Annonce
Fredericia

Sundhedshuset bliver fast screeningssted for brystkræft fra på tirsdag: Tjek i mammografibus lidt endnu

Fremover bliver Fredericia Sundhedshus et af otte regionale screeningssteder for brystkræft. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
De nuværende screeningsbusser erstattets af otte faste screeningssteder, hvoraf det ene bliver placeret i Fredericia Sundhedshus. Det er dog ikke helt slut med undersøgelser i busserne.

Fredericia: Fra 1. september bliver et screeningssteder for brystkræft en fast del af Fredericia Sundhedshus.

Allerede sidste år stod det klart, at Region Syddanmark ville udskifte de såkaldte mammografi-busser med otte faste screeningssteder fordelt i regionen.

Tanken bag de faste steder er, at det løser en række udfordringer, der var med busserne. Det gælder blandt andet i forhold til patientsikkerheden, fordi der var nogle geografiske områder, hvor bussen sjældent kommer forbi. De faste screeningssteder skal øge tilgængeligheden for patienter og sikre bedre arbejdsforhold for medarbejderne.

Screening for brystkræft

Kvinder i Danmark i alderen 50-69 år får et tilbud om en røntgenundersøgelse af deres bryster hvert andet år.

Undersøgelsen kan opdage brystkræft på et tidligt tidspunkt – måske før man selv kan mærke en knude i brystet.

Kvinderne skal ifølge retningslinjerne tilbydes en tid til undersøgelse 21 til 27 måneder efter sidste undersøgelse. De får tilbudt en screeningstid på det sted, der ligger nærmest geografisk, men det er muligt både at ombooke tid og sted, hvis det passer bedre et andet sted.

I Region Syddanmark opretter man faste screeningssteder for brystkræft i Fredericia, Esbjerg, Grindsted, Haderslev, Sønderborg, Tønder, Odense og Svendborg.

- Busserne holdt tidligere i en kort periode hvert andet år ved hvert screeningssted. Det betød, at der ikke altid var et screeningstilbud i nærheden, når det var tid til screening. Det er en udfordring, fordi kvinderne naturligvis skal have et rettidigt tilbud til screening. Dertil kom indretningen af busserne, der ikke var optimal for eksempelvis dårligt gående og manglede toiletter, udtaler formanden for Region Syddanmarks sundhedsudvalg, Poul-Erik Svendsen (S), i en pressemeddelelse.


Vi vil gerne gøre det så nemt som muligt for kvinderne, samtidig med at vi sikrer, at de bliver screenet i tide

Poul-Erik Svendsen (S), formand for Region Syddanmarks sundhedsudvalg


Annonce

Busserne droppes ikke helt endnu

Den nye model betyder, at kvinder, der skal undersøges, fremover bliver inviteret på baggrund af datoen for deres sidste screening. Tidligere blev tidspunktet afgjort af, hvem de havde som praktiserende læge. Desuden vil kvinder få en invitation til screening kort efter deres 50-års fødselsdag. Hidtil har kvinder kunnet opleve, at de nåede at blive næsten 52 år, før de fik tilbudt et tjek for brystkræft, fordi bussen ikke lige kom forbi deres bopælsområde.

- Vi vil gerne gøre det så nemt som muligt for kvinderne, samtidig med at vi sikrer, at de bliver screenet i tide. Vi har faktisk en af landets højeste screeningsprocenter, og det flotte udgangspunkt giver vi nu de bedst mulige rammer for at videreføre i lokaler, der er bedre indrettede til formålet, siger Poul-Erik Svendsen.

På fire af de otte steder vil selve screeningen fortsat foregå i selve mammografibussen, idet lokalerne endnu ikke er klar. Dette gælder blandt andet i Fredericia.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce