Annonce
Fredericia

Sundhedsminister: Fredericias sundhedshus er blandt fyrtårnene

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby tog sammen med borgmester Jacob Bjerregaard og viceborgmester Susanne Eilersen det nye sundhedshus, som det gamle Fredericia Sygehus har forandret sig til, i nærmere øjesyn. Foto: Peter Leth-Larsen

Ellen Trane Nørby kiggede mandag på det sundhedshus, som i sidste uge fik tildelt 20 millioner statskroner. - Fredericia er nået langt, lød det fra ministeren.

Fredericia: Med knap 20 millioner var Fredericia Sundhedshus en af topscorerne, da der sidste uge blev afsat penge til sundhedstilbud i hele landet.

Mandag var sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) så forbi Fredericia for at se nærmere på det nye sundhedstilbud, der er under opbygning i de tidligere sygehusbygninger på Dronningensgade.

- Jeg bor selv i Sønderborg med et sygehus, der tidligere sprudlede af liv, men hvor store dele i dag er forladt. Udfordringen er, hvordan vi får genskabt det nære sundhedsvæsen, sagde Ellen Trane Nørby, der kaldte Fredericias version for ambitiøs og gennemtænkt.

Under besøget så hun nærmere på nogle af de 27.000 kvadratmeter, som sundhedshuset rummer. Hun hilste på repræsentanter fra kommunen, regionen og de private og frivillige sundhedsaktører, der kommer til at arbejde i huset.

Annonce

Vi har mange tanker, ønsker og idéer. Nu kan vi komme lidt hurtigere i gang med at realisere dem.

Susanne Eilersen (DF), formand for sundhedsudvalget, som takkede for bevillingen på 20 millioner kroner

200 millioner til sundhedshuse

I sidste uge blev det offentliggjort, hvordan 200 millioner kroner skal bruges på læge- og sundhedshuse i hele landet. De tre største projekter, som fik penge fra Sundheds- og Ældreministeriets pulje, er:1) 20,17 millioner kroner til etableringen af Greve Sundhedshus i Hundige.

2) 19,98 millioner kroner til etableringen af Fredericia Sundhedshus.

3) 18,43 millioner kroner til tre projekter i Aarhus Kommune: Etableringen af Psykiatriens Hus, en flerlægepraksis i Marselisborgcentret og et sundhedshus i Gellerup.

De kommende tre år udmøntes hvert år 200 millioner kroner til flere sundhedsprojekter i hele landet.

Knus, da borgmester Jacob Bjerregaard (S) mandag fik besøg af sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V). Foto: Peter Leth-Larsen

26 projekter

Fredericia Kommune har afsat 45 millioner kroner på budgettet for 2018 til renovering af det tidligere sygehus, så det kommer til at fremstå som et moderne sundhedshus.

De 20 millioner kroner, som Fredericia i sidste uge fik tildelt, kom fra Sundheds- og Ældreministeriets pulje på 200 millioner kroner, som gik til i alt 26 projekter i hele landet. De kommende tre år afsættes 200 millioner kroner om året til at skabe nye sundhedstilbud.

Renoveringen af det tidligere sygehus på Dronningensgade er i fuld gang. Viceborgmester Susanne Eilersen (DF) var med til at vise sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) rundt. Foto: Peter Leth-Larsen

Fredericia - et fyrtårn

Under det timelange besøg i Fredericia mødte sundhedsministeren blandt andre flere byrådsmedlemmer. Hun fik også en rundtur og så ottende sal med den flotte udsigt. Hun var forbi Social- og Sundhedsskolens afdeling i huset, besøgte den praktiserende læge Kristian Egersgård og så den nye ungerådgivning Headspace.

Ellen Trane Nørby nævnte Fredericia som et af tre fyrtårnsprojekter i den pulje, der blev uddelt i sidste uge - de to øvrige er i Greve og i Aarhus.

- Det er et meget ambitiøst projekt, og det handler i lige så høj grad om, hvor langt I er nået. Der ikke bare mange ønsker i Fredericia, men også mange konkrete aftaler med praktiserende læger. Det er meget vigtigt at have det tætte samarbejde med de praktiserende læger, sagde ministeren.

Konstitueret kommunaldirektør Annemarie Zacho-Broe fortalte, at der er tilsagn fra otte læger om at flytte i sundhedshuset.

- I række andre ansøgninger byggede på, at man havde forhåbninger om at alment praktiserende læger ville flytte ind. Vi har tidligere set projekter, hvor man har investeret dyrt og stort, men så har de praktiserende læger bagefter sagt nej, fordi driftsomkostningerne simpelt hen blev for høje. Så har man stået med store flotte murstensbygninger, men ikke fået fyldt dem. Her er der lagt vægt på, at Fredericia allerede har driftsaftaler med læger, der er klar til at flytte ind, sagde ministeren.

Planen er, at der kommer en bred vifte af tilbud i Fredericia Sundhedshus. Det ligger allerede fast, at der vil være praktiserende læger, fysioterapeuter og regionale tilbud som for eksempel blodprøvetagning i huset.

Der er stadig rester af hospitalsudstyr rundt omkring på de 27.000 kvadratmeter i Fredericia Sundhedshus. Men det forventes, at de alle kan fyldes op med nære sundhedstilbud til borgerne. Der er nemlig stor interesse for at komme ind i sundhedshuset. Foto: Peter Leth-Larsen
Praktiserende læge Kristian Egersgård stod klar til at modtage Ellen Trane Nørby i sin lægepraksis. Ikke til en konsultation, men til en snak om erfaringerne med at flytte ind i sundhedshuset. Her hilser ministeren på den unge læge Maja Bjerre Christiansen. Foto: Peter Leth-Larsen
Rundturen i Fredericia Sundhedshus begyndte i elevatoren. Med en elevatortur til øverste etage på ottende sal. Foto: Peter Leth-Larsen
Flere byrådsmedlemmer var mødt op for at modtage sundhedsministeren. Fra venstre borgmester Jacob Bjerregaard (S), Christian Jørgensen (V), Cecilie Roed Schultz (Enhedslisten), Annette Hyre-Jensen (S) og Susanne Bjerregaard Mørck (S) Fra ottende sal, hvor der tidligere var sekretariat for Urologisk Afdeling, nød deltagerne et glas champagne og en bragende flot udsigt over Lillebælt. Foto: Peter Leth-Larsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Danmark

Se Danmark: Med hesten til tandlæge

Læserbrev

SF mangler stadig svar i sagen om konsulent-besparelser

Læserbrev: Fredericia Dagblad lagde 23. januar igen spalteplads til nok et indlæg omhandlende Fredericia Kommunes brug af privat konsulentfirma til besparelser på socialt udsatte og handicappede borgeres botilbud. Denne gang var det koncernchef Yelva Bjørnholdt Jensen, som på vegne af Fredericia Kommune var ude med et indlæg. Det havde dog været klædeligt, hvis det stedet havde været en formand for et af de ansvarlige udvalg som udtalte sig. I Kolding har byrådet truffet den beslutning, at man selv påtager sig ansvaret for de besparelser, som man finder nødvendige. Det har den fordel, at der alt andet lige skal findes færre penge, når der ikke skal kastes flere 100.000 kroner. efter et privat konsulentfirma som Anne Brorson Consulting. Vi må formode, at koncernchefen har afstemt sit indlæg med de politisk ansvarlige? Indlægget besvarer dog stadig ikke de spørgsmål, SF tidligere har rejst, så nu spørger vi lige igen! Mener man seriøst, at man kan spare 3,7 millioner kroner på botilbud, uden borgerne kan mærke det? Tror man på, at borgerens indsats er uændret? 3,7 millioner svarer til årslønnen for minimum 10 pædagoger eller 10 SOSU-assistenter fordelt på 13 borgere! Der mangler ligeledes stadig svar på, om de berørte borgere er orienteret om, at deres private oplysninger er blevet delt, med en privat virksomhed? Det er selvfølgeligt helt legalt og inden for lovgivningens rammer og intention at følge op på om borgeren stadig får det relevante tilbud, men det er bestemt ikke nogen ny opfindelse at holde status- og opfølgningsmøder. I de tilfælde, hvor borgere har fået det bedre, er det naturligt med en ny vurdering, som i SF's optik bør ske i et samarbejde mellem den kommunale sagsbehandler og borgeren. F.eks ved brug af det man blandt fagfolk kalder en VUM (Voksen udredningsmetode), en metode socialrådgivere og socialformidlere er uddannet til at bruge. I SF mener vi, at kommunens brug af spare-konsulenter kan begrænse borgerens retskrav på at blive partshørt, når støtten forhandles ned. Når dette uvæsen har fået lov til at brede sig, er det jo ikke, fordi der er dårlige sagsbehandlere på de sociale voksenområder. Forklaringen er snarere den underfinansiering, der er og har været over en årrække på handicap- og udsatteområdet. Det er tydeligvis ikke her, 'det historiske velfærdsløft' er faldet. I betragtning af den solide økonomi, vi efter sigende har Fredericia, bør det være muligt på ordentlig vis at finde den nødvendige finansiering til handicappede og socialt udsatte borgeres tilbud, uden der skal gå kræmmermarked i aftalerne. Vi ser stadig i forventning frem til at få svar på vores spørgsmål meget gerne fra medlemmerne fra de fra de to udvalg, som sagerne hører under. Når byrådet i Kolding kan forholde sig til problematikkerne, kan det jo ikke passe at det skal være så svært at få de ansvarlige politikkere til svare.

Annonce