjer med misbrug eller er dømt i retssystemet.
  • I Sukkertoppens centerafdeling - hvor torsdagens kunstudstilling foregik - bor beboerne på tværs af diagnoser og aldersgrupper.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia For abonnenter

Trods lavt smittetal i Fredericia: Koncert-aflysning er 'det rigtige at gøre'

Annonce