Annonce
Fredericia

Sundhedsminister: Fredericias sundhedshus er blandt fyrtårnene

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby tog sammen med borgmester Jacob Bjerregaard og viceborgmester Susanne Eilersen det nye sundhedshus, som det gamle Fredericia Sygehus har forandret sig til, i nærmere øjesyn. Foto: Peter Leth-Larsen

Ellen Trane Nørby kiggede mandag på det sundhedshus, som i sidste uge fik tildelt 20 millioner statskroner. - Fredericia er nået langt, lød det fra ministeren.

Annonce

Fredericia: Med knap 20 millioner var Fredericia Sundhedshus en af topscorerne, da der sidste uge blev afsat penge til sundhedstilbud i hele landet.

Mandag var sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) så forbi Fredericia for at se nærmere på det nye sundhedstilbud, der er under opbygning i de tidligere sygehusbygninger på Dronningensgade.

- Jeg bor selv i Sønderborg med et sygehus, der tidligere sprudlede af liv, men hvor store dele i dag er forladt. Udfordringen er, hvordan vi får genskabt det nære sundhedsvæsen, sagde Ellen Trane Nørby, der kaldte Fredericias version for ambitiøs og gennemtænkt.

Under besøget så hun nærmere på nogle af de 27.000 kvadratmeter, som sundhedshuset rummer. Hun hilste på repræsentanter fra kommunen, regionen og de private og frivillige sundhedsaktører, der kommer til at arbejde i huset.

Vi har mange tanker, ønsker og idéer. Nu kan vi komme lidt hurtigere i gang med at realisere dem.

Susanne Eilersen (DF), formand for sundhedsudvalget, som takkede for bevillingen på 20 millioner kroner

200 millioner til sundhedshuse

I sidste uge blev det offentliggjort, hvordan 200 millioner kroner skal bruges på læge- og sundhedshuse i hele landet. De tre største projekter, som fik penge fra Sundheds- og Ældreministeriets pulje, er:1) 20,17 millioner kroner til etableringen af Greve Sundhedshus i Hundige.

2) 19,98 millioner kroner til etableringen af Fredericia Sundhedshus.

3) 18,43 millioner kroner til tre projekter i Aarhus Kommune: Etableringen af Psykiatriens Hus, en flerlægepraksis i Marselisborgcentret og et sundhedshus i Gellerup.

De kommende tre år udmøntes hvert år 200 millioner kroner til flere sundhedsprojekter i hele landet.

Knus, da borgmester Jacob Bjerregaard (S) mandag fik besøg af sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V). Foto: Peter Leth-Larsen
Annonce

26 projekter

Fredericia Kommune har afsat 45 millioner kroner på budgettet for 2018 til renovering af det tidligere sygehus, så det kommer til at fremstå som et moderne sundhedshus.

De 20 millioner kroner, som Fredericia i sidste uge fik tildelt, kom fra Sundheds- og Ældreministeriets pulje på 200 millioner kroner, som gik til i alt 26 projekter i hele landet. De kommende tre år afsættes 200 millioner kroner om året til at skabe nye sundhedstilbud.

Renoveringen af det tidligere sygehus på Dronningensgade er i fuld gang. Viceborgmester Susanne Eilersen (DF) var med til at vise sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) rundt. Foto: Peter Leth-Larsen
Annonce

Fredericia - et fyrtårn

Under det timelange besøg i Fredericia mødte sundhedsministeren blandt andre flere byrådsmedlemmer. Hun fik også en rundtur og så ottende sal med den flotte udsigt. Hun var forbi Social- og Sundhedsskolens afdeling i huset, besøgte den praktiserende læge Kristian Egersgård og så den nye ungerådgivning Headspace.

Ellen Trane Nørby nævnte Fredericia som et af tre fyrtårnsprojekter i den pulje, der blev uddelt i sidste uge - de to øvrige er i Greve og i Aarhus.

- Det er et meget ambitiøst projekt, og det handler i lige så høj grad om, hvor langt I er nået. Der ikke bare mange ønsker i Fredericia, men også mange konkrete aftaler med praktiserende læger. Det er meget vigtigt at have det tætte samarbejde med de praktiserende læger, sagde ministeren.

Konstitueret kommunaldirektør Annemarie Zacho-Broe fortalte, at der er tilsagn fra otte læger om at flytte i sundhedshuset.

- I række andre ansøgninger byggede på, at man havde forhåbninger om at alment praktiserende læger ville flytte ind. Vi har tidligere set projekter, hvor man har investeret dyrt og stort, men så har de praktiserende læger bagefter sagt nej, fordi driftsomkostningerne simpelt hen blev for høje. Så har man stået med store flotte murstensbygninger, men ikke fået fyldt dem. Her er der lagt vægt på, at Fredericia allerede har driftsaftaler med læger, der er klar til at flytte ind, sagde ministeren.

Planen er, at der kommer en bred vifte af tilbud i Fredericia Sundhedshus. Det ligger allerede fast, at der vil være praktiserende læger, fysioterapeuter og regionale tilbud som for eksempel blodprøvetagning i huset.

Der er stadig rester af hospitalsudstyr rundt omkring på de 27.000 kvadratmeter i Fredericia Sundhedshus. Men det forventes, at de alle kan fyldes op med nære sundhedstilbud til borgerne. Der er nemlig stor interesse for at komme ind i sundhedshuset. Foto: Peter Leth-Larsen
Praktiserende læge Kristian Egersgård stod klar til at modtage Ellen Trane Nørby i sin lægepraksis. Ikke til en konsultation, men til en snak om erfaringerne med at flytte ind i sundhedshuset. Her hilser ministeren på den unge læge Maja Bjerre Christiansen. Foto: Peter Leth-Larsen
Rundturen i Fredericia Sundhedshus begyndte i elevatoren. Med en elevatortur til øverste etage på ottende sal. Foto: Peter Leth-Larsen
Flere byrådsmedlemmer var mødt op for at modtage sundhedsministeren. Fra venstre borgmester Jacob Bjerregaard (S), Christian Jørgensen (V), Cecilie Roed Schultz (Enhedslisten), Annette Hyre-Jensen (S) og Susanne Bjerregaard Mørck (S) Fra ottende sal, hvor der tidligere var sekretariat for Urologisk Afdeling, nød deltagerne et glas champagne og en bragende flot udsigt over Lillebælt. Foto: Peter Leth-Larsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Til sommer skal madrester i poser i nye spande: Fredericias rester skal til Holsted og forvandles til pulp

Danmark

Det skal nok gå gutter

Fredericia

Gode forhold og næsten ingen kø: Flere hundrede er allerede blevet testet for covid-19 i MesseC

Fredericia For abonnenter

Da Fredericia gik i corona-rødt: - Lige pludselig løb vi rigtig hurtigt

Annonce