Annonce
Fredericia

Sundhedshusets markante grå bygninger ændrer udseende: - Det kommer til at give huset et kæmpe løft

Siden 1960'erne har de høje betonbygninger været en del af bybilledet. Men nu ændrer bygningerne i Fredericia Sundhedshus snart udseende. Foto: Mads Dalegaard
De markante, grå bygninger på Fredericia Sundhedshus står foran en forandring. I løbet af de kommende år sættes en klimaskærm op, og det vil formentlig gøre de gamle sygehusbygninger lysere.
Annonce

Fredericia: De store, grå betonbygninger på Fredericia Sundhedshus vil markant ændre udseende i løbet af de kommende år.

Byrådet har afsat 69 millioner kroner i de kommende fire år til renovering af de gamle sygehusbygninger. Cirka 30 millioner kroner er afsat til en klimaskærm på de grå bygninger. Det gælder den tre etager høje bygning B og den syv etager høje bygning C.

- Klimaskærmen kommer til at give huset et kæmpe løft. Huset får et helt andet udtryk, når de grå betonbygninger bliver ændret. Der kommer et cirka 15 centimeter tykt lag isolering uden på bygningen, siger Sille Kloppenborg, som er projektchef for Fredericia Sundhedshus.

Annonce

Gerne lysere og pænere

En rapport har peget på energi- og CO2-besparende gevinster ved en ny klimaskærm og en udskiftning af vinduerne i bygningerne. Også taget får ny isolering.

Det ligger endnu ikke fast, hvordan bygningerne kommer til at se ud, og hvordan klimaskærmen udformes. Sille Kloppenborg forventer, at det afklares i første halvår af 2021.

- Fredericia Sundhedshus er områdets højeste bygning, og derfor får et ændret udtryk stor betydning for mange. Bygningerne kommer til at fremstå pænere og gerne lysere, siger Sille Kloppenborg.


Klimaskærmen kommer til at give huset et kæmpe løft. Huset får et helt andet udtryk, når de grå betonbygninger bliver ændret. Der kommer et cirka 15 centimeter tykt lag isolering uden på bygningen.

Sille Kloppenborg, projektchef for Fredericia Sundhedshus.


Viceborgmester Susanne Eilersen (DF) er formand for sundhedsudvalget, og hun var med til at afsætte pengene til sundhedshuset.

- Selve bygningen kommer til at fremstå pænere. Det er ikke hovedformålet, men en sidegevinst, siger udvalgsformanden.

Annonce

Den højeste bygning inden for voldene

Med klimarenoveringen vil det blive nemmere at styre temperaturen indendørs, og renoveringen kan også forbedre indeklimaet for husets mange brugere.

- Vinduerne vil blive skiftet ud. De fleste er punkterede og utætte, så det kan godt blæse ind om vinteren. Desuden er en klimaskærm nødvendig, hvis vi skal gøre noget ved bygningens store CO2-aftryk, siger Susanne Eilersen.

DF'eren peger på, at der måske kan søges fonde, så der også kan arbejdes seriøst med bygningens udtryk.

- Drømmescenariet er, at vi kan søge fonde, så bygningen også kan blive et fyrtårn i Fredericia, ligesom man ser i andre byer, der har bygninger som fyrtårne. Om det kan lade sig gøre, ved jeg ikke. Men det er jo den højeste bygning inden for voldene, siger Susanne Eilersen.

Sparer penge og CO2

En energirapport har vist, hvilke gevinster man får på at opsætte en klimaskærm på de grå betonbygninger på Fredericia Sundhedshus. Desuden udskiftes vinduer og tag.

Den høje bygning C fra slutningen af 1950'erne indeholder 6600 kvadratmeter, mens bygning B på knap 5000 kvadratmeter er fra 1960'erne.

Energi-renoveringerne vil ifølge rapporten give en årlig besparelse på 320.000 kroner og desuden nedsætte CO2-udledningen med 65 procent. Tilbagebetalingstiden på projektet vurderes at være 80 år. Rapporten er udarbejdet af det rådgivende ingeniørfirma Moe Artelia Group.

Det tidligere Fredericia Sygehus lukkede officielt 1. januar 2016. Fredericia Kommune købte bygningerne af regionen, og siden har bygningerne gennemgået store forandringer. Læger, fysioterapeuter og andre sundhedstilbud er rykket ind i huset, der også er blevet kraftigt renoveret.

- Vi har haft meget fokus på det indvendige, men indtil videre har vi ikke gjort så meget ved det udvendige. Det bliver et kæmpe løft med klimaskærmen og selvfølgelig med de ændringer, der sker her i år med udeområderne på begge sider af hovedindgangen, siger projektchef Sille Kloppenborg.

Den store klimarenovering vil som nævnt løbe over fire år, og den indebærer også en udskiftning af alle radiatorer.

Her ses bygning B, som blev opført i 1960'erne. Den får også en klimaskærm. Foto: Mads Dalegaard
Vinduerne i Fredericia Sundhedshus giver ikke den bedste isolering, og de skal udskiftes. Foto: Mads Dalegaard
Renoveringsprojekter er i gang overalt i Fredericia Sundhedshus. Her er nogle af de vinduer, der med tiden skal skiftes ud. Foto: Mads Dalegaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce